Actualitate

Elevii bat obrazul autorităţilor: 41 de şcoli din judeţ au WC în curte

Peste 40 de şcoli din Bistriţa-Năsăud au, în continuare, grupurile sanitare în curte, atrage atenţia Consiliul Judeţean al Elevilor Bistriţa-Năsăud care dă vina pe autorităţile locale pe care le consideră „ineficiente”. Mai mult, deşi fiecare copil ar cotiza lunar cu 40 de lei la fondul şcolii, nu există săpun şi hârtie igienică nici măcar în şcolile care au grupuri sanitare în interior.

„Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud, unica structură de reprezentare a elevilor bistrițeni, trage un semnal de alarmă cu privire la condițiile precare din școli, la ineficiența și lipsa de interes a autorităților de a le soluționa.

Conform „Ordin nr. 1955 din 18/10/1995”, Art. 1: „În unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor se vor asigura condiţiile de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase a acestora şi prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri”, iar conducerile unităților sunt răspunzătoare de realizarea acestor condiții.

https://www.facebook.com/ConsiliulJudeteanalElevilorBistritaNasaud/photos/a.507139129328283/2400690506639793/?type=3&theater

În anul antemergător Centenarului, constatam, cu părere de rău, faptul că aproape 13% din instituțiile de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, mai exact 41 de școli din cele 318 existente în județ, nu au apă și canalizare, iar preșcolarii sau elevii merg la WC-ul situat în fundul curții.

Este inadmisibil ca în România anului 2019 elevii să fie supuși unor asemenea condiții.

Conform Art. 112, din Legea Educației Naționale(1/2011) : „Terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale.”

Pentru ca aceste probleme să fie remediate, iar elevii să aibă condițiile necesare în școli, este relevantă implicarea atât a primarilor și a consiliilor locale, cât și a cadrelor didactice, a managerilor și a părinților. Aceștia ar trebui să acorde atenția și respectul necesar cazurilor din lista mult prea lungă a unităților de învățământ primitive.

Alte probleme care sunt în atenția reprezentanților elevilor pentru anul 2019 sunt:

  • faptul că elevii navetiști aduc de acasă peste 100 de lei pentru a-și asigura transportul spre școală. Conform RISEJ 2017-2018, 78.7% dintre elevi primesc înapoi din banii plătiți pe navetă sub 50% din costul total al acesteia.
  • suma de bani plătită de fiecare elev sub formă de „fond al școlii” este, în medie, de 40 de lei. Cu toate acestea, unitățile în care există toalete, sunt lipsite de săpun și hârtie”.

Iată cine sunt elevii care se află în conducerea acestei organizaţii:

  • Preşedinte – Daniel Flore – Colegiul Național „Andrei Mureşanu” Bistrița;
  • Vicepreşedinte – Horațiu Roş – Colegiul Național „Andrei Mureşanu” Bistrița;
  • Vicepreşedinte – Paul Avram – Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistrița;
  • Vicepreşedinte – Daiana Lăzurcă – Liceul „Radu Petrescu” Prundu Bîrgăului;
  • Secretar – Irena Someşan – Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița;
  • Director departament PR şi comunicare – Izabela Ilvan – Colegiul Național „Andrei Mureşanu” Bistrița;
  • Director departament Avocatul elevului – Diana Király – Liceul cu Program Sportiv Bistrița;
  • Director departament pentru învățământul profesional, tehnic şi vocațional – Iulia Kerekeş – Liceul Tehnic Infoel Bistrița;
  • Director departament pentru învățământul gimnazial şi teoretic – Tobias Cociş – Liceul Teoretic Sanitar Bistrița
Etichete

15 comentarii

  • Bravo CJ al elevilor! E prima dată când aud că această formă de reprezentare a elevilor face ce trebuie. Nu strângând gunoaie sau mobilizând elevi la dragobete ci vorbind despre nevoile lor reale faceți un serviciu colegilor voștri. Exprimați-vă în continuare cu același curaj!

    • @mosu
      in functie de ce invata ei vor fi viitorii politicieni ai tarii!
      asa afla si ei ce usor e sa „vorbesti” sau sa „acuzi” in fuctie de ce parte sunt …si asta doar cand te afli mai sus decat ceilalti…colegi!

  • „În anul antemergător centenarului, constatăm” …

    Constatati si ca sunteti analfabeti functional!

    Sau (sunteti) manipulati.

    • Constatam nu „constatam”. Antemergător, înainte-mergător -un sinonim nefericit ales pentru premergător – urmare a contaminării de limbaj cu vocabularul disciplinei „Religie” – instrumentul de îndobitocire și formare a unei noi generații de sclavi impus de aceeași guvernați care i-au lăsat pe elevi fără toalete și apă în școli. Care-i totuși problema ta? Că sunt elevii „manipulați” de realitatea din teren?

  • Am uitat sa pun si aceste perle de limba de lemn:

    „Pentru ca aceste probleme să fie remediate, …, este relevantă implicarea… ”

    Meretzi baa …

    „Aceștia ar trebui să acorde atenția și respectul necesar cazurilor din lista mult prea lungă a unităților de învățământ primitive.”

    Ce sa respecte? Buzile?!?

    De unde ati copiat textele astea? Chiar vreti sa va ia cineva in serios?

  • @mosu

    Dimpotriva! Sunt pentru libera exprimare.
    Dar impotriva prostiei, conformismului si manipularii.

    Imi poti spune, de exemplu, care crezi ca este scopul acestui „semnal de alarma” tras de „unica structură de reprezentare a elevilor bistrițeni” ?

    Ce anume vor?

    Ordinul ala de care vorbesc ei e din 1995. Asa si? Scrie in el ca „…se vor asigura condiţiile…” Nu scrie si cand. 🙂
    Si ca in toate actele normative emise de un „conducator” roman (ministru, secretar de stat, prefect, etc) responsabili sunt „conducerile unităților”.
    Si daca aia nu fac nimic pentru ca nu pot, pentru ca sunt incapabili, pentru ca nu au bani, nu au „cadru legal” ?

    Noi ce facem?
    Vorba aia, „tragem semnale” sa vina cineva sa faca ceva ca asa nu se mai poate monser!

    • Copiii vor toalete. S-au saturat de buda din fundu’ curtii.
      Si inca ceva…nu am vazut ca cer nimic PSD-ului. Ei cer toalete. Cer lux?
      Mai cer o amarata de hartie igienica pe care parintii o platesc dar ei mototolesc ziare cand merg in fundul curtii pentru ca se termina hartia igienica.
      Ar ma fi multe de povestit dar nu are rost. Dvs va legati de limbaj si/sau de modalitati de exprimare.
      Va salut.

    • Facem pariu ca cei din poze nu s-au cacat niciodata intr-un veceu de scoala din fundul curtii, nu a vorbit cu nici un elev care se caca zilnic in veceul din fundul curtii si nu stie cum arata un veceu in care se caca elevii de la acele scoli care au veceul in fundul curtii????

    • Foarte bine ca nu au facut cunostinta cu buda din fundul curtii.
      Lucrul bun e ca empatizeaza cu cei ce nu au acces la dotarile minime si doresc sa se rezolve aceasta problema. Suntem totusi in 2019. Ne consideram civilizati! In rest numai bine. Ies din discutie, pt ca vad ca nu am cu cine. Ramaneti cu bine! Nu uitati sa trageti apa!!!

  • Voluntarii sa puna niste tarusi in curtea scolii…daca ar fi apasat si filosofii greci pe bumbul rezervorului…am fost mai inteligenti…stiam de biblioteci..
    Nu kakastori…..ma amuza enorm subiectul..

  • Miezul problemei este clubul si kakastoarea…biblioteca este perimata. Se poate vedea ci ochiul liber ca hotararea suprema a avut locatia intr-un loc predestinat gandirii…un local fara de kkastoare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.