Majoritatea elevilor se vor întoarce în băncile şcolilor luni 8 fabruarie, iar cei care vor refuza să poarte masca de protecţie nu vor fi primiţi în colectivitate, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. În cazul în care vreun profesor va refuza masca de protecţie, acesta va suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar.
”Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca… mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate. În cazul profesorilor este foarte clar că nu trebuie să existe aşa ceva şi aici, dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva. Este vorba de măsuri de siguranţă, iar portul măştii va fi măsura de bază, măsura de protecţie esenţială. Să refuze acest lucru este intolerabil. Școlile sunt dotate cu măşti de protecţie pentru elevi şi cadrele didactice. Există un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale”, a declarat ministrul.
El a afirmat că, în cazul în care situaţia epidemiologică se va schimba, nu va exista nicio ezitare ca şcolile să fie din nou închise.
Ministrul a explicat şi când se va suspenda activitatea unei clase sau a unei şcoli.
Astfel, dacă un profesor de gimnaziu sau de liceu se îmbolnăveşte, acesta ar putea fi înlocuit, însă dacă este vorba de un învăţător sau educator, atunci întreaga clasă va trece în online, învăţătorul fiind mai greu de înlocuit. Totodată, dacă există vreun profesor cu vulnerabilităţi cronice, atunci orarul poate fi construit de aşa natură încât orele profesorului respectiv să aibă loc într-o anumită zi a săptămânii în care elevii să urmeze cursuri online. În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci clasa îşi va suspenda activitatea şi va trece la cursuri online, iar dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile cu prezenţa fizică. Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar mai mult de două cazuri pe clasă, atunci se suspendă activitatea în acea şcoală, la fel şi dacă apar două cazuri de îmbolnăvire la profesori, şcoala va susţine cursuri online.
Toată lumea trebuie să dea dovadă de responsabilitate, iar respectarea unor reguli, care, hai să fim serioși, nu sunt atât de imposibile și nu au omorât pe nimeni, este condiția de bază pentru buna funcționare și desfășurare a activităților școlare. Evident, ca în fiecare poveste și situație vor exista și oponenții de serviciu, însă împotriva acestora trebuie luate măsuri drastice, doar așa se poate institui un climat propice desfășurării în siguranță a cursurilor. Adulții trebuie să-i responsabilizeze pe cei mici, să le explice pe înțelesul lor de ce este utilă respectarea unor reguli și ce se întâmplă dacă ele nu sunt respectate, având în vedere că prezenta pandemie bântuie lumea de peste un an de zile, fiecare copil a auzit de ea, știe de existența sa și a auzit despre pericolele pe care le generează, nu cred că este atât de dificil să fie făcuți să respecte aceste reguli, dimpotrivă, adeseori copiii sunt mult mai responsabili și mai înțelegători comparativ cu adulții. Fiecare dintre actorii implicați trebuie să facă tot ce depinde de el pentru ca școala să se desfășoare în bune condiții, atât cât se poate în situația dată. Copiii trebuie să meargă la școală, școala online este un dezastru, știu foarte bine ce vorbesc, părinții trebuie să-i responsabilizeze și să le inoculeze regulile de respectat, profesorii trebuie să aibă grijă ca siguranța copiilor să fie asigurată, iar conducerile administrative ale școlilor trebuie să dispună toate măsurile și eforturile necesare pentru asigurarea unui climat igenic și de siguranță în care să se desfășoare actul educațional. Vor exista și sincope, sunt inerente, dar ele trebuie depășite și soluționate cu rațiune. Educația este VITALĂ, uitați unde ne aflăm ca țară, tocmai din pricina faptului că educația nu a reprezentat o prioritate pentru guvernanți din 1990 încoace, fiindu-i atribuite resurse insuficiente și miniștri dintre cei mai odioși. Un copil sau o persoană needucată este o problemă în plus pentru orice țară, așa că, distinși actori implicați, nu vă mai jucați cu soarta celor mici și cu viitorul țării!
Si daca se imbolnavesc cine raspunde
Ați vorbit rau relativ comunismo și acum iubite dictatura moderna
poate cineva sa traduca textul de mai sus ? Am dat pe google translate si am primit raspunsul : What ???