Administrația Parcului Național Munții Rodnei va cumpăra, cu bani europeni, echipamente performante de monitorizare a biodiversității, se va dota cu un sistem mobil de fotografiere și filmare în natură și va înființa o ”bibliotecă vie” cu peste 127 de titluri.
Pentru creșterea gradului de informare a comunităților locale, dar și a turiștilor cu privire la biodiversitatea Munților Rodnei, va fi creată o ”bibliotecă vie” cu 127 de titluri care vor fi disponibile pe suport tipărit și electronic, un instrument nou și eficient de comunicare conform standardelor moderne de educație ecologică, caracteristice parcurilor naționale cu renume.
De asemenea, cu bani europeni, se vor cumpăra echipamente performante de monitorizare a biodiversității prin tehnici noi, cum ar fi aparat de electropescuit, markere colorate pentru fluturi, cartarea habitatelor cu dronă în sistem LIDAR.
”Fără utilizarea acestor echipamente, mare parte din informațiile de mediu sunt imposibil de prelevat din teren. Este imposibililă monitorizarea peștilor din apele montane fară aparat de electronarcoză sau evaluarea stării de conservare a microhabitatelor fără utilizarea dronei (turbării și mlaștini înconjurate de tufărișuri de jneapăn,stâncariile și grohotișurile cu pantă mare)”, se arată în caietul de sarcini care însoțește procedura de achiziție publică.
Totodată, se intenționează achiziția unui sistem mobil de fotografiere și filmare în teren în condiții montane uneori extreme, întrucât editarea grafică și video reprezintă un obiectiv important al APNMR pentru creșterea gradului de informare și conștientizare al comunităților locale și al vizitatorilor.
Cu ajutorul acestor echipamente, APNMR va fi capabilă să realizeze filme documentare pentru promovarea conservării speciilor de flora și faună, precum și a habitatelor de interes comunitar.
”Din experiența proiectelor anterioare, capturarea imaginilor și a secvențelor video cu speciile de faună sensibile la impact antropic (urs, râs, lup) necesită timp îndelungat petrecut în condiții vitrege de temperatură, umezeală, precum și în timpul nopții, amurgului sau zorii zilei, iar menținerea unor echipe profesioniste de filmare presupune timp îndelungat, costuri mari. Din aceste motive, APNMR intenționează crearea unui laboratormobil de fotografiere și filmare în natură care să asigure suportul foto și video al tuturor activităților de educație ecologică, informare și conștientizare”, se mai arată în document.
Toate aceste investiții se fac în cadrul proiectului „Implementarea măsurilor de management pentru conservarea speciilor și habitatelor de interes comunitar din Parcul Național, siturile Natura 2000 Munții Rodnei (ROSCI0125, ROSPA0085) și întărirea capacității administrative de gestionare a biodiversității”.
Sursa de finanțare a proiectului este Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivului Specific (OS) 4.1 „Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate”. Proiectul se implementează în Parcul Național Munții Rodnei și siturile Natura 2000 Munții Rodnei, respectiv pe o suprafață de 54.819 ha.
Dar in același timp din acei bani puteți aloca resurse și pt combaterea braconajului indiferent de specie.
Poate fi creat un proiect pilot pt testul țării
Informarea atrage după sine și tentații