Actualitate

Elevii din familii modeste vor putea face sport în baze private, abonamentele fiind plătite de la buget

Elevii din Bistrița care provin din familii modeste vor face sport în baze private pe banii municipalității în baza unui abonament de 80 de lei lunar, Consiliul Local aprobând, în ultima ședință, un regulament privind stimularea de către Consiliul Local al municipiului Bistriţa a elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate, beneficiari ai unei burse sociale din municipiul Bistriţa, în vederea practicării sportului.

Consilierul PMP Ștefania Stere a cerut inițial ca beneficiarilor programului să li se ceară media 10 la purtare și media 7 ca medie generală.

”Și acești elevi care provin din familii sărace au obligația de a avea un comportament corespunzător, de a nu lipsi de la școală și de a avea rezultate cât de cât rezonabile. Chiar dacă sunt din familii sărace, ei pot învăța, iar aceste burse să fie nu doar un ajutor, ci și un fel de răsplată pentru cei care sunt încadrați în mediul școlar. Aceste două condiții să fie îndeplinite cumulativ împreună cu celelalte două condiții”, a spus ea.

Primarul Ioan Turc a intervenit în calitate de inițiator al proiectului și a menționat că orice restrângere a numărului de elevi care au vocația de a intra în program nu este benefică: ”Discutăm de un număr de aproximativ 550 de elevi cărora li se adresează acest program și fac mențiunea că sportul e în sprijinul inclusiv al copiilor care au anumite tulburări de comportament”.

În susținerea afirmațiilor primarului au intervenit și consilierul PSD Ionel Burduhos și Dan Ciobănică (PV), însă Ștefania Stere a continuat să susțină că nu este de bun augur ca CL să finanțeze cu bani publici inclusiv copiii cu tulburări de comportament și a cerut ca măcar media la purtare să nu fie mai mică de 9.

Viceprimarul Sorin Hangan a intervenit și a subliniat că programul se adresează și elevilor orfani care au obligația să promoveze la toate materiile pentru a beneficia de acest program, ceea ce, în opinia lui, este ”o performanță pentru un copil orfan”.

Cum propunerile consilierului Ștefania Stere nu au foist aprobate, s-a supus la vot proiectul în forma propusă de inițiator. Cu 18 voturi ”pentru” și o abținere, proiectul a fost aprobat.

Programul de stimulare a elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate prin acordarea unui abonament sportiv îşi propune să completeze strategia locală de asigurare a competitivităţii educaționale și atracția față de școală a cât mai multor categorii de elevi.

”Iniţiativa vine în continuarea programului de stimulare a elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură şi a premianţilor la olimpiadele şcolare pe discipline, prin facilitarea accesului acestora la cluburile sportive, asociaţiile sau unităţile prestatoare de servicii sportive din municipiu, în vederea petrecerii cât mai agreabile şi utile a timpului liber, iniţiat de către Primăria municipiului Bistriţa prin Hotărârea Consiliului Local nr. 75/2009.

În cei aproape 12 ani de derulare a programului destinat performerilor, peste 3500 de elevi merituoşi din municipiu au participat, gratuit, pe perioada anului şcolar, la orele organizate de către reprezentanţii bazelor sportive incluse în program, cei mai mulţi alegând înotul.

Interesul elevilor pentru sport a crescut de la an la an, reacţia pozitivă la iniţiativa municipalităţii traducându-se prin prezenţa mare la orele de sport, programul dovedindu-şi astfel utilitatea.

Reuşita acestui program creează premisele posibilităţii extinderii acestuia şi la alte categorii de elevi, mai precis elevii proveniţi din familii aflate în dificultate, dată fiind imposibilitatea unora dintre acestea de a susţine, financiar, programe sportive menite a stimula copiii să facă mişcare în cadru organizat. Astfel, demersul vizează acordarea de abonamente anuale, la prestatorii de servicii de sport şi educaţie fizică din municipiul Bistriţa, pentru elevii care beneficiază de o bursă de ajutor social în anul şcolar curent acordării abonamentului.

De aceste abonamente vor beneficia următoarele categorii de elevi: elevii orfani, în conformitate cu art.13, lit. a din Ordinul MECTS nr. 5576/2011, înscrişi în evidenţele şcolii ca beneficiari ai unei burse sociale, elevii proveniţi din familii care îndeplinesc următoarele condiţii prevăzute de art. 13 lit. c din Ordinul MECTS nr. 5576/2011, înscrişi în evidenţele şcolii ca beneficiari ai unei burse sociale şi care au promovat în anul şcolar următor:

  • nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie;
  • nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane”).

Potrivit municipalității, în evidenţele Direcţiei Educaţie, Turism figurează un număr de 318 elevi beneficiari ai burselor de ajutor social, înscrişi în anul şcolar 2019-2020 şi 348 elevi pentru anul şcolar 2020-2021.

Valoarea abonamentelor este de maxim 80 de lei/lună/abonament şi asigură accesul elevilor la facilităţile oferite de prestatorii de sport şi educaţie fizică pentru un număr de minimum 4 ore pe lună (o oră pe săptămână).

Abonamentele se acordă pe perioada 15 octombrie – 30 iunie a fiecărui an şcolar şi în funcţie de sumele alocate cu această destinaţie în bugetul local al municipiului Bistriţa.

Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr. 57/15.04.2021 a fost alocată suma de 500.000 lei destinată derulării programelor de stimulare a elevilor din municipiu prin acordarea de abomanente la baze sportive (elevii performeri şi elevii beneficiari ai burselor sociale).

7 comentarii

    • Înțeleg ca programul este de acu 12 ani, creat și gândit ca răsplată pentru excelenta!!!
      Acuma se extinde cu copiii slabi și rai
      Poate or învață ceva unii de la alții la piscina!!!
      Și DA felicitări omului ion Turc ca nu a stricat programul de recompensare a excelentei în totalitate, doar l-a alambicat și birocratizat deocamdată!

    • Singurul rau si slab aici esti tu. Nivelul financiar al unei familii nu determina nivelul de inteligenta sau de sensibilitate. Daca ar fi asa, tu nu ai avea acces la internet.

      E alambicat rau sa extinzi un program, Doamne, cata birocratie! Ce aberatii pesediste…

  • Ce inseamna ignoranta… Sa faci un terci de concepte, sa nu intelegi lumea in care traiesti… Pacat! Mai ales cand ai atata acces la informatie! Ideologia de dreapta inseamna o interventie minima a statului, nu nula! Un partid de dreapta poate adopta masuri “de stanga” atunci cand situatia economica si sociala o impune. Ajutorarea claselor sociale paupere este o dovada de omenie, nu de politica de dreapta sau de stanga. Dezbaterile publice se fac pentru proiecte mari, de anvergura. Daca faci dezbateri pentru fiecare proiect, nu mai faci nimic, se blocheaza tot. Plus ca parerile sunt, mai mereu, foarte diferite. De exemplu, parerile nostre. Mie mi se pare un program excelent pentru copiii cu mai putine posibilitati, tie nu-ti bat slabele notiuni politice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.