Social

După ce i-a cucerit pe canadieni cu prăjiturile ei tradiţionale, Narcisa Stoian a deschis la Năsăud „Mon Jardin Patisserie” (FOTO)

„Mon Jardin Patisserie”. E cea mai nouă şi cochetă cofetărie din Năsăud în care se respiră aer parizian. Amenajată după modelul altei cofetării celebre, „Ladurée” Vancouver, „Mon Jardin Patisserie” vinde, paradoxal, prăjituri tradiţionale româneşti care trezesc amintiri, precum madeleinele lui Marcel Proust. Au fost reinventate de Narcisa Stoian, o sălăuancă pe care viaţa a purtat-o timp de opt ani peste mări şi ţări, dar pe care glasul pământului a chemat-o din nou acasă.

Narcisa Stoian (38 de ani) din Salva este absolventă a Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud şi a Universităţii Bioterra. A lucrat o vreme la Prefectura Bistriţa-Năsăud, apoi la Direcţia Agricolă, iar în 2007 a plecat în Canada, ţară în care se afla soţul ei.

„Am gătit întotdeauna acasă, iar când viaţa m-a dus departe, în Vacouver, în Canada, m-am gândit ce pot să fac întrucât studiile nu te prea ajută, trebuie să le echivalezi ca să poţi face faţă acolo şi costurile erau foarte mari. Eu nu prea aveam bani şi am zis să fac ceea ce îmi place, să gătesc. Norocul meu a fost să găsesc un om cu suflet foarte mare, un canadian, care livra tot ce ţine de echipamente de bucătării şi restaurante şi, după ce a văzut câtă pasiune pun, mi-a spus să merg să-mi iau ce am nevoie din depozitul lui şi să-i plătesc echipamentele când am bani. Şi aşa am început. Am luat echipamente de circa 40.000 de dolari, am închiriat un spaţiu într-o zonă foarte populară din Vacouver, un spaţiu destul de mic, dar pentru care plăteam chirie 6000 de dolari. Am deschis o cofetărie pe care am numit-o Transylvanian Traditions şi încă din prima zi, în februarie 2008, a mers foarte bine. Noi speram să vină românii, dar a venit toată lumea. Am făcut tot felul de prăjituri, inclusiv Kurtos Colacs, un produs care nu se mai văzuse nicăieri în Canada. Nu am avut bani să facem reclamă, dar cineva ne-a descoperit, a scris într-un ziar, apoi mirosul a atras foarte multă lume şi s-a dus vorba”, ne-a spus Narcisa Stoian.

 

Deşi anul 2008 a fost unul de criză în toată lumea, chiar şi în Canada, afacerea ei a înflorit: „Asta a fost şansa noastră. Toate produsele le făceam eu cu încă o româncă de la mine din Salva. Timp de şase ani am lucrat împreună cu ea, alţi doi având pe altcineva angajat. Am făcut totul şapte zile din şapte. Am respectat reţetele de acasă adaptate însă după gustul meu, să nu fie prea dulci, prea grase, să nu fie greţoase. Veneau oameni bătrâni, canadieni, care spuneau că nu au mâncat aşa ceva în viaţa lor”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII 

Cel mai mult, canadienilor le-au plăcut prăjiturile însiropate. „Tot ce este piaţa de acolo e uscat, mult din bucătăria franţuzească, iar dulciurile însiropate o noutate. Echipamentele le-am plătit într-un an şi jumătate. Am mers apoi tot în sus. Am ales să dau nume cofetăriei Transylvanian Traditions pentru că nu mi-a fost ruşine cu locul din care vin. Canadienii se întrebau de unde venim, dar odată ce intrau, îi câştigam pentru totdeauna. Business-ul a mers foarte bine şi încă merge mai departe. Anul trecut noi am decis să revenim acasă pentru copii şi am vândut afacerea colegilor noştri din Tîrgu Mureş. Cofetăria merge în continuare foarte bine. În fiecare an, am avut profit de 100.000 de dolari, ceea ce nu e puţin, iar cu banii obţinuţi din vânzarea ei am decis să facem la Năsăud o cofetărie”, a mai spus Narcisa Stoian.

Zis şi făcut. Îndrăgostită de ideea unui arhitect care a deschis cofetăria Ladurée Vancouver în care s-a investit mult în design, Narcisa Stoian a decis să o reproducă în Năsăud.

