Economie

Economiile bistriţenilor s-au triplat în ultimii patru ani. Ce explicaţii are Marius Bor

Bani albi pentru zile negre. Criza i-a făcut pe bistriţeni să fie mai strânşi la pungă şi mai dornici să pună banii deoparte decât să-i cheltuiască. În Bistriţa-Năsăud, valoarea depozitelor bancare aproape s-a triplat în ultimii patru ani, urcând cu 192%, arată studiile oficiale.

L-am întrebat pe Marius Bor, director de sucursală bancară, cum îşi explică acest fenomen.

„Oamenii fac acum mai multe economii în principiu de teama zilei de mâine. În principiu, sunt trei scopuri mari de economisire: frica de pierdere a locului de muncă, frica de evenimente neprevăzute (boală, decese, etc.) şi frica de a nu avea ce mânca. Dacă înainte se economisea pentru scopuri precise cum ar fi studiile copiilor, achiziţia unei maşini, acum se fac economii la modul general, nu cu scop precis. Nu avem predictibilitate pentru ce urmează. Toţi cred că va fi mai greu, ne aşteptăm la ceva mai rău, nu la ceva mai bine. Când ne aşteptăm la bine, banii circulă. Când ne aşteptăm la mai rău, ţinem banii la saltea sau îi economisim prin diverse metode pentru a fi pregătiţi pentru ceea ce urmează”, a spus Marius Bor.

El a declarat că, deşi economiile au crescut valoric, doar 15% din populaţie reuşeşte să pună bani deoparte.

„Restul oamenilor nu au bani de economii. Studiile arată că 50-60% dintre oameni doresc să economisească, dar nu reuşesc decât cam 15%. Din studii nu reiese câţi sunt cei care economiesc, doar sumele. Concluzia e că puţini economisesc mult”, a declarat el.

O altă problemă cu care se confruntă bancherii este frica oamenilor, dar şi a firmelor, de credite.

„Nici cetăţenii, nici firmele nu vor să ia credite chiar dacă au planuri de investiţii tot din grija zilei de mâine sau a planurilor nesigure de viitor”, a declarat el.

În ce priveşte utilizarea cardurilor, Marius Bor spune că puţină lume le foloseşte aşa cum ar trebui.

„Folosirea cardurilor s-a extins foarte mult. Culmea, la cei cu salarii mici, se vede o greşeală foarte mare aceea de a-şi scoate toţi banii de pe card în ziua de salariu. Prea puţini plătesc cu cardul. Ei cred că au un mai mare control al banilor dacă îi au în mână. E un mare angajator din Bistriţa care virează salariile pe conturi de card. În ziua aceea, vedeţi cozi foarte mari la bancomate. Nu ar putea mai simplu să-i ţină în cont? Mulţi fac cumpărături la piaţă sau se duc la ţară unde probabil că iau marfa mai ieftin, fără TVA, fără facturi, iar cardurile nu le sunt necesare”, a spus Marius Bor.

O explicaţie pentru sumele mari economisite în judeţul nostru ar fi, potrivit lui Marius Bor, aceea că mulţi oameni au muncit în străinătate şi au adunat de acolo bani pe care i-au depus în băncile din ţară.

Cristiana Sabău

Etichete

6 comentarii

  • Cu scumpirile astea, si mai ales ce vine de acum, o sa li se subtieze bistritenilor economiile. La anu o sa ne vindem verighetele sa avem ce pune pe masa.

  • Alte studii arată că cei care fac cumpărărturi cu cardul cheltuiesc în medie cu 10-15% mai mult decât își planificaseră, lucru care nu se întâmplă la cei care utilizează numerarul.

  • Evident ca bancile vor sa ne convinga sa platim cu cardul, sa nu vedem niciodata ca banii se imputineaza in portofel, sa se declanseze automat reflexul de economisire! Bancile doresc doar sa cheltuim, daca se poate pe credit, si dupa ce incaseaza integral plus o mare parte in profit banii, din dobanzi si comisioane, tot ei sa se plaga in cazul in care unii nu reusesc sa plateasca integral. La ce profituri nerusinate ,permanent in crestere au avut in ultimii ani, inclusiv in plina criza, executand in acelasi timp tot ce s-a putut, e normal ca oamenii sa se teama de credite. Si bine fac. Prea departe s-a ajuns cu profiturile din inselaciune si rafinata exploatare a psihicului uman, in toate domeniile..Prea mult se implica psihologii in Marketing. Si daca oamenii se trezesc si nu se mai lasa exploatati, foarte bine.
    In ce priveste creditele pentru afaceri, ce afaceri sa faci acuma, cand oamenilor nu le ramane nimic in buzunare, incat sa-ti permita sa platesti si dobanzi?

  • in legatura cu plata pe card al acelui mare angajator ………………….este o vorba din batrini care spune asa: ce-i in mana nu-i minciuna , ce-i pe card …..este pe card , deci tot ai bancii. vezi situatia de acum 2 zile in care cei ce au facut platile cu cardul la aceea banca , au ramas fara bani in cont !!! deci …………

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS