Actualitate

Cum au trăit Holocaustul evreii din Bistriţa. Mărturii ale unor supravieţuitori

Din Bistriţa-Năsăud, peste 6000 de evrei au fost luaţi din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi în Germania. Din cauza condiţiilor grele 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Niciunul nu mai trăieşte.

Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial într-un lagăr la 4 km de Bistriţa, pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa, unde se spunea că va fi pregătit terenul pentru o crescătorie de porci.

„În data de 2 mai 1944 s-a răspândit zvonul că evreii vor fi ridicaţi şi deportaţi. Primarul a dezminţit că ar exista un asemenea plan, dar prefectul a dat ordinul 9112 prin care a impus tuturor evreilor să poarte stea galbenă şi să nu părăsească oraşul. S-a mai pus în vederea fiecărui evreu să-şi pregătească un bagaj cu două rânduri de haine, lenjerie de pat şi alte obiecte într-un bagaj în greutate maximă de 50 de kg, dar se interzicea, prin acelaşi ordin, să se ia hîrtii de valoare, bijuterii şi metale preţioase. În dimineaţa zilei de 3 mai, echipele organizate au început ridicarea evreilor, inclusiv a celor bolnavi, care au fost duşi în lagărul de concentarare stabilit pe un teren viran, înconjurat cu sîrmă ghimpată. În lagăr nu exista fântână, nici condiţii de preparare a hranei. Pentru pregătirea hranei au fost aduse căzi de baie din casele evreilor în care aceştia au fost obligaţi să-şi pregătească mîncarea. În aceste condiţii, 300 de evrei au murit şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. În 10 mai 1944, comandamentul corpului 9 al armatei maghiare a ordonat prefectului şi primarului oraşului Bistriţa să înceapă acţiunea de deportare a populaţiei evreieşti din lagăre în Germania. Din lagărul din Bistriţa s-a făcut deportarea în două tranşe. În prima rundă au plecat peste 3100 de persoane, iar în 6 iunie s-a făcut a doua deportare cu un număr de 2875 de persoane”, a spus Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa.

Elena Pop, fostă Muller, a fost decana de vârstă a evreilor deportaţi, care a supravieţuit Holocaustului. S-a stins nu demult. Cât timp a trăit, ea a mărturisit tuturor prin ce a trecut.

„Drumul din Năsăud până la locul lagărului l-am făcut cu carele cu boi, aşa cum au fost transportaţi toţi evrei de pe Someş, din Sălăuţa şi din celelalte localităţi ale judeţului. Numai aici, la Bistriţa, ne-am adunat 6300 de persoane. Am fost ţinuţi în ţarcuri cu sârmă ghimpată, păzite de santinele, pînă la 6 iunie 1944. Eu am făcut parte din cel de-al doilea transport spre crematoriile de la Auschwitz. Tratamentul a fost mai degradant decât cel pentru animale. Mulţi am avut o speranţă şi eu am cutezat să mi-o păstrez. Bătăile, înfometarea, bolile netratate au dus la moartea a 300 de evrei. Ei au un mormânt, cei gazaţi însă nu. Mi-a fost imposibil să accept că din cei peste 6000 de evrei care am fost deportaţi, şansa supravieţuirii ne-a mai surîs doar la vreo 700. Mă număr şi eu printrei cei norocoşi”, a mărturisit, în urmă cu câţiva ani, Elena Pop.

Femeia, care avea atunci 23 de ani, a povestit că a reuşit să evadeze ascunzându-se în fân. Timp de două săptămâni a stat fără mâncare, dar a crezut tot timpul că va scăpa cu viaţă. În ultimii ani, a trăit cu o pensie de 500 de lei şi cu o indemnizaţie din partea statului german în valoare de 130 de euro.

Un alt supravieţuitor al lagărelor naziste, Simion Rozenberg, a decedat chiar ieri. În timpul vieţii, el a relatat că la momentul deportării avea doar 13 ani. A văzut cu ochii lui cum i-au fost arşi părinţii în crematoriu. Timpul petrecut în lagăre şi munca silnică pe care a prestat-o în mină i-au degradat mult starea de sănătate. A reuşit să scape având doar 25 de kilograme. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Cristiana Sabău

Etichete

4 comentarii

    • Cum poti face un asemenea comentariu? Cat de „cool” poate sa iti para o asemenea afirmatie? Sincer, te compatimesc pentru gradul de sensibilitate pe care il afisezi. Din pacate, si in ziua de azi se mai pot naste asemenea oameni, esti un real exemplu ca istoria se poate repeta, ca oamenii sunt in stare sa gandeasca ATAT de putin.

  • Un articol despre Holocaust m-i s-a pus la ora de istorie,mi s-a facut pielea ca de gaina…nu vreau sa ma gandesc cum puteau calca oamenii pe cadavre…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS