Actualitate

Eclipsă de Soare, vizibilă și de la noi

O eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre se va produce joi 10 iunie.

Eclipsa va începe cel mai devreme la ora 13.17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.

Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vestul țării, acolo unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul tării durata eclipsei poate fi și de câteva minute.

Dacă doriţi să o priviţi va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele pentru că puteţi orbi.

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim. Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop.

Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS