Actualitate

După aproape patru decenii, Țara Năsăudului va avea alt protopop

Protopopiatul Ortodox Năsăud va fi condus începând de mâine de al șaselea protopop numit de la înființarea lui în 1948. Preotul Ioan Dâmbu, numit în fruntea lui în urmă cu 36 de ani, va fi înlocuit cu pr. Ovidiu Sermeșan de la Parohia Ortodoxă Năsăud III.

Pr. Ioan Dâmbu își încheie joi activitatea în fruntea Protopiatului Năsăud, în ziua în care se împlinesc 36 de ani de când a fost numit în funcție.

Pr. Ioan Dâmbu (72 de ani), s-a născut 24 august 1951, în satul Suplai, comuna Zagra. A absolvit Şcoala generală în Suplai, Seminarul Teologic din Cluj-Napoca și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu în 1975. Inițial, a fost hirotonit preot la Parohia Rodna unde a slujit din 1975. Din 1 august 1977, a fost numit preot paroh în Zagra, iar în 1988 a devenit protopop al Năsăudului, funcție pe care a ocupat-o timp de 36 de ani.

Preotul Ovidiu Sermeșan (50 de ani) s-a născut în 12 noiembrie 1973 la Năsăud. A absolvit Liceul ”George Coşbuc” din Năsăud (promoţia 1992) și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (promoţia 1996). A fost hirotonit în 28 iulie 1996 de către Episcop Irineu Bistriţeanul și a slujit la Parohia Ortodoxă Nimigea de Sus între 1 august 1996 – 1 decembrie 2002, apoi la Parohia Ortodoxă Năsăud III din 1 decembrie 2002 până în prezent.

Protopopiatul Ortodox Român Năsăud s-a înființat în anul 1948, după revenirea clerului și a credincioșilor la credința ortodoxă strămoșească prin actul de la 21 octombrie. Din documente reiese că primul administrator al Protopopiatului a fost preotul Iacob Chitul, revenit la Ortodoxie, năsăudean de neam, care slujea la Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din centrul orașului.

În anul 1952 încetează această activitate, după el fiind numit protopop preotul Ioan Pârțoc, care, în anul 1958 face un schimb de parohie cu preotul Adrian Peter, urmându-i în funcție. Protopopul Ioan Pârțoc se mută în Câmpia Turzii în locul preotului Peter Adrian, care, venind la Năsăud devine protopop. Slujește și el la Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” ca preot, îndeplinind funcția de protopop până în anul 1976 când trece la cele veșnice în urma unui grav accident de circulație.

După moartea protopopului Peter Adrian, la 15 iunie 1976 este numit protopop preotul Spiridon Suliciu, care funcționează până în anul 1987, când se pensionează. În 1 martie 1988 a fost numit preotul Ioan Dâmbu, preot paroh în Parohia Zagra.

Sursa foto: Facebook Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

6 comentarii

  • „Protopopiatul Ortodox Român Năsăud s-a înființat în anul 1948, după revenirea clerului și a credincioșilor la credința ortodoxă strămoșească prin actul de la 21 octombrie.” așa se numește actul samavolnic de răstignire a bisericii greco catolice de către stalinişti. Tot in accepțiunea ortodoxă, cum se numește furtul de biserici și alte proprietăți: revenirea ecumenică a bunurilor lumeşti în favoarea bisericii naționale?

    18
    14
  • Poate ne spuneți și nouă care a fost metodologia numirii pe funcție, ales de preoții din Protopopiat la vot secret, concurs, „ concursul a fost joi și postul a fost ocupat de marți„ sau numire directă făcută de Preaînaltul… „Doar trăim în România și ne ocupă tot timpul”!

    23
    7
  • Este ceva asemănător cu „bucuria”, care a cuprins toată tara, glia și neamul, începând din 1948, odată cu trecerea la comunism. „Bucuria, jocul, hora, cântul și veselia” au cuprins toată România. Cu peste 600 000, oameni arestați, schingiuiți, omorâți, torturați, în cele mai barbare condiții. Biserica greco-catolică, elita gospodarilor români, intelectualitatea românească, elita armatei romane, elita politică a României. Tristă și dureroasă amintire !

    21
    3
    • Iar cei care au facut actele criminale pe care le-ai enumerat mai sus au schimbat numele partidului din PCR in PMR, apoi iar in PCR si ulterior FSN, FDSN, PDSR si acum PSD iar asta a fost suficient sa ramana la putere si sa instituie o veritabila dictatura a prostilor conform directivelor NKVD din 2 iunie 1947.

      15
      4
  • Au fost torturati si ucisi 7(sapte) episcopi greco-catolici pentru ca nu au vrut sa se converteasca la ortodoxism!! Cum se numeste aceasta fapta si regimul care a pastorit faptele? Pe langa „‘isprava”‘ aceasta au murit in inchisorile comuniste zeci de mii de oameni,au fost umiliti,torturati ,mutilati,alte zeci de mii,au fost deposedate de bunuri alte sute de mii….. Au murit in conditiile acestea preoti din toate cultele existente pentru credinta lor…… ,a fost decimata aproape toata elita romaneasca si nu numai, incepand cu gospodarii(chiaburii!?)satelor si terminand cu cele mai stralucite minti din epoca, din toate domeniile societatii!! Cine a facut treaba asta? Cine a facut Republica Populara Romana cu nemernicii din frunte si continuata……La 9 martie in fiecare an, cativa oameni ,depun flori,se roaga si spun o rugaciune la Monumentul dedicat victimelor inchisorilor comuniste (in fata blocului Lama), ziua comemorarii detinutilor politici anticomunisti! Cu tristete, dr.MNPop

    20
    2
  • Credinta stramoseasca , de sute de ani era cea greco-catolica, ea a facut ca si limba romana sa fie pastrata, ea a facut cei din zona Nasaudului sa-si poata trimite copiii la scoli, sa nu ramana in urma ca si celelate provincii romanesti, in care 90 la suta din fosta Romania mare erau analfabeti!

    3
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.