Actualitate

Economie în pandemie. Ce s-a întâmplat cu salariații în stările de urgență și alertă

Șomajul tehnic a fost gura de oxigen cu ajutorul căreia numeroase companii au reușit să treacă prin această perioadă dificilă cauzată de pandemie. Recordul de cereri s-a înregistrat în luna aprilie când 1779 de companii au depus cereri de șomaj tehnic pentru 17621 de angajați.

Conform unui răspuns dat de AJOFM Bistrița-Năsăud la cererea Timp Online, pe perioada stării de urgență și alertă, conform legislației în vigoare privind acordarea șomajului tehnic, au fost înregistrate cereri în principal din domeniile HoReCa, Industrie, Comerț, Transporturi și Sănătate.

PERIOADANR. FIRMENR. PERSOANE
martie8139926
aprilie177917621
mai2021186

Compania Leoni, cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud, a solicitat doar acordarea șomajului tehnic pentru angajați și nu a făcut disponibilizări, conform aceleiași surse.

”La data prezentei nu vă putem transmite concret numărul de persoane pentru care angajatorii au beneficiat de șomaj tehnic, iar ulterior aceste persoane să fie disponibilizate și să solicitate sau nu acordarea indemnizației de șomaj conform Legii nr. 76/2002, urmând să facă obiectul unei statistici ulterioare”, a transmis AJOFM Bistrița-Năsăud la întrebarea Timp Online dacă au existat companii care din șomaj tehnic să trimită angajații în șomaj.

La sfârșitul lunii iunie 2020 (luna disponibilă din punct de vedere statistic), au fost înregistrați un număr de 3.307 șomeri, cu 34 șomeri mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019, deci numărul de someri s-a menținut practic constant. În cursul lunii iulie 2020 au fost angajate 209 persoane, înregistrate în evidențele AJOFM BN.

3 comentarii

  • Si totusi cat a fost pana la urma valoarea reala a somajului tehnic, la salarul minim pe economie, ca sa platit diferit peste tot.

    • Au fost diferite valori din cauza ca unele firme au hotarat sa suplineasca si ei la ceea ce da statul, unii au platit 75% din salariul angajatului, adica diferenta a suportat-o firma

  • Omule schimbă-ți slujba și lucră ca boierii , sau ca nemtii sau ca oamenii sclavia a fost abolită de ceva vreme . De să te plângi cand esti liber să alegi ce sa lucrezi unde si cât? Fi optimist!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.