Social

După ani de judecată, urmașii grănicerilor din Rusu Bârgăului au câștigat procesul pentru păduri

Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului a obținut în instanță anularea titlurilor de proprietate asupra unor mari suprafețe de păduri grănicerești care au fost trecute pe nedrept la Primăria Josenii Bârgăului, anunță deputatul USR Cristina Iurișniți, care cere în numele organizației punerea de urgență în posesie cu suprafețele respective.

”Aceste păduri au aparținut și trebuiau să aparțină de drept mai multor cetățeni, urmași ai fostei comune grănicerești Rusu Bârgăului, oameni care nu s-au dat bătuți în fața repetatelor abuzuri ale politicienilor care și-au urmărit interesele personale, prin diferite metode și mijloace de intimidare și denunțuri false, încercând astfel, după cum arată membrii Asociației Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului în materialul care ne-a fost pus la dispoziție, să oprească ilegal acest proces care a fost câștigat inițial. Autoritățile au făcut recurs, iar proprietarii de drept au câștigat din nou. Proprietatea asupra pădurilor e privată, grănicerească și indivizibilă a grănicerilor și a urmașilor lor”, scrie Cristina Iurișniți.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214058035866212&set=a.10204380245967513&type=3&theater

Iată și fragmente din comunicatul Asociației de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului, transmis biroului său parlamentar:

”O putere străină a gratificat meritele fiecărei familii în parte, donând pe vecie munții de la granița fostului Imperiului Austro-Ungar locuitorilor acestei comunități, în timp ce actuala conducere a pretins dreptul de proprietate și s-a opus tot timpul voinței suverane a comunității, alungându-și proprii locuitori din comunele grănicerești, prin suprimarea singurei surse sigure a existenței lor, pădurea și pășunea, aplicând presiuni continue asupra liderilor de opinie din comunitățile grănicerești care susțineau proprietatea particulară, în comun a grănicerilor și a urmașilor acestora, proprietate indiviză, perpetuă, izvor de cultură, de academicieni regăsiți în elita bursierilor grăniceri și a actelor școlare din istoria acestui ținut. Ne dorim ca aleșii locali, consilieri ai localității Rusu Bârgăului, persoane în care oamenii au avut încredere, să își facă datoria de reprezentanți care lupta pentru cetatenii comunității. Facem un apel la decizia de punere în posesie, de îndată, a acestor proprietăți.

(…) Administrația locală și Instituția prefectului au șters caracterul privat al acestor păduri, realizând un fals prin omitere în acte. În titlul emis de prefect, propus de către primarul comunei Josenii Bârgăului, care declara în fals în cererea retrocedării că “a deținut ca proprietar pădurea”, prefectul a confirmat ilegalitatea emițând titlul de proprietate. Instanța a dovedit falsul, anulând titlul! Autoritatea administrației locale s-a dovedit a fi total împotriva comunității, interesului și voinței acesteia, deturnând tot timpul voința adunării generale a Asociației Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului! Proprietarilor de drept nu le este permis nici măcar să-și aducă din pădurile ce le aparțin, lemne de foc! Ba mai mult Primăria nu beneficiază de nici un așa zis profit din exploatarea pădurii! Avem dreptul să întrebăm: de ce? Răspunsul este simplu: nu este proprietară. Ocolul Silvic beneficiază de profit, în timp ce proprietarii și familiile acestora sunt condamnați să rabde în continuare de frig sau să cumpere lemnul lor la suprapreț, sau în condiții de degradare avansată. Semnatarii demersului cer consilierilor locali să dea dovadă de demnitate și să nu fie părtași la aceasta hoție și să oprească demersul primarului comunei Josenii Bârgăului”, se arată în comunicatul Asociației Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului.

Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului îl are ca membru fondator pe preotul ortodox Ioan Platon care luptă din anii 2000 să redobândească pădurile pe care le-au deținut locuitorii satului.

Un număr de 17 primării ale comunelor bistrițene dețin păduri pe teritoriul cadastral al județului Suceava. Bistrițenii au depus în timp zeci de plângeri la Prefectura Bistrița-Năsăud, nemultumiți de felul cum se înțeleg cu autoritățile din Suceava și de faptul că pădurile lor sunt exploatate ilegal.

Pădurile primite în secolul al XVIII-lea de la Împărăteasa Maria Tereza de către 44 de așezări din Bistrița-Năsăud, cunoscute sub denumirea de „păduri grănicerești”, au fost și continuă să fie subiect de dispută între juriștii care aplică legile proprietății, dar și dosare în cercetarea Poliției și a instanțelor din Bistrița-Năsăud și Suceava.

6 comentarii

  • Vreau sa-l vad pe ala care pretinde ca a primit teren de la maria tereza sa-mi spuna si mie cum arata!
    ..
    IN JUDETUL BISTRITA NASAUD IN FIECARE COMUNA ESTE CATE UN SMECHER CARE PRETINDE TOT FELUL DE TERENURI IN BAZA UNOR HARTII CU VIRGULE SI CRATIME

    • Da, au primit și nu individual ci in comun, dar comun nu înseamnă comunism. Această situație exista până să confiște comuniștii pământurile. După revoluție primăriile si primarii au spus ca ei sunt urmașii composesoratelor. Serios? Dacă tu ai un teren sau un imobil in coproprietate cu alte Persoane poate spune statul sau o instituție ca e a lor nu a voastră a proprietarilor de drept?

    • ,,un curios” , te rog sa te documentezi inainte, citind istoria bineinteles, nu din spusele ciumei rosii. As aprecia daca urmatoarea postare o sa fie putin mai inteligenta.multumesc!

    • Despre ce ciuma vorbesti?
      Respect proprietatea..
      ….
      E simplu… indiferent cine isi vrea sau nu terenul inapoi sunt curios cu ce acte se prezinta graniecerii in fata judecatorului!

    • daca iti aratam actul semnat ,termini cu „smecher ” si alte demonizari de politruc de sistem ? iti speli obrazul iesind sa aperi ceea ce murdaresti in opinia publica ? raspunde ,identifica-te ! te invitam ,inadunarea generala sa explici pe cine faci ”
      smecher „

  • Sunt curios de hotărârea instanței care a dovedit falsul și a anulat titlul de proprietate ilegal emis, dar și decizia luată de instanță în urma recursului intentat de autoritățile locale, adică o decizie de punere în posesie, de îndată în favoarea Asociației Proprietarilor de Păduri Grănicerești din Rusu Bârgăului, dar și măsurile luate împotriva celor care au comis falsul dovedit și abuzul în serviciu. Probabil că va mai urma un proces care va judeca pe cei care au săvârșit ilegalitățile, care se va tărăgăna până la adânci bătrâneți ai petenților sau până la prescrierea încălcării articolelor de lege care pedepsește astfel de fapte.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.