Actualitate

Elevi din 8 țări învață, la Bistrița, despre natură și consum responsabil

Elevi și profesori din Belgia, Croația, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia și Turcia au sosit la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița unde zilele acestea au parte de multe activități interesante având ca temă sustenabilitatea în cadrul proiectului Erasmus+ „It’s Time”.

Tema mobilității din România fiind ”slow fashion”, care promovează stoparea consumerismului, toate atelierele organizate au ca element central transformarea și reutilizarea hainelor vechi, dar și promovarea a tot ce este natural care nu dăunează mediului, potrivit profesor Helena Schuster.

Ovanes Chodzakar, fondatorul brandului ”Câneparul Ovanes”, a venit astăzi la Bistrița să susțină un atelier despre cânepa pe care o cultivă încă din 2019, după ce a stat șapte ani în Anglia. Inițial, a cultivat un hectar din care a obținut semințe decorticate, ulei de cânepă, ceaiuri și pudră, iar de ceva timp face și materiale de construcții ecologice. De asemenea, el organizează ateliere de promovare a cânepii, cum ar fi cel dedicat hârtiei din fibră de cânepă.

La atelierul organizat la CNLR, în cadrul proiectului Erasmus+ „It’s Time”, el le-a spus elevilor și profesorilor că nu se aruncă nimic din această plantă de la rădăcină și le-a arătat cum se poate obține hârtie din tulpina ei, ușor mai aspră și mai groasă decât hârtia convențională, dar ideală pentru scopuri artistice, caligrafie, tipărituri de lux sau ambalaje sustenabile.

Anterior, au fost organizate alte ateliere creative, unul în care participanțiau transformat blugii vechi în accesorii noi, iar altul în care profesorii au fost provocați să utilize niște pantofi din care am creat sculpturi, ca simbol al trendului Arte Povera.

În zilele următoare, oaspeții străini împreună cu elevii și profesorii de la CNLR vor avea mai merge și la Asociația Tășuleasa Social, unde vor afla mai multe despre ”Via Transilvanica” pe care vor face și o drumeție. Vor merge și la Salina Turda, dar și la Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară din Cluj care deține o grădină cu plante bio.

Proiectul Erasmus+ ”It’s Time”, coordonat de Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, implică parteneri din opt țări: Belgia, Croația, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, Turcia și România. Scopul principal al proiectului este promovarea consumului și producției responsabile, în concordanță cu obiectivele de dezvoltare durabilă.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.