Actualitate

Cod galben de precipitații, vânt și inundații în Bistrița-Năsăud

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de vreme rea, pentru județul Bistrița-Năsăud fiind valabil un cod galben de cantități importante de precipitații și intensificări ale vântului, de joi 19 ianuarie, ora 14.00 până sâmbătă 21 ianuarie, ora 02.00.

În intervalul menționat, în zona montană și local în nordul Olteniei se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Pe parcursul zilei de joi (19 ianuarie) va ploua și doar la altitudini de peste 1.700 m se vor semnala precipitații mixte, iar începând de vineri dimineață (20 ianuarie), treptat vor predomina ninsorile în cea mai mare parte a zonei montane și se va depune strat de zăpadă.

Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea, cu viteze  în general de 55…65 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…90 km/h viscolind și spulberând zăpadă.

Precipitații mixte (ploaie, lapoviță, iar pe arii mai restrânse și ninsoare) se vor semnala pe parcursul zilei de vineri (20 ianuarie) și în zonele joase de relief din vest, nord-vest și centru, iar intensificări ale vântului vor fi pentru perioade mai scurte de timp și în restul țării.

Cod galben de inundații

Hidrologii au emis cod galben de inundații în perioada joi 19 ianuarie, ora 12:00 – sâmbătă 21 ianuarie, ora 12:00 pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Fenomene vizate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

După ploaie, (nin)soare. Se anunță un episod de iarnă

După o zi de ianuarie cu furtuni ca vara care va rămâne, probabil, în istorie, ca fiind una dintre cele mai atipice din punct de vedere meteorologic, este posibil să avem parte și de un episod de iarnă, anunță Meteo. BN.

”Miercuri, averse ca în toiul verii dinspre Beclean, către Coşbuc, Romuli, în sus, apoi pe Valea Someşului, Valea Ilvei… Această zi va rămâne în istoria înregistrărilor meteo de la noi, manifestările acestea venind într-o perioadă în care, normal, ar fi trebuit să avem maxime diurne negative!

Vine un aer rece către noi dar situația s-a schimbat, puțin, între timp. 1. Față de estimarea de acum două zile, aerul rece tinde să pătrundă mai greu şi mai târziu. Să nu uităm că are de dislocat ditamai masa de aer foarte cald, existentă pe la noi, aşa că are de lucru. Vine, totuşi, şi e harnică. Din ce se vede acum, vineri undeva după orele 22/23, ar trebui să avem deja precipitații în trasformare dinspre zonele submontane spre cele joase. Precipitațiile sub formă de ninsoare din zonele cele mai joase de relief vor fi condiționate de viteza de deplasare a frontului precipitabil. De ce spun asta? Pentru că este posibil ca, deşi având aer rece, trecerea frontului sa ne lase cu ochii în lună. Asta înseamnă că, până să se transforme ploile în ninsori, rămânem fără toate cele. DAR, şi de aceea am scris mare DAR, eu zic că, totuşi, prindem ninsori. În jurul miezului nopții, acestea ar trebui să fie prezente pe arii extinse”.

Conform prognozei ANM pentru Transilvania, până în 29 ianuarie în cea mai mare parte a intervalului de referință valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice lunii ianuarie, cu abateri pozitive semnificative până în 22 ianuarie, când se vor înregistra maxime de 9…15 grade și minime de 0…5 grade. Din data de 23 ianuarie, vremea se va mai răci, însă în marea lor majoritate temperaturile estimate vor fi mai ridicate decât cele normale, 0…4 grade ziua și -6…-2 grade noaptea, mediat regional. Între 18 și 22 ianuarie, vor fi precipitații locale, temporare – la început ploi, apoi posibil mixte, regimul pluviometric fiind ușor excedentar în vestul și sud-vestul regiunii. În a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

Etichete

1 comentariu

  • Avertizările acestea de „vine sfârșitul lumii” cu coduri galbene și portocalii sunt doar pentru menține frica în oamenii botaniști și panicoși. Deci la Bistrița și împrejuriei e aproximativ așa: -2 până la 4 grade + vânt până la 20km/h + izolat 20l/mp în nșpe ore…mare pericol, ce să zic?! Dar că peste mai puțin de 12 zile trece și a doua luna de iarnă și zăpadă 0, temperaturi ușor negative doar în câteva nopți ce ziceți? Că față de medie e cu 10 grade mai cald de vreo două luni ce ziceți? Dacă va fi și la vară la fel?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.