Social

Efectele furtunii în Bistriţa-Năsăud: curţi inundate, podeţe colmatate (FOTO)

Mai multe curţi au fost inundate şi podeţe colmatate vineri seara în urma furtunii puternice care s-a abătut asupra judeţului Bistriţa-Năsăud. O femeie de 65 de ani din Blăjenii de Sus a cărei casă risca să fie inundată a fost evacuată de pompieri în condiţii de siguranţă, însă bătrâna s-a întors acasă de îndată ce apele s-au retras.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud au fost colmatate podeţe din Şintereag şi Blăjeni şi şapte curţi au fost inundate. Pompierii militari şi cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit şi i-au ajutat pe oamenii aflaţi în situaţii dificile.

Un copac a căzut pe strada Tihuței din Bistrița, iar pe Valea Ghinzii un subsol a fost inundat.

Mai multe localităţi din judeţ s-au aflat vineri sub cod portocaliu de vreme rea, printre acestea numărându-se Bistriţa, Beclean, Năsăud, Lechinţa, Nimigea, Rebrişoara, Spermezeu, Căianu Mic, Livezile, Braniştea, Petru Rareş, Uriu, Şintereag, Zagra şi Dumitra.

Meteorologii anunţă că sâmbătă (16 iunie) vremea va fi în general instabilã cu averse, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi cãderi de grindinã – în cursul zilei, în majoritatea regiunilor, iar noaptea cu precãdere în est. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitãţile de apã vor depãşi local 15…20 l/mp şi izolat, mai ales în Moldova şi la munte, 35…40 l/mp. Temperaturile maxime fi cuprinse între 24 şi 31 de grade, iar cele minime între 12 şi 20 de grade.

Duminică (17 iunie) vremea va fi în general instabilã. Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, trecãtor şi izolat cu aspect de vijelie. Astfel de fenomene, prezente în majoritatea regiunilor, vor fi mai frecvente dupã-amiaza şi seara. Pe arii restrânse cantitãţile de apã vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindinã. Temperaturile maxime, în mare parte din ţarã apropiate de cele climatologic specifice perioadei, se vor încadra, în general, între 25 şi 29 de grade, iar cele minime între 12 şi 22 grade, cu valorile mai mari pe litoral.

17 comentarii

  • Dacă nu vă place cuvântul „bătrân”, înseamnă că nu v-a plăcut nici „copil”, fiindcă e asociat cu „naivitatea” şi nici „tânăr” fiindcă înseamnă „imatur” printre altele. De fapt, fiecare vorbeşte despre ce îl doare. Ca să vă facem pe plac, de acum vom scrie: „la balul pensionarilor au fost invitaţi toţi tinerii din oraş care au împlinit 65 de ani”, iar „la balul bobocilor toţi bătrânii de 14 ani”. E mai bine aşa? V-am făcut ziua frumoasă?

  • Nu este un cuvant colomniator, dar nici nu este o exprimare profi, a unui ZIARIST.
    De ce nu scrieti in articol de problema majora???? De faptul ca primaria nu initiaza actiuni de largire a santurilor?? Nu au luat nici o masura in aceste localitati, asteapta sa se intampla necazuri de genul acesta si nici atunci nu fac nimic in sistem de urgenta. Era important sa mentionati si aceste aspecte.

    • Care ar fi exprimarea profi? O tânără de 65 de ani, o copilă de 65 de ani, o fetiţă de 65 de ani a fost salvată de pompieri şi s-a întors acasă? În ce priveşte şanţurile, mai puneţi mâna pe câte o lopată şi curăţaţi-le. Face bine la păstrarea tinereţii fără de bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte.

  • Nu ma asteptam la altceva la dvs., stimata „doamna”!!!! Sunteti ironica, nefondat. Se pare ca nu sunteti ancorata in realitate. Ar fi trebuit sa va prezentati la fata locului si sa vedeti ca nu este vorba de a pune mana pe o lopata pt. a fi curatate. Saracii oameni le-au tot curatat, dar repet, nu e vorba despre asta, in fine…. M-ati convins inca o data de nivelul dvs. si de lispa de empatie si profesionalism. Dar atat timp cat vindeti si asa, ce mai conteaza adevarul si lucrurile concrete?

    • Dacă vreţi să vă rezolvaţi o problemă, luaţi-o altă dată pe drumul corect. Nu ţineţi dumneavoastră lecţii de gramatică absurdă şi inventată ad-hoc doar pentru că nu vă place de mine (avem un istoric al comentariilor dumneavoastră şi toate mă vizează pe mine, aţi făcut o obsesie indiferent cu ce pseudonim postaţi).
      Ca să mă prezint la faţa locului ar trebui să ştiu în ce loc să mă prezint că sunt multe „locuri” în lumea aceasta. Oricum, la ce cantitate de precipitaţii a căzut, ar trebui să fiţi mulţumită că nu s-a întâmplat nimic grav. În alte locuri, au fost dezastre. Au murit oameni şi au fost distruse case şi maşini. La noi s-au umplut nişte şanţuri cu apă şi a dat pe afară canalizarea. Mare minune!

  • Nu am facut nici o obsesie, stati linistita. Nu este pe placul meu modul dvs. de a prezenta realitatea si se pare ca sunteti deranjata de acest aspect. Putin imi pasa… Am scris adevarul referitor la articolele pe care le postati! Si cum adevarul doare, bineinteles ca ripostati in stilul caracteristic. Oricum nu aveam alte asteptari! Numai bine!

    • Ba da, e obsesie când căutaţi nod în papură unei persoane. Că nu-l găsiţi e altă poveste. Eu nu citesc nimic din ce scriu cei care îmi displac, nu le cumpăr cărţile, nu le deschid ziarele. Citesc doar ce-mi place şi cred că îmi foloseşte. Probabil pentru că am îmbătrânit şi nu consider că trebuie să-mi irosesc timpul.

  • Doamna Sabău a scris :
    O femeie de 65 de ani a fost evacuată.Bătrâna s-a intors acasă de îndată ce apele s-au retras.
    Cred că a ales cuvântul bătrâna, ca să nu scrie femeia de două ori.
    Ar fi fost mai bine?
    Săteanca s-a intors acasă?
    Românca s-a intors acasă?
    Pensionara s-a intors acasă?
    Bunicuța s-a intors acasă?
    Calamitata s-a intors acasă?
    Agricultoarea s-a intors acasă?

  • Ne abatem din nou de la ce este esential. Au fost probleme in unele localitati din judet, dar trebuie spus ca mari probleme au fost si in Bistrita in ceea ce priveste canalizarile din oras.Sunt case cu beciurile inundate in centrul orasulu la fiecare ploaie mai mare ,iar societatea care gestioneaz reteaua de canalizare si implicit administratia nu iau nici o masura.Domnilor treziti-va o sa ajungem sa inotam toti intr-o mare de r…., ma gandesc ca parta in acest caz ar fi un bun refugi.Cu banii bagati in partie trebuia sa va ganditi la canalizare sa o refaceti ,sa o reganditi,dar am uifat canclizarea e in pamant nu se vede, nu aduce voturi.Spun inca o data sa va fie rusine

    • Din păcate ăsta e nivelul de gândire.
      La nivelul instituțiilor care se ocupă cu gestionarea rețelei hidrografice.
      Pentru a anticipa catastrofele locale trebuie pornit de la bază fenomenelor.
      Prima ar fi sistemul de avertizare meteo.
      Care a pornit ca și mentalitatek de la oameni ca și cei din reportajul de aici
      https://www.bbc.com/news/magazine-32483678
      În țări avansate științific există deja instrumente eficiente bazate pe analize complexe
      https://disasters.nasa.gov/instruments/gfms
      ACCESIBILE DIRECT ȘI TRANSPARENT.
      http://flood.umd.edu
      https://youtu.be/dfcr-4XmxN

      La noi e voia și prona cerească care orientează acțiunile autorităților.
      Mila cerească.
      Nu știu să existe la cumpărarea unei proprietăți posibilitatea de a vedea riscurile.
      De la regiunile inundabile la cele seismice.
      E greu să faci un drum dar un sistem de canalizare complex.
      Pe care olandezii l-au făcut din secolele..
      Aduceți niște ingineri olandezi și poate așa vor fi evitate pe viitor problemele oamenilor.

  • Babelor si bosorogilor, v-ati mancat malaiul. Ce ati vrea sa va faca ziarista boboci pe toti ? Tara arde si babele se intrec in comentarii. Ingijiti-va mai bine sanatatea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.