Actualitate Recomandări

Elevii care învață să devină sudori și-au demonstrat măiestria la Comelf (FOTO)

Elevii care învață meseria de sudor în școlile profesionale din Bistrița-Năsăud au arătat cât de pricepuți sunt la concursul ”Sudorul european”, găzduit, miercuri, de firma Comelf, cea care a anunțat că va susține, din toamnă, prima clasă de învățământ dual din județ.

Reprezentantul companiei, Vlad Oltean, a declarat pentru Timp Online:

Vlad Oltean- Comelf Bistrița

”Suntem pionerii învățământului dual din județ. La început este totul alambicat, dar noi vrem să investim în continuare în tineri și să ne asigurăm o forță de muncă calificată pentru viitor. Comenzi sunt, însă școlile nu formează exact ceea ce mediul industrial are nevoie. Intrând în sistemul dual, tinerii vor avea mai multe ore de practică și noi ne vom asigura că aceste ore vor fi tratate cu seriozitate în companie de către niște lectori interni, iar tinerii vor putea învăța prelucrări mecanice, lăcătușerie, sudură, la un nivel foarte ridicat de performanță”.

De altfel, deja, mai mulți dintre elevii școlii profesionale a Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” din Bistrița lucrează deja cu timp parțial de muncă la Comelf.

Profesorul Mihai Sporiș, directorul adjunct al Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița, a spus pentru Timp Online că meserii precum cele de sudor sau de lăcătuș mecanic nu mai sunt atât de grele.

Prof. Mihai Sporiș – directorul adjunct al Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița

”Am mers, în Săptămâna Școala altfel, cu niște copii în vizită la RAAL și în grup erau și niște fete care au văzut cât de ușoară e meseria de lăcătuș mecanic mi-au spus că le-ar plăcea să o practice și ele. Este o meserie ușoară, s-a investit mult în tehnologizare. Toate mașinile sunt cu comandă numerică, iar toată munca lor se reduce la a centra o piesă, la verificat”, a spus Mihai Sporiș.

Potrivit acestuia, în țară, agenții economici din țară nu își pot permite să plătească muncitorii calificați la nivelul firmelor din străinătate.

”Am un fost elev care lucrează în Suedia și a ajuns la 3000 de euro lunar, dar își face chiar el programul pentru mașina numerică. Cât a fost elev, în timpul vacanței a lucrat și a deprins meseria asta. Din păcate, în România nu ar fi putut câștiga mai mult de salariul minim pe economie”, a spus el.

În sistem dual vor fi pregătiți, din toamnă, la cererea Comelf viitori sudori și lăcătuși pentru construcții metalice și utilaj tehnologic. În urma unei solicitări recente a firmei Iproeb, este posibil ca Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița să pregătească operatori la mașini cu comandă numerică.

”Fiind singura școală din județ care pregătim operatori la mașini cu comandă numerică sperăm să reușim să atragem copiii pentru aceste calificări fiindcă asigură un loc de muncă la absolvire. Foarte mulți agenți economici doresc să ia copii care finalizează cursurile la noi. din păcate, noi nu putem asigura decât cam a zecea parte din necesarul de forță de muncă. E important de știut că elevii de la învățământul dual vor primi pe lângă bursa profesională de 200 de lei de la statul român ca să frecventeze școala, de la agentul economic vor mai primi o bursă de cel puțin 200 de lei, echipament de protecție și alte facilități. Sperăm să primim în curând ofertele de la agenții economici ca să le putem prezenta viitorilor absolvenți de gimnaziu”, a spus Mihai Sporiș.

La concursul de sudură au venit și elevi de la școala profesională a Liceului ”Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.

Maistrul Leon Moișan de la Liceul ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului

Maistrul Leon Moișan ne-a spus că și elevii școlii sunt deja angajați cu timp parțial de muncă la fabrica RAAL din Prundu Bârgăului unde unii câștigă deja salariul minim pe economie chiar dacă lucrează doar câte șase ore.

”Firma RAAL preferă să-i angajeze pe elevii noștri de la școala profesională și să lucreze direct cu elevii de școală profesională. S-au construit hale noi care acum s-au dotat cu mașini, iar interesul firmei este să-i formeze pe elevi pentru aceste mașini pe acre le pun în funcțiune. Le place mult copiilor să lucreze pe calculator, pe mașini cu comandă numerică și pe roboți. Sunt roboți de sudură, pentru debitat cu plasmă. Noi la școală nu avem dotări să-i învățăm să lucreze pe astfel de mașini performante, dar învață din fabrică. Noi mergem cu ei, îi supraveghem. Pentru RAAL sudorii sunt cei mai importanți, acolo merge aproape totul pe sudură. Acum avem o clasă de 30 de sudori, iar la anul vom avea o clasă de prelucrători prin așchiere care va termina și mai avem o clasă a IX-a tot sudori. S-au cerut mai multe clase, dar nu avem acum spațiu. Se va face o construcție nouă, școala de arte și meserii, dar nu avem nici atât de mulți elevi”, a spus el.

La concurs au participat următoarele echipe de elevi:

Echipa „Poli Prundu-Bârgăului”, reprezentând Liceul Tehnologic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, alcătuită din elevii Mircea-Cristian Dinu, Alexandru Burcutean și Ionuț Dura, coordonați de profesorii Leon Moișan și Daniel Marin Mesaroș;

Echipa „Sudor pentru România”, reprezentând Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Bistrița, alcătuită din elevii Viorel Ionuț Talabă, Dănuț Valeruț Pop și Valeriu Marius Ustini, coordonați de profesorul Grigore Nath;

Echipa „Sudorii Țibleșului”, reprezentând Școala Profesională Târlișua, alcătuită din elevii Ioan Cocian, Alin Daniel Horoba și Ionel Dumitru Rus, coordonați de profesorul Andrei Mate.

Concursurile pe meserii se apropie de final. Joi, va veni rândul tehnicienilor în turism să se întreacă la sediul Camerei de Comerț și Industrie Bistrița, iar vineri va fi festivitatea de premiere a câștigătorilor.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS