Actualitate

Elanul constructorilor s-a domolit. Județul, ultimul în regiune la case finalizate

Constructorii de locuințe au redus ritmul investițiilor. În primele trei luni din an, în județ s-au finalizat cele mai puține construcții noi din întreaga regiune, de aproape zece ori mai puține comparativ cu județul vecin Cluj. Entuziasmul pentru demararea de noi investiții s-a mai domilit și el.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în primul trimestru au fost finalizate 154 de unități locative, 121 în orașe și 33 la țară, județul fiind pe ultimul loc dintre cele 6 din Regiunea de Nord-Vest. Sunt cu 55 mai puține față de trimestrul I al anului precedent, cât și față de trimestrul anterior.

Cele mai multe construcții noi, 1185, au fost finalizate în județul Cluj, pe locul al doilea fiind Bihorul cu 422, iar pe trei Satu Mare cu 187.

Și entuziasmul pentru noi proiecte imobiliare s-a mai domolit. În luna iunie a acestui an, în județ au fost eliberate doar 70 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu trei mai puține decât luna anterioară şi cu 15 mai puține decât în luna corespunzătoare din anul precedent. În regiune sunt totuși județe în care au fost eliberate și mai puține autorizații: în Sălaj – 52, iar în Satu Mare – 69

În primul trimestru al anului 2022 volumul investiţiilor în construcţii a scăzut cu 7,1%.

17 comentarii

 • Arhitectii valorosi ai romaniei dar si unii angajati de la INS Bucuresti sustineau mai anii trecuti ca aceste constructii facute pana acuma de0a valma in special in jurul marilor orase vor deveni prin 2050 viitoarele GHETOURI ale Romaniei si vor fi vandalizate si ocupate aproape abuziv de noii veniti in Europa odata cu schimbarile drastice ale climei si cu declansarea foametei generale, razboaielor si lipsei apei din panzele freatice.
  Europa va sucomba si ea iar Euro se va prabusi .
  Asta sustin tot mai multi analisti militari si de politica Geo-Strategica.
  Sa o spunem pe cea dreapta .Odata cu topirea calotei glaciare de la Polul Nord si cu revarsarea oceanelor si disparitia oraselor de coasta si teritorii , plaje intinse refugiatii vor invada zonele mai inalte din Europa cu precadere ca aici cica este BELSUGUL .Presiunea mare pe populatiile autohtone se va manifesta urat de tot.Eu intre timp m-am documentat si am ascultat multe asemenea preziceri de la oameni calificati si asta se stie exact la ONU si in alte parti.
  Acus vine si 2050 si cine prinde anii aceia trebuie sa fie cu moralul ca stanca.

  • Pe tine te vor impaia ecologistii tai , cei doi directori din primarie ca sa veghezi in continuare…Bravo tie daca stiam ca vine sfarsitul lumii ca se bashesc vacile ne faceam toti cate o casa fara autorizatie.Asa in ritmul asta cand datorita profetilor ne ingrijoram ca e cald vara si frig iarna ca deh ,curentul e tot mai scump ,vara nu mai pornesti ventilatoru si iarna radiatoru sigur ca vine sfarsitul lumii .Gaze ioc,ca nu ne place ala rusesc.Asa ca …pocaieste te ,inscrie te in aripa liberala cu naframi si asteapta sfarsitul lumii.Hai spune sincer…te ai vaccinat?

  • Corect Balane…dupa tine…nu va mai exista nimic…Ca sa ti iti fie mai usor nu vrei sa te retragi unde iti e locul?

 • Scăderea cu 7% nu poate fi numită o prăbușire, anul trecut s-au finalizat mai multe blocuri mari și acum constructorii așteaptă să vândă măcar 90% dintre apartamente, înainte de a se apuca de noi blocuri. Cerere există în continuare, nu vă bucurați, invidioșilor, că nu dă nimeni faliment.

 • Diaspora.
  Pana trec si cu celalalt picior in groapa, am beneficiat de conditii excelente facute de mine nu furate sau subtilizate, nu am avut nevoie de la nimeni nimic, totul este al meu si cu sudoarea mintii si a trupului mi le-am facut singur.
  Si inca ceva dragule ! Nici nu imi doresc sub nici o forma sa mai prind aceasta perioada , te las pe tine sa te bucuri de ea cu mare drag.
  Eu am trait deja o buna parte din viata intr-o lume mult mai civilizata si sigura decat ceea ce este astazi si iti doresc si tie macar 10% din norocul meu.
  Oricum te compatimesc daca esti mai tanar si dezorientat.

  • Ce faci buey te lauzi ca ai facut casa fara autorizatie?pesemne ca ai fire de infractor ca numa astia se simt bine in ceva ilegal.Si da,ao dreptate…ai avut noroc in vizta ca bistritenii sunt oameni toleranti si te au luat asa ca pe o gluma,o mascota.

  • Ai trăit o parte din viata dând cu papagalul si o parte din viata pupand dosurile unora și ale altora! Mi-ar fi rușine sa ma laud cu asemenea performante!

 • Acum incearca sa isi vanda unii altora terenurile achizitionate si proiectele Adica sa se prosteasca intre ei ca fraierii s au cam terminat…O sa scada preturile la cotetele cu chiuveta in dormitor ridicate pe coclauri.Aici îi dau dreprate la Balan

 • Băncile centrale FED, BCE, BNR) au provocat inflație, prin faptul că au ținut dobânda de referință la nivele foarte scăzute.
  Au creat o bulă imobiliară, pentru ca toată lumea si-a permis sa cumpere apartamente, dar au creat și o creștere a bursei de valori, care nu are acoperire in veniturile companiilor,
  Înainte puteai să iei bani împrumut cu dobanda de 0,5% si să cumperi un apartament, a cărui valoare creștea cu 10% pe an.
  Luai bani împrumut cu dobanda de 0,5% si făceai mult mai mulți bani, investindu-i in acțiuni Tesla, Netflix, Google, Amazon, Facebook sau Bitcoin.
  Făceai bani fără sa ai bani!
  Tot ceea ce trebuia sa faci era sa te împrumuți.

  Acum situația este schimbată total.
  IRCC este la 6% si va ajunge in următoarele șase luni la cel puțin 8%.
  Daca acum doi ani m2 in Bistrița era 700€ si dobanda de 1,5%, acum m2 este 1000€ si dobanda de 6-8%
  Din ce in ce mai mulți oameni nu isi vor permite sa cumpere un apartament, iar
  asta înseamnă o scădere a activității in construcții, ( mai mulți șomeri, agenții imobiliare mai sărace, se vand mai putine frigidere, aragaze, centrale termice, termopane, mobilă, vopsele, parchet, etc.).
  Unsinte, unii romanii din străinătate mai cumpărau și câte un apartament in România, acum că s-a scumpit gazul si energia electrică, nu le mai rămân bani să cumpere apartamente in România.

 • Am laudat de fiecare data pe acei administratori ai orasului care au dat dovada uneori ca au inteles lectia VERDE.
  Si o voi face tot timpul cand constat asta, deoarece sunt implicat tot timpul in lupta pentru oras si un mediu sanatos.
  In privinta autorizatiei ce e asa de greu sa intelegeti ca situatia este rezolvata in INSTANTA si nu mai am nevoie de ea.
  Totul este absolut legal acuma si situatia sub control cu finalizarea actelor.
  Dormiti linistiti si vedeti-va de facturile si grijile voastre.

 • Georgel nu este ăla ” geniu carpatin ” 😂care a suținut într-un proces că Tratatul de la Viena este încă în vigoare, sau poate ăla a fost Zăgrean ?🤣

 • Nu știu dacă sa redus ritmul construcților în Bistrița cel puțin nu în partea de Nord a orașului unde se lucrează intens la blocurile de pe Drumul Cetății de la Penny, unul din blocuri deja este în roșul iar cel de-al doilea este la jumătate. În curând va începe și construția blocurilor Teraplast.

  • Lucrurile sunt rezolvate pentru dezvoltator cand sunt vandute toate apartamentele racordate la toate utilitatile,sunt platiti creditorii,banci,furnizori de materiale , ,,prieteni care dau bani imprumut”.Ar cam trebui sa se grabeasca ca oamenii incep sa stea oe kurul lor si nu se mai intind.Cine nusi a terminat treburile pana acum e foarte probabil sa se duca pe tobogan.

  • @ V, Totuși înainte să faci toate cele ce spui tu trebuie să construiești blocurile. Așa că acolo unde zona are mare potențial de dezvoltare se construiește în continuare intens.

  • Nu ar fi mai bine să se facă blocurile în centru ca și până acum iar în suburbii să rămână doar vilele cochete ?!

  • Acestea aunt proiecte începute acum doi ani, când pretul terenurilor, materialelor si al forței de munca era altul.
   Dobânzile la credite erau mult mai mici.
   Normal ca blocurile începute, vor fi terminate.
   Întrebarea este daca merita să inițiezi noi proiecte imobiliare ACUM sau mâine. Nu cred. Asa ca in 2024 nu prea vor avea ce să finalizeze.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.