Actualitate

”Economia, ca Titanicul. În timp ce ia apă, PSD cântă manele!”

”Raportul economistului liberal Florin Câţu arată starea precară, deosebit de îngrijorătoare a economiei noastre, care a ajuns ca Titanicul: în timp ce ia apă, PSD cântă manele despre creșterea nivelului de trai. Creșterea economică s-a bazat doar pe consum. Există efecte deosebit de severe: creșterea prețurilor, a dobânzilor, deprecierea lui, creșterea deicitului bugetar, comercial. Pentru a reduce gaura de la buget Guvernul a confiscat provizioanele, dividendele tuturor companiilor de stat și a tăiat de la investiții circa 11 miliarde de lei”, a declarat într-o conferință de presă președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

El a adăugat că investițiile în primele nouă luni din 2017 sunt mai mici cu 60% față de perioada similară a anului trecut: ”Este de fapt cel mai mic nivel de investiții pe care România l-a avut în ultimii mulți ani. Discut cu antreprenori, cu oameni care fac afaceri de mulți ani, se plâng de faptul că lipsesc comenzile din cauza nivelului mic de investiții publice. Pe de o parte statul nu investește, pe de altă parte absorbția de fonduri europene este absolut insuficientă. Din nefericire, nu avem așteptări favorabile pentru sfărșitul acestui an și pentru anul viitor. Vom întâmpina dificultăți mari, pentru încadrarea în deficitul bugetar Guvernul va fi obligat să vină cu noi taxe și în continuare să taie din investiții pentru că nu găsește cheia creșterii economice bazată pe investiții și nu pe consum”.

14 comentarii

  • Este o analiză economică pertinentă şi obiectivă, dar PNL nu cunoaşte rolul opoziţiei şi nu face nimic pentru a se schimba perceperea încetăţenită în cadrul marii mase a celor pe ale căror interese îl reprezintă. Opoziţia nu este doar o critică continuă a majorităţii, ci crearea unei ideologii şi căi de rezolvare a carenţelor prin care se manifestă politica greşită a majorităţii, care nici ea nu dispune de o ideologie proprie bine conturată în rezovarea problemelor grave cu care se confruntă societatea românească contem-porană. PNL trebuie să vină cu o ideologie care să convingă, că aplicarea direcţiilor ei, a înfăptuirii acestora se poate reface echilibrul, care să elimine carenţele reprezentării intereselor tuturor cetăţenilor ţării, a satisfacerii cerinţelor unei economii sănătoase, care să rezolve realizarea necesităţilor tuturor categoriilor sociale şi nu numai a unora sau ascunderea minciunilor cu care au fost ademeniţi oamenii care i-au ajutat pe cei din majoritate să ajungă acolo unde sunt, adică să caute mijloace de rezolvare a urmării miciunilor. Încrederea se „construieşte” prin activitate concretă şi nu numai prin critică, prin modalităţi concrete pentru eliminarea discrepanţelor create în economie, dar şi în societete.

    • Stai calm Ganditorule ca s-ar putea ca „barca salvatoare a PNL-ului ” in care crezi sa te lase sa canti la vioara pe o scandura plutitoare. Nu uita ca si ei au fost la putere. Te-au salvat atunci??

  • Faptul ca tot ies in presa tot felul de politicieni de pe la partidele din opozitie si tot critica actuala administratie si coalitie de guvernamant, spun lucruri sau descriu fapte pe care oricum le vede fiecare cetatean, nu ajuta la nimic, ii gargara si ajută ca o frecţie cu spirt la un picior de lemn.
    Interesant ar fi daca ar iesi si cu ceva concret : „uite, am gasit modalitatea legala de a bloca cheltuiala inutila a banilor, o sa facem asta„sau, ”organizam un referendum
    ( strangem semnaturi) pentru blocarea proiectului cutare, care este inutil si fara valoare pentru cetateni”, etc.
    Asa povestea lunga, moartea pasiunii.

    • Cam asa ceva….Doar ca asa li se spune de sus de la „imparatie”: sa fie gica-contra la orice. Si atat. De parca i-ar baga cibeva in seama fara argumente.

  • eu cred se scufunda pnl
    la urmatoarele alegeri daca obtineti 10 % si asta cu ajutoru capitanului de vas urmasu lui base betivu – KLAUS a lui MERKEL

  • si PNL danseaza din buric :))
    Cam asta e tonul pe care il da opozitia. Ei vor mai degraba sa fie cool, decat sa faca ceva concret.
    Cat aveti de gand sa nu mai faceti nimic si sa o ardeti la caterinca? Pana la 15%, pana la 10%, pana la 5%?
    Eu am crezut ca Ioan Turc va schimba ceva in modul de a face opozitie la nivel local. La inceput chiar dadea semne ca asa ar fi, dar pe urma, poate presat de la centru, a inceput si el sa faca aceeasi opozitie la misto, la nivelul de galerie de fotbal. Cred ca vrea sa o ia pe drumuri batatorite, mai exact pe urmele lui Dolha.

    Chiar mi-as dori sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
    1. Spuneti-ne cum se poate face crestere economica fara consum. Reducand consumul? Fara consum nu exista cerere suficienta pentru a genera investitii. Normal ca la inceput diferenta este acoperita din importuri, dar pe urma devine interesant sa se produca aici, asa ca se fac investitii. Marirea veniturilor populatiei peste un anumit nivel duce la intoarcerea romanilor in tara, adica exact chestia pe care le-o promiteati voi in campanie, ca ii aduceti in tara, de parca i-a fugait cineva si nu din cauza veniturilor mici au plecat.
    Voi va bazati exclusiv pe faptul ca daca avem cele mai mici salarii din UE, atunci dau navala investitorii si se exporta din greu. Ati vazut ca niciodata nu a fost asa, si nu doar la noi. Investitorii au inceput sa vina dupa ce salariile au inceput sa creasca.

    2. Despre ce crestere de preturi vorbiti? Cat este inflatia? Inflatia ne arata daca cresc preturile sau nu. E normal si natural ca preturile sa creasca pe masura ce veniturile cresc. Avem o rata a inflatiei sub media UE, deci nu inteleg de unde spaimele astea.

    3. Nu inteleg nici spaima cu deprecierea leului. Orice moneda are o anumita volatilitate. Uitati-va cum raportul EUR/USD a variat de la 1,6 la 1,1 si nu s-a ingrozit nimeni. Daca ar fi fluctuat si EUR/RON la fel, am fi mers de la un curs de 4 lei la un curs de 7 lei si retur. Scaderea leului nu e neaparat un lucru rau, deoarece se stimuleaza exporturile, intra mai multa valuta in tara si creste iar leul. Important este ca nici cresterile de curs si nici scaderile sa nu fie foarte abrupte.

    4. Deficitul bugetar il vom vedea la sfarsitul anului si eu cred ca ne vom incadra in tinta. Din 2012 ne tot cantati placa asta cu deficitul bugetar, ca tot va place comparatia cu manelele.

    5. Ce e rau ca statul a luat profitul de la firmele care ii apartin? Foarte bine ca a avut ce lua. Orice profit e folosit de catre proprietar, ori e retras ca dividende, ori e reinvestit. Pe vremea PDL performanta a fost asa de mare ca nu au avut ce sa ia, se punea problema sa le inchida. Sper ca va amintiti de Posta Romana si de Hidroelectrica. Ciuma rosie le-a adus de la pierdere la profituri semnificative.

    6. Deci voi plangeti de mila celor care fac contracte cu statul? :)) Auzi ca „lipsesc comenzile din cauza nivelului mic de investitii publice”. Eu cred ca este mai bine pentru economie sa fie stimulata prin consum, decat cu investitii stupide ca sa nu „lipseasca comenzile din cauza nivelului mic de investitii publice”.

    7. Va tot plangeti ca guvernul vrea sa bage noi taxe. Nici nu imi dau seama cand plangeti mai tare, cand le scot sau cand le baga. Eu ma gandeam ca daca plangeti cand le reduc sau cand le elimina, atunci ar trebui sa va bucurati cand le maresc sau cand introduc altele noi.

    Sfatul meu este sa incercati sa atrageti specialisti langa voi si sa nu va mai faceti de ras, sa incercati sa mentineti un fir logic in discursurile si in analizele voastre. Totusi e anormal sa plangeti si cand le reduc si cand le maresc. =))

  • Din nou domnul Turc își face reclama punând PSD ul într o lumina proasta… Chiar nu înțeleg de ce nu va uitați în oala voastră… Dumneavoastră ce ați făcut pt cetăteni?

    • @mya
      Nu pazeste nimeni PSD-ul sa nu fie pus in lumina proasta. E fix problema lor. Pe mine ma deranjeaza ca nu avem alternativa la PSD, iar asta nu e un lucru sanatos intr-o democratie. Daca PNL continua acelasi tip de politica gen „nu votati psd ca va fura Liviu senvisul” atunci riscam sa ajungem cu partid unic, ca numai hârjoabele o sa mai voteze PNL. Oamenii nu-s asa de prosti cum cred ei.

  • Iata inca o provocare, de la mai sus comentatorul Alan Dala, caruia, daca ganditi liberal, ar trebui sa fiti in masura sa-i raspundeti unde greseste si unde are dreptate.
    Ar fi necesar din partea mea un text prea lung ca sa combat viziunea economica PSD-ista, care n-ar fi bagat in seama exact din aceasta cauza. Cand e vorba de economie, nu prea avem rabdare sa ascultam argumente, caci sunt plictisitoare si uziteaza termeni nu foarte usor de tradus intr-un limbaj comun.
    Am sa spun doar atat: vrem nu vrem, atunci cand economia e intr-o faza ascendenta datorita unor masuri fiscale prociclice menite a incuraja crsterea economica pe seama consumului, meritele sunt ale celor ce le promoveaza; dar daca apare o recesiune, cu siguranta nimeni nu va vedea cauzele acesteia in exact masurile fiscale promovate anterior pentru a se obtine aceasta crestere economica.
    Suna cinic, dar legile economiei nu te iarta, cum astazi lesne, in Romania, poti fi iertat chiar daca esti un penal, dar faci politica la nivel inalt.

    • Poti pune un text oricat de lung, promit ca il citesc si putem dezbate punct cu punct. Nu sunt de la PSD, dar sustin masurile luate de ei.
      Nu sunt de acord ca trebuie sa stam cu ochii pe recesiune ca pe butelie. De la o recesiune la alta trebuie sa ne dezvoltam cat mai mult. La noi nici nu ar trebui sa fie recesiune cand e criza mondiala, pentru ca noi nu avem supraproductie, tot ce producem noi poate fi absorbit ca e boom, ca e criza.
      Cat pica economia in recesiune comparativ cu cat a crescut din 2012 pana in prezent, plus cu cat va creste in urmatorii ani?
      Chiar si criza precedenta ne-a prins destul de bine, in perioada de boom am cescut foarte mult si pierderile au fost mult mai mici decat daca am fi stat pe loc de frica recesiunii. La criza anterioara nu prea ar fi trebuit sa fim si noi in criza, dar intr-o buna masura acea criza s-a datorat bancilor. Pe urma au venit PDL-istii si au aruncat cu pomeni aiurea, ca sa mai castige Basescu un mandat. Partea proasta e ca ei s-au apucat de furat masiv pentru a da pomeni electorale. Au furat zeci de milioane din contractul Microsoft (cash), sute de milioane din retrocedari (cash), au chelit posta, au chelit hidroelectrica, au ras tot ce au putut. Sa nu il uitam pe nea Puiu de la Dambovita, cel care a fost condamnat ca a dat tiruri de pui la oameni ca sa voteze cu „dreapta” =)) ). Pe urma au venit si au zis „nu mai e bani”, taiem (adica scoatem bani din piata si restrangem consumul) ca sa dam la „investitii” sa faca firmele noastre bani frumosi si sa ii duca in Elvetia. Ca sa poata sifona cat mai mult, au marit si taxele, iar TVA-ul l-au facut aproape cel mai mare din UE. In conditiile astea nu aveam cum sa nu picam.

  • Iti dai seama ca nu doresc sa intru pe un teritoriu in care se vede de la o posta ca nu esti PSD-ist, dar esti clar anti-PDL-ist, considerand masurile Psd-ilor ca fiind minunate, umplute cu cinstea lor de poveste. Si, da, chiar sunt niste rupti in fund, carora le pasa de poporul amarat, pentru care sufera de mama-mama, de aceea stimuland consumul, au ajuns sa izbeasca cu ajutoarele sociale in toate partile, ca oamenii amarati sa aiba de consumat produse pentru care n-au muncit nici o secunda.
    Si da, PDL-ul, simtind dimpreuna cu marinerul ca se scufunda, au inceput sa-si ciuruiasca propria corabie, grabindu-si inecul doar asa, ca sunt ei niste masochisti carora le-a produs o imensa placere in a-si distruge hardughia pe care cu atata zbatere au construit-o.
    Si, daraca, bancile sunt cele vinovate, pentru ca, in loc sa finanteze planuri de afaceri pe termen lung in mediul privat, iata, prefera sa finanteze statul cu imprumuturi ce nu se duc in investitii, ci-n consum, ca asa sa se genereze cerere pe piata, ca se stie, ca producem numa’ Mercedes asezonate cu cele mai bune rosii, culese din blana de oaie mioritica.

  • Iar daca ar fi dl. Turc el ar fi bea in timp ce se scufunda Titanicul… pai ce sa zica si opozitia decat ca e rau, nu pot nici ei sa o dea la intors si sa recunoasca ca e ok, nu suntem in criza, investitii se fac peste tot, altfel nu s-ar construi in draci si nu s-ar vinde imobiliarele asa cum se intampla…
    Probabil discuta si el cu cine stie ce parliti de antreprenori incat ii spun toti ca din cauza „lipsei investitiilor publice” ei nu au de lucru .. Totusi, trebuie sa intreb si eu ..cum e aia cu investitiile publice domnu Turc, adica de cand publicul sustine privatul?? ..ceva ceva se incurca limba pe acolo ca altfel docrina liberala sustine altceva.. limitarea interventiei statutului in economie ..eu cred ca de fapt vreti la PSD si nu stiti cum sa faceti..
    Companiile de stat …sunt de stat, adica banii sunt ai statutului, normal ca s-au suparat directorasii ca le-o luat papa bun de sub nas si nu mai au banii de bagat in prime grase si in masini de firma..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS