O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi în România. Eclipsa este una totală, adică Luna va intra complet în umbra Pământului.
Pentru că Luna va avea o culoare roşiatică şi va părea puţin mai mare decât de obicei, fenomenul este cunoscut drept ”Luna sângerie”, ”Super Luna” sau ”Luna Lupului” (de la numele pe care unele grupuri de amerindieni le dau eclipselor de Lună).
Maximul se produce la ora 7:12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 8, Luna apunând când încă este eclipsată.
Eclipsa începe la ora 04:36, când Luna intră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia de când începe să intre în umbră, începând cu ora 5:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20° înălțime faţă de orizont.
Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei.
Totalitatea începe la ora 06:41 şi are maximul la 07:12, terminându-se la ora 07:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România cu Luna poziționată foarte aproape de orizont.
Fazele eclipsei: începutul eclipsei – 04:36; intrarea în umbră – 05:34; începutul totalității – 06:41; maximul eclipsei – 07:12 (Luna la aprox. 10° deasupra orizontului); sfârşitul totalității – 07:44; ieşirea în umbră – 08:51 (Luna sub orizont); sfârşitul eclipsei – 09:48 (Luna sub orizont).
Eclipsa se vede din România la primele ore ale zilei, pe un cer care se luminează.
Sursa: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
Adaugă comentariu