Actualitate

După majorarea salariilor, interes mai mare pentru catedrele scoase la concurs

După majorarea salariilor în învățământ a crescut interesul pentru catedrele scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud. Anul acesta, la concurs s-au înscris cu 10% mai mulți candidați față de 2023.

În perioada 8 -17 mai a.c., au fost depuse la Inspectoratul Școlar Județean 691 de dosare față de 633 anul trecut.

Potrivit inspectorului general-adjunct Deak Zoltan, în total sunt 151 de catedre titularizabile.

”Avem o noutate față de anul trecut când se puteau titulariza doar pe posturile complete și vacante, asta însemnând să aibă minim 18 ore și durabilitate de 4 ani. Pentru acest an s-a dat posibilitatea prin metodologia de ocupare ca și catedrele unde sunt minim jumătate de ore să poată fi ocupate cu acea condiție ca un candidat să ocupe catedra în două școli, respectiv într-o școală să aibă 9 ore și în alta alte 9. De aceea avem posturi titularizabile puțin mai multe față de anul trecut pentru că în cele 151 intră și cele întregi și celalte”, a spus Zoltan Deak.

Potrivit acestuia, cei mai mulți candidați vizează să ocupe posturi de educatori și învățători.

În data de 17 iulie va fi proba scrisă care se va ține în două centre de concursm, iar rezultatele vor fi comunicate în 23 iulie mai întâi și în 31 iulie după contestații.

Un profesor debutant, cu până la un an vechime, are un salariu brut de 6.080 lei din ianuarie 2024 și de 6.446 lei din iunie 2024, conform Ordonanței de urgență privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învăţământ şi din alte sectoare bugetare. Astfel, pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, creşterile sunt între 19,4% şi 20,5%, creşterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.