Actualitate

Școlile se redeschid în 8 februarie pe baza celor trei scenarii: verde, galben, roșu

De luni 8 februarie, atunci când începe semestrul II, majoritatea elevilor merg fizic la şcoală, însă vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de Covid-19 din fiecare localitate. 

Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1/1000 de locuitori, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul scenariu verde, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.


În scenariul verde se încadrează majoritatea școlilor din Bistrița-Năsăud.

La o rată de infectare cuprinsă între 1 şi 3/1000 de locuitori (scenariul galben), vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – a VIII-a, a XII-a. 

În acest moment, în scenariul galben sunt municipiul Bistrița, Ilva Mică, Mărișelu, Uriu, Poiana Ilvei, Lechința, orașul Beclean, Matei, Căianu Mic, Șintereag, Rodna, Budești, Nușeni, Silivașu de Câmpie, Leșu.

Dacă localitatea este în scenariul roşu (o rată de infectare de peste 3/1000 de locuitori), vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar, restul trecând în online. 

În scenariul roșu se încadrează comuna Milaș.

La o incidență de peste 6/1000 de locuitori, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online. 

În ce condiţii se poate continua predarea online: 1. Elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical. 2. Elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare. 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă. 4. Profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii. 5. Profesorii prezinta simptome specifice.

”Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acest caz, la câte cazuri de îmbolnăvire se închide școala, toate vor fi clarificate printr-un ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației care va fi pregătit azi și mâine și va fi dat publicității”, a anunțat preşedintele Klaus Iohannis, care s-a întâlnit cu premierul, cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, cu şeful DSU şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pe tema redeschiderii şcolilor.

Semestrul II va începe în 8 februarie și se va încheia în 18 iunie.

Reamintim că, din 9 noiembrie 2020, toate școlile au trecut în scenariul roșu (lecții online).

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/320909619340777

În acest moment, incidența cazurilor în Bistrița-Năsăud este următoarea:

11 comentarii

  • Nu sunt de acord! Cazurile vor exploda! e o problema cu mastile si dezinfectantii! nu sunt suficiente, nu sunt bani! NU TRIMITETI COPIII LA SCOALA! scapati de USR si tara va merge bine!

  • Curcubeu sau nu, școala trebuie sa înceapă. Sunt vremuri grele, copiii au pierdut deja doua semestre, cu experimentul online, așa ca orice soluție in vederea întoarcerii la școala e binevenita. Da, pandemia e înspăimântătoare, dar la fel de înspăimântătoare e ideea unei generatii care nu va sti scrie, calcula sau aplica noțiunile necesare viitoarei profesii. Nu mai poate merge la nesfârșit practica online, indiferent ca e vorba de meserii sau ca e vorba de studenți la medicina.

  • Unde nu-i cap, vai de picioare…si din pacate in situatia actuala consecintele o sa fie cu mult mai grave. O zi buna la toata lumea!

  • Cifrele raportate la methoda europeana care calculeaza la cazuri per 100000 locuitori arata ca Orasu Bistrita se afla inca intro zona fragila cu cifre ridicate unde in alte tari nu s-ar deschide scoala.
    Se zice de exemplu la incidenta de sub 50 de cazuri la cite 1000 de locuitori in ultimele zile ar fi OK relaxarea. Asta in cifrele romanesc care se rapoteaza la cazuri printre 1000 de locuitori se fie sub 0,5.
    In locul de administratie publica asi opta pentru investitii in scoala online, cea ce parca in Bistrita se si face, macar pana ajungem in zona verde sub 0,5 cazuri pe 1000 locuitori.
    Studiile actuale arata ca scoala totusi este o cauza de rapandire pandemia, daca nu in sali de clasa, atunci pe drumul spre scoala, la socializare inainte si dupa, in pauze etc. In plus exista dovezi ca mutatiile brintanice si sud africane care probabil si in Romania exista ar ataca si tineretul.
    Urmariti doar informatiile din presa de specialitate si de institutiicu renume. Antenele si Facebook , Youtube si Twitter nu sint surse foarte fiabile ci pline de stiri false.

    • corectura: in loc de ” se zice…. de sub 50 de cazuri la cite 1000″ cifra 1000 trebuie se fie 100000

  • Foarte bine, școlile trebuie deschise pentru binele copiilor și pentru viitorul acestei țări. Și așa avem un sistem educațional depășit, adeseori parcă desprins din vremuri mult apuse, să-l mai și închidem înseamnă nenorocire curată. Educația este esențială pentru orice societate, ca atare și pentru România, mai ales pentru România, o țară mult rămasă în urma civilizației. Acuma cred că vor chibița cei care se opun deschiderii lor, dar care susțineau până mai dăunăzi redeschiderea, cred că nu sunt deloc puțini. Dacă se deschid, de ce se deschid? dacă se închid, firește, de ce se închid? Tot timpul trebuie să jucăm pe contrasens, iar nouă ca țară ne este foarte împământenită această idee, să fim în permanență Gică contra, altfel nu se poate! Bănuiesc că unii dintre profesori se vor arăta revoltați de deschidere, la ce viață de boier au avut în ultimul an de zile, salarii bunicele, muncă puțină… Repet, o parte dintre profesori, cei devotați meseriei și care-și fac treaba cu multă sârguință sunt bucuroși pentru repornirea activităților educaționale. Gândiți-vă numai ce boierie a fost pentru profesorii din mediul rural, este boierie oricum având în vedere rata de promovabilitate a copiilor proveniți din acest mediu la examenele de capacitate, în ultimul an au putut șoma în voie, școala online în acest spațiu, să fim corecți cu noi înșine măcar, a fost o maximă abureală. Ok, nimeni nu e nebun, există o pandemie, ea este mondială și certă, exceptând pozițiile contrare, poziții care au mai degrabă un caracter infantil și de a-i face remarcați pe posesorii lor, dar cu toate acestea școala trebuie să-și urmeze cursul firesc, nu putem nenoroci generații întregi și viitorul țării, costurile urmând a fi infinit mai mari pe termen lung comparativ cu cele pe termen de pandemie, niște ani de școală pierduți, cu precădere cei primari și gimnaziali, cu greu vor mai putea fi recuperați vreodată. Așa că, atât părinții și copiii, cât și școlile și autoritățile trebuie să facă tot ce le stă în putință în menținerea deschisă a școlilor și în asigurarea unui act educațional de calitate. Școala, oricât de slab ar fi sistemul educațional în care ea funcționează, este infinit mai mult decât nimic sau decât niște cursuri susținute în mediu online, unde este imposibil de empatizat cu elevul. Deci, în momentul de față responsabilitatea aparține tuturor, dacă toți își doresc ca școala să rămână deschisă pe termen lung, fiecare dintre cei implicați trebuie să-și facă bucățica sa de treabă, astfel școala va rămâne deschisă, altfel ne vom întoarce în trecut. În poveste nu au responsabilitate doar autoritățile, ci și părinții, copiii și, în mod special, profesorii și conducerile fiecărei școli. Baftă!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS