Actualitate

E ziua poştaşilor, a celor care întotdeauna sună la uşă de două ori. La mulţi ani tuturor!

Parcurg chiar şi 20 de kilometri într-o zi ca să ducă scrisorile, facturile şi pensiile. Cară zeci de kilograme în spate şi întotdeauna sună de două ori. Sunt poştaşii care astăzi sărbătoresc Ziua Mondială a Poştei. E bine ca zi să ne reamintim cât de importantă este munca lucrătorilor poştali pentru viaţa noastră cotidiană.

Bistriţa are 38 de factori poştali. Se adună în ziecare dimineaţă la sediul de pe strada Gării, iau corespondenţa şi pleacă pe teren. Fiecare geantă cântăreşte cel puţin 5 kilograme, iar majoritatea merg pe jos. Prea puţini folosesc bicicleta sau maşinile.  Fiecare factor poştal are un anumit traseu pe care trebuie să împartă corespondenţa, ajutorul social sau pensiile. O ia din loc grăbit ca să ajungă peste tot.

„De cărat au mult, dar noi nu cântărim tot timpul greutatea pe care o duc în cursă. Sunt şi peste 5 kilograme. Bistriţa are 38 de factori poştali. Dimineaţa vin la sediu, îşi primesc toată corespondenţa, o cartează şi pleacă cu mandate, cu pensii, şi o distribuie. Unii merg pe jos, alţii cu bicicleta, alţii pe jos. La noi, la Bistriţa, nu ştiu să fi fost poştaşi atacaţi. Colegii mei vor să predea destinatarilor corespondenţa, pensia, ce au predat, tocmai de aceea insistă la uşă. Nu ştiu de unde a apărut vorba că poştaşul sună întotdeauna de două ori. Cred că aceasta e explicaţia, că insistă”, a declarat Maria Habor, oficiant superior la Oficiul de Poştă Bistriţa.

Doamna Monica a fost mulţi ani factor poştal şi îşi aminteşte că cel mai mult i-a dat putere şi entuziasm bucuria oamenilor cărora le-a dus veşti bune.

„Factorul poştal e ca un membru al familiei. Ştie problemele fiecărui om, ştie că aşteaptă banii sau corespondenţa, ştie că trebuie să i le ducă. E una dintre cele mai aşteptate persoane. El duce pensia, el duce ajutorul social, alocaţia, el duce scrisorica, absolut totul. Şi veştile bune, şi cele mai puţin bune, iar mai nou facturi cu nemiluita. Pentru că intră cel puţin odată pe lună în casa oamenilor e considerat ca un membru al familiei”, a spus doamna Monica.

Acum, din spatele unui ghişeu, doamna Monica încearcă să fie de folos fiecărui om şi reuşeşte mici victorii zi de zi în lupta cu formularele complicate. 

Monica Anuţă, dirigintele Oficiului Poştal Bistriţa, spune că zi de zi pragul Oficiului 1 Bistriţa este trecut de foarte mulţi oameni care sunt serviţi cât se poate de repede ca să nu stea la cozi.

„Noi am încercat să mai deschidem unele oficii poştale, cum ar fi Oficiul Bistriţa 2. Noi încercăm să nu ţinem oamenii la cozi şi ne străduim să-i servim foarte repede. În afară de trimiterea corespondenţei, avem trimiterea coletelor, o mulţime de facturi care se încasează, anumite rate pe care clienţii le pot plăti la noi, avem încărcările electronice pentru cartele, colaborăm cu bilete.ro şi cei care vor să-şi cumpere bilete pentru evenimente culturale vin tot la noi.  Nu am făcut calcule să aflăm câtă lume trece într-o lună pe la noi, dar sunt mulţi oameni, foarte mulţi”, a declarat Monica Anuţă.

Am întrebat-o pe doamna Anuţă dacă e mai grea munca de poştaş în zilele noastre: „Este grea, dar e frumoasă. Responsabilităţile sunt mari, dar fiecare suntem conştienţi că trebuie să ne facem treaba cât mai bine”.

Astăzi e Ziua mondială a poştei. La 9 octombrie 1874, a fost înfiinţată Uniunea Generală a Poştelor, devenită, în 1878, Uniunea Poştală Universală (din 1947 – instituţie specializată a ONU, cu sediul la Berna). România este membru fondator.

De ziua lor, le mulţumim tuturor angajaţilor Poştei Române şi le urăm multă sănătate şi succes în ceea ce fac. La mulţi ani!

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.