„De ce Năsăud? Pentru că eu locuiesc la Salva şi nu există niciun laborator de cofetărie în oraş. Aici, în spaţiul acesta, a funcţionat un laborator de cofetărie, dar cu totul altceva, mai mult prăjituri pentru nunţi, ceea ce eu nu vreau să fac, mai bine mai puţin şi bun. Spaţiul l-am închiriat, l-am amenajat pe banii noştri cu circa 30.000 de euro. A trebuit să schimbăm toată faţada fiindcă aici era ca un WC public. M-am încăpăţânat să arăt că se poate. Acum arată frumos şi sunt mulţumită de rezultate. Am investit în echipamente circa 50.000 de euro, dar am obţinut şi o finanţare printr-un proiect de Start Up 2016. M-a întârziat puţin proiectul, aş fi vrut să deschid înainte de sărbători, dar a meritat fiindcă am câştigat o finanţare de 26.000 de euro, bani pe care nu i-am primit încă pentru că trebuie să urmăm toate procedurile, dar oricum e un ajutor foarte bun”, a mai spus ea.

 

Culoarea albastru turcoaz, în care este decorată cofetăria, este una care dă senzaţia de eleganţă şi duce cu gândul la Paris: „Am ales Mon Jardin Patisserie pentru că am văzut că românii nu pun prea mult preţ pe nimic ce e românesc. Ne trebuie ceva să sune altfel. Nu mi-a fost ruşine să mă duc în Canada să spun că sunt din Transilvania, însă dacă românii nu vor ceva românesc, le dau ceea ce cer. Sunt foarte mulţumită de ce a ieşit. A fost destul de greu să ne iasă totul ca la carte, dar am vrut să fie un loc cald şi primitor şi cred că asta şi este. Toţi vor să câştige bani mulţi repede, dar adevăratul succes nu se ascunde în cantitate, ci în calitate şi, odată ce mănânci ceva, papilele gustative trag acolo un semnal pe creier că asta este ceea ce vrei. Nu te păcăleşte instinctul”.

La fel ca şi în Vancouver, Narcisa Stoian vinde la Năsăud prăjituri tradiţionale româneşti făcute cu ingrediente naturale, cu creme din gălbenuşuri spumate pe aburi, de la diplomat, la savarine, amandine, dar şi ecleruri, profiterol, tiramisu, macarons şi minunaţii cozonaci tradiţionali umpluţi cu nucă al căror gust nu îl uiţi cu una cu două.

Chiar dacă porţiile sunt consistente, preţul unei prăjituri va fi de 5 lei şi cel mult 5,25 de lei pentru cele care conţin brânzeturi scumpe. Vreau ca toată lumea să-şi permită să mănânce o prăjitură bună.

„Mon Jardin Patisserie” se află pe strada Mihai Eminescu nr. 1 bis, în spatele sălii de sport a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi se va deschide sâmbătă, 28.01.2017. De asemenea, veţi putea gusta din prăjiturile făcute la Năsăud la Târgul de nunţi „Mariage Fest” care va avea loc între 3 şi 5 februarie la Hotel Metropolis din Bistriţa.

15 comentarii

  • Merita sa faceți o vizita la Năsăud…eu am fost și am rămas incantat atât de gustul prăjiturilor cat și al amenajării locației…mult succes!

    • cu siguranta ca vom tine cont de propunerea dvs asta era si ideea noastra insa a venit frigul prea repede in noiembrie si a trebuit sa amanam pentru primavara, va asteptam cu mare drag

  • Mult succes , dar ie periculoasa venirea inapoi avand ca vedere o afacere care aduce100.000 de dolari pe an , sa speram ca la Nasaud sa realizati mai mult. Cu stima .

    • Stimate domn, doamna vreau doar sa mentionez ca am locuit in Vancouver Canada, unul dintre cele mai scumpe orase din lume, iar $100.000 pe an e o nimica toata, bani pentru care munceam 363 de zile pe an, oare merita? Macar aici chiria spatiului este acceptabila, avem casa unde locui si scoala de unde copiii vin cu informatii, uneori prea multe ce-i drept , insa decat deloc ca acolo… plus ca suntem acasa! Doamne ajuta si sper sa nu dezamagim pe nimeni cu calitatea produselor noastre, va asteptam sa testati!

    • Imi pare rau sa aud asta, am pus mult suflet in Transylvanian Traditions Bakery! Dar va astept in Romania cu drag!

  • Va doresc mult success cu noua afacere in Romania. Am o rugaminte la dumneavoastra daca se poate , va rog nu mai criticati Canada, ca fiind un loc unde lumea este inculta. In primul rind noi am ales sa venim in tara asta si tot noi putem lua decizia de a sta aici sau nu. In legatura cu educatia copiilor, sper ca sistemul educativ din Romania sa le ofere copiilor d-voastra educatia necesara pe care d-voastra doriti ca ei sa aiba, dar ma indoiesc de asta. Am impresia ca d-voastra traiti in trecut si nu vedeti ce se intimpla la ora actuala in Romania si respectiv in Europa.
    Parerea mea este ca in viata nu trebuie sa iei totul ca si o critica ci ca o experienta de viata. Va doresc numai bine!

  • Felicitări pentru faptul ca ștacheta a rămas sus și după ani de funcționare în România! Iubesc Mon Jardin și vă doresc la cat mai mulți cumpărători!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.