Actualitate

Andronescu: Legea învăţământului trebuie modificată în sensul rămânerii clasei a IX-a la liceu

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, joi, la Bistriţa, la o întâlnire cu directorii de şcoli din judeţ, că legea învăţământului trebuie modificată în sensul rămânerii clasei a IX-a la liceu întrucât şcolile gimnaziale sunt majoritatea la ţară, iar rezultatele la Evaluarea Naţională din acest an indică faptul că, în mediul rural, şcoala „s-a dregradat nepermis de mult”.

„Dacă vom face modificări în lege (a învăţământului –n.r), fiindcă eu cred că este nevoie să facem, una dintre modificări pe care o văd ca fiind absolut necesară se leagă de clasa a IX-a. Noi nu am scos clasa a IX-a de la licee, dar aşa cum ştiţi, legea o prevede, iar în anii următori ne vom afla într-o astfel de situaţie. Eu cred că, într-un fel, preluând clasa a IX-a de acolo şi trimiţând-o la şcolile generale care sunt majoritatea în mediul rural, iar elevii de acolo au rezultate mai slabe, ar însemna să aruncăm pe tobogan şi învăţământul liceal”,a  spus Andronescu.

Ministrul le-a spus directorilor de şcoli că nu ar avea „curajul” să facă acest lucru.

„Eu vă mărturisesc că nu aş avea curajul să fac acest lucru. Dacă şi dumneavoastră veţi considera, şi vom face dezbatere publică pe această temă, că liceul trebuie să rămână aşa cum este el de patru ani fiindcă avem acoperirea cu cadre didactice calificate, avem ce este necesar acolo, atunci va trebui să facem modificarea în lege şi să rămânem cu liceul de patru ani şi trimitem clasa a IX-a în învăţămâtul liceal”,a  spus ministrul.

Ecaterina Andronescu a declarat că, în opinia sa, trimiterea clasei a IX-a la gimnaziu ar pune în dificultate învăţământul românesc.

„Cred că ne-am pune într-o mare dificultate dacă am lăsa legea nemodificată cu clasa IX-a pentru că anul acesta şcolile gimnaziale au avut mari dificultăţi să asimileze clasa pregătitoare, ori dacă infrastructura şcolară cu dificultate a asimiliat clasa pregătitoare, iar în multe spaţii s-au făcut improvizaţii, atunci şi mai mare ar fi dificultatea pe care am aşeza-o pe umerii şcolilor gimnaziale trimiţând şi clasa a IX-a în aceste şcoli. Şi aceasta va fi una din importantele modificări pe care trebuie să le aducem legii”,a  spus ministrul.

Ministrul Ecaterina Andronescu a prezentat, tot joi, în faţa directorilor de şcoli din Bistriţa-Năsăud, o situaţie comparativă a rezultatelor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională în 2011 şi în 2012.

„Ne atrage atenţia faptul că aproape cu 50.000 de copii are mai puţini promoţia de clasa a VIII-a din acest an faţă de anul precedent cu consecinţele de rigoare, în anii următori, în ce priveşte liceul din România în anii următori şi vă rog să aveţi în vedere acest lucru”, a declarat ministrul.

Ecaterina Andronescu a prezentat apoi o comparaţie a situaţiei mediilor obţinute de elevi în 2011 şia poi în 2012.

„Ponderea cea mai mare o deţin notele mici ceea ce reprezintă un fenomen îngrijorător pentru procesul de intrare în clasa a IX-a. Aceştia sunt copiii cu care intrăm în clasa a IX-a. Dacă nu vom face ceva pentru ei pentru remedierea pregătirii, atunci îi vom avea la absolvirea liceului la fel cum îi avem la intrare. De asemenea, ne mai atrage atenţia ponderea foarte mare a celor care au luat note mai mici de cinci. În procente repretintă 34%, iar numeric vorbind, 56.000. Dintre aceştia care nu au luat nici măcar cinci la Evaluare, 37.000 provin din mediul rural. Deci atenţie! S-a degradat nepermis de mult şcoala generală din mediul rural şi adresez rugămintea ISJ şi tuturor directorilor de şcoli să ne îndreptăm atenţia spre acest lucru ca să vedem de ce s-a întâmplat aşa. Poate comasarea excesivă a şcolilor. S-au înschis, anul trecut, la nivel naţional, 2000 de şcoli, s-a îndepărtat şcoala de domiciliu şi, din păcate, a scăzut foarte mult randamentul elevilor. Variaţia faţă de 18% cât au fost anul trecut sub cinci la 34% cât a fost anul acesta este foarte greu de explicat. Vă rog să găsiţi explicaţii şi să încercăm să luăm măsuri remediale”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul a mai spus că în mediul rural se constată o pondere foarte mică a notelor mari şi o pondere mare a notelor mici.

„Dacă comparăm rural de anul trecut cu cel de anul acesta, o să constăm că în rural lucrurile s-au degradat mai mult anul acesta şi a crescut foarte mult ponderea celor cu medii sub 5 la Evaluarea Naţională. E important să ne concentrăm pe ce este deficitar la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”, a declarat Andronescu.

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a făcut o vizită de două zile în Bistriţa-Năsăud. Ea a participat, miercuri seara, la un miting USL la Beclean, s-a întâlnit cu reprezentanţii PSD Bistriţa-Năsăud şi apoi cu directorii de şcoli, după care a făcut o vizită la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” unde mai multe cadre didactice se pregătesc pentru clasa pregătitoare.

1 comentariu

  • Doamna aceasta îmi aminteşte de vecina de la trei. Mută mobila prin casă săptămânal. Niciodată nu ştie unde-i sunt cratiţele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS