Printr-un ordin de ministru semnat pe 16 decembrie 2020 este prevăzut faptul că elevii care stau la ore fără camera video, dar comunică cu profesorii și răspund solicitărilor acestora, nu pot fi considerați absenți.
Situația se schimbă însă în cazul evaluărilor, când elevii sunt obligați să aibă sistemul audio-video pornit. Modificările vin cu câteva zile înainte de vacanța de iarnă, la o lună și jumătate de la trecerea tuturor cursurilor în mediul online, potrivit edupedu.ro.
Ordinul de ministru nr 6.200/16.12.2020 completează una dintre obligațiile elevilor din OMEC 5.545/2020, cel care prevede regulile în predarea online din acest an școlar.
Forma veche a acestui articol modificat era următoarea: elevii “au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate”.
Articolul 14, litera f din OMEC 5.545/2020, modificat prin OMEC 6.200/2020 prevede acum că elevii:
“Au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog. Absența poate fi motivată, în cazul justificate, în baza unei cereri scrise a elevului major/a părintelui/a tutorelui legal instituit.
În situația în care elevul răspunde cerințelor cadrului didactic, indiferent dacă are sau nu în funcțiune sistemul audio-video, nu i se poate consemna absența la ora de curs; excepție fac orele destinate exclusiv evaluării elevilor, la care aceștia trebuie să fie conectați audio-video.“
Prin urmare, potrivit acestei modificări/precizare făcută prin ordin de ministru, dacă elevul stă la ore fără camera video pornită și nu “răspunde cerințelor cadrului didactic”, poate fi considerat absent, dacă răspunde și comunică cu profesorul, nu poate fi considerat absent la ora de curs.
De asemenea ordinul introduce în acest punct și mecanismul prin care pot fi motivate absențele de la școala online. Este vorba despre o simplă cerere chiar de la elev, dacă e major, sau de la părinte în cazul minorilor. Evident, aceasta trebuie să conțină justificarea absenței elevului.
“Absența poate fi motivată, în cazul justificate, în baza unei cereri scrise a elevului major/a părintelui/a tutorelui legal instituit.”
Același ordin de ministru prevede și că directorii de școli sunt obligați să raporteze la inspectorat profesorii care nu fac ore online.
Leo
Ordinul nu ne spune cum se face evaluarea elevilor care n-au fost la scoala (fizic) si nu au participat la cursurile online din motive diverse (lipsa semnal , lipsa tableta , lipsa telefon mobil , lipsa curent electric in zona , lipsa televizor etc.Acestia vor fi declarati oare neevaluabili (nu stiu daca este acest cuvant in limba , poate ca da).Am vazut recent o emisiune in care reporterul intreba pe doi elevi (sora si frate) din categoria celor cu „lipsuri” daca stiu ce semnifica internetul.Fata a raspuns ca poate inseamna cal iar baiatul a spus ca poate o fi oaie. Cred ca doamna ministru nu a vazut emisiunea respectiva iar daca a vazut-o si a dat acest ordin atunci 400 000 de elevi au pierdut un an de scoala spre rusinea dansei si a noastra , a tuturor.Vai de ea democratie.
Doru the marker
Mi-a cumpărat școala cameră video și eu nu știu?
Dora
Ei, lasa exagerarile. Cand mergeai la scoala, iti cumpara scoala creion si caiet? NU vrei si telefon sa-ti ia scoala? Telefoanele au camera video, ce te impiedica sa intri de pe telefon la cursuri? Prea multe pretentii ai. Sunt si copii sarmani, intr-adevar, care nu au cum invata online, dar sa fim seriosi, majoritatea aveti de toate, dar nu vreti sa va deschideti camerele la ore, nici macar in timpul evaluarii, cautand fel de fel de scuze.
Internet explorer
Dora, Dora…un caiet si un pix te costa 5 lei maxim. O camera web te costa de 20 de ori mai mult. Sunt multe PC-uri/Laptop-uri care nu au camera web incluse. In acest caz elevul nu trebuie obligat sa isi cumpere webcam. Evaluarile online trebuie gandite altfel, doar ca ii pune pe profesori sa iasa din „zona de comfort”.
Dora
Internet explorer, dupa cum am precizat mai sus, majoritatea elevilor au telefoane, iar acestea, camere video, asa ca pot intra linistiti la o ora de evaluare. Nu se pune problema, in cazul majoritatii, sa nu aiba camera video, ei sunt cei ce nu vor sa iasa din zona de confort si sa,si deschida camera in timpul evaluarii, pt a se putea inspira din diverse surse. Destul ca nu stau cu camera deschisa in timpul predarii,
e de bun simt si legal sa-si deschida camera cand sunt ascultati de profesori. Oricum, cred ca cei constiinciosi nu invoca lipsa canerei video si nu,i deranjeaza aceasta prevedere, asa ca nu e cazul sa lw cautam celorlalti in coarne.
dottore
Dora,comentariul dvs e o scuza a neglijentei si incompetentei autoritatilor care gestioneaza invatamantul…cam prea multe obligatii si restrictii cu titlu imperativ pe banii parintilor.si aici intervine inegalitatea pentru ca nu toti au posibilitati materiale identice.e ca si cu masca…obligatorie ,dar neconforma si pe banii cetatenilor…statul ca si organizator si ordonator nu are decat grija salariilor bugetarilor si a pensiilor inclusiv cele nesimtite.sunt familii care chiar nu isi permit cheltuielile astea.
Dora
Dottore,
nu e nicio scuza, sunt parinte inainte de toate. Repet: 99% dintre elevi au telefoane cu camere video (majoritatea super performante), ca urmare, pot intra la lectii de pe acestea, dar nu doresc sa-si deschida camerele, nici macar o data la cateva saptamani. Stati linistit, elevii au completat tabele cu aparatura pe care o au si va spun sigur că cei care striga acum ca scoala nu le-a luat camere video, sunt cei care nu au probleme, au de toate, si telefoane performante si laptopuri, doar caută pretexte pt a nu-si deschide camera, așa cum cautati si dvs sa-i sustineti, fara sa cunoasteti miezul problemei. Desigur, nu fac toti asa, o categorie restransa numeric. Daca vrei sa inveti, o faci fara sa cauti fel de fel de scuze, altii au invatat la lumanare, în regimul trecut, fara sa astepte nimic de la nimeni, nici macar alocatii de la stat.
citizen
Mda, trebuie sa aiba camerele video pornite, dar nu se specifica si înspre ce anume trebuie orientate. De exemplu unii vor filma sifonierul.
cri
Se pare,din ce am citit pana acum ca DORA reprezinta „TOVARASII PROFESORI”din vremuri pe care multi le vrem uitate.Se pare ca nu vom scapa niciodata de ei,Ar trebui facutta o reforma totala a invatamantului,incepand cu manualele si terminind cu cei care asigura viitorul tarii noastre,respectiv cadrele didactice.
Exemplu:considerati normal ca un elev din clasa 12-a sa ramana corigent la SPORT pentru ca nu are imagine video online?
Astept un raspun,dar pertinent daca se poate.