Actualitate

Elevii și profesorii, liberi de Ziua Învățătorului. Ce a transmis ISJ legat de vineri

Elevii și profesorii din Bistrița-Năsăud vor fi liberi joi, 5 iunie, când se sărbătorește Ziua Învățătorului. Mai mulți directori l-au întrebat pe inspectorul general Vasile Șteopoaie dacă nu le poate acorda încă o zi liberă vineri, iar răspunsul a fost: NU!

”În 5 iunie este zi liberă, conform contractului colectiv de muncă. Am primit întrebări din partea unor colegi directori dacă nu putem să le dăm liber și în 6 iunie. Nu putem fiindcă nu avem bază legală. În 6 iunie, e ultima zi de cursuri pentru elevii claselor a XII-a și e foarte posibil ca unele unități să aibă festivități în acea zi”, a spus inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie.

Ziua Învățătorului este sărbătorită anual pe 5 iunie în România, marcând contribuția esențială a cadrelor didactice în educația și formarea tinerei generații. Această dată coincide cu ziua de naștere a lui Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779), întemeietorul învățământului românesc modern.

Începând cu anul 2024, Ziua Învățătorului este declarată zi liberă pentru elevii și profesorii din învățământul preuniversitar, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector. Această zi liberă nu trebuie recuperată ulterior.

Gheorghe Lazăr (1779–1823) a fost întemeietorul învățământului în limba română în Țara Românească. A fondat prima școală românească la Sfântul Sava din București, într-o perioadă în care greaca era limba dominantă în învățământ.

Este considerat simbolul dascălului devotat, vizionar și patriot.

În această zi, se recunoaște rolul vital al educatorilor și învățătorilor în modelarea caracterului, gândirii și valorilor copiilor. Se subliniază nu doar transmiterea de cunoștințe, ci și formarea umană, morală și civică.

Este, de asemenea, o oportunitate pentru societate de a reflecta asupra stării educației, condiției cadrelor didactice, nevoilor sistemului și direcțiilor de reformă

Etichete

21 comentarii

  • Numai la zile libere, vacanțe, bani, sporuri și diplome se gândește majoritatea dascălilor.
    La analfabetismul de masă, mai nimeni.
    Trăiască țara bună de muls.
    Noi să avem contract colectiv beton, iar după noi praidul s-alege.
    Este de-a dreptul rușinoasă – și simptomatică pentru nivelul de conștiință civică – întrebarea dascălilor (directori): ”da în 6 iunie nu ne putem lua liber, că tare ne-ar prinde bine?”
    Rușine! (de3x)

    110
    81
    • Libere daca se poate in fiecare zi. La scoala sa nu mearga sa vina salariul vorbim de educatie pentru munca, ce fel de educatie se face ? Copii nu se pot pregati pentru examenul maturitatii ca sa fie vacanta lunga pentru dascali. Examenul incepe intra in urmatoarea zi dupa terminarea scolii foarte prost gandit.

      50
      70
    • * se gândesc…. ați lipsit de la școală. Cred că ar fi cazul să evitați comentariile! Pentru limba română, căutați pe chatgpt…

      45
      24
    • Eu nu cred ca a pus o astfel de întrebare vreun director de școală. Știri ,,aruncate ” de mass-media, pentru a mai arunca,încă o dată, cu noroi în cadrele didactice . Se dorește din răsputeri sa se distrugă învățământul romanesc, să fie umiliți, permanent, profesorii. De fapt, ceea ce faceți în presă împotriva profesorilor, de au ajuns batjocura elevilor, se va răsfrânge, cu vârf și îndesat, asupra societății. Uitați-vă în jur la tinerii needucați, lipsiți de empatie față de părinți, bunici . Este rezultatul,,muncii” voastre asidue, de 30 de ani, de a distruge învățământul și prestigiul cadrelor didactice.
      .

      68
      5
    • După cum vă dați cu părerea, se vede că ați lipsit de la ,,orele de bun simt”.

      17
      3
    • Când era pe vremea comuniștilor câte un cerc pedagogic iar elevii erau liberi nimeni nu mai comenta nimic iar elevii erau bucuroși ca aveau o zi liberă. In ziua de astăzi este multă prostie. Unii părinți ar vrea ca copii lor sa fie mereu la școala sau la grădinița și sa nu aibă nici vacanța. Cei mai mulți din vremurile comuniste au crescut cu cheia la gât iar copii din ziua de astăzi sunt duși cu mașina ca nu sunt in stare sa meargă nici un km pe jos ca se simt singuri si se plictisesc pe traseu. Oamenii au devenit prea sensibili la viața asta lipsită de griji, au mâncare câta vrei, au tv NON stop, au desene animate la orice ora, pâine este mereu pe raft si nu mai trebuie sa stai sa aștepți mașina cu pâine….. o generație de ciufuti

      4
      1
  • Onor I.S.J. va fi o faptă bună și înțeleaptă când veți fi desființați și se va trece la autonomia locală !
    Mâncați banii statului de pomană.
    Toți sunteți înregimentați politic.
    Dar anii trecuți când dascălii trebuiau să participe și în 5 iunie la activități ,,extra” , se îngrășa porcul ? Așa și vineri.
    Să vă fie jenă și rușine !

    93
    20
  • Păi bine a spus un fost președinte că școala românească scoate numai tâmpiți…Cu mici excepții, bineânțeles!La atâtea libere,de la cine să învețe săracii?Banul să trăiască…În privat cu dascălii, să învețe ei ce înseamnă munca adevărată!Să fie plătiți după cât muncesc, adică în privat ar muri de foame…

    39
    73
    • Du-te undeva,nu vorbi în necunoștintă de cauză,că noi muncim până la orele 20:00 pregătindu-ne lecțiile pt. a doua zi,căutând și pregătind materiale didactice sau întocmind alte documente pe care le cere sistemul pt a sta prin rafturi,nemaiavând timp pt viața personală și de copiii nostri. Așa că ne merităm aceste libere în care de fapt, nu ne recreem,așa cum crede lumea,ci muncim ceea ce ne-a mai rămas din ce se cere oesre limita normalului.Ministrul ar trebui să înțeleagă aceste lucruri,dar n-are cum pt că nu le-a trăit pe pielea lui,ca și alții care au fost înainte de el.Fiecare ministru vine cu idei bizare cu care strângeți cu ușa pe profesori în loc să vină cu soluții practice și venerice.Toată lumea lovește în profesori;de aceea în viitor tinerii nu-și vor mai alege acestă meserie.Când vom rămâne cu suplinitori,poate atunci se va veni cu niște mai sănătoase.

      70
      21
  • În Ungaria Ziua Învătătorului este prima zi de duminică din luna iunie, ca să nu fie zi liberă!! Nicăieri nu lucrează profesorii atât de putin și ineficient, ca în România!!

    50
    66
    • Nu vrei sa facem un schimb o perioadă? Nu contează ce meserie ai dumneata – mă voi descurca, sunt convins dar dumneata? Vei reuși în vreun fel, atât timp cât educația( care pornește de acasă) se rezuma in 3/4 dintre copii la smartphone?

      17
      5
  • Ar mai trebui rărite zilele astea, odată la 5 ani și atunci într-o zi de duminică, în timpul vacanței.
    Milogi, cerșind la poarta-mpărăției, unii dascăli – altfel slăbuți în toate cele – pretind ”respect” că așa se cuvine, că doar de la ei se ia lumină.
    Majoritatea calificată sunt necalificați la ce pretind că se pricep, iar rezultatul îl decontăm cu toți.
    Cu ei este ca și cu justiția: oricât le-ai da, tot pe loc rămân.
    Au prostituat respectul tradițional cuvenit reprezentanților școlii, făcând din ideea de învățător sau profesor ceva extrem de comun și nerespectat.
    Ridică-te Lazăre și vezi ce-a mai rămas din ce-ai sperat!.

    24
    26
    • Ziua învățătorului este o sărbătoare veche și se poate marca prin activități specifice, așa cum se făcea in urmă cu câțiva ani. De exemplu, o sărbătoare in care să fie felicitați profesori remarcabili pentru “întreaga activitate”, așa cum sunt premiați actorii sau o sărbătoare dedicată dascălilor tineri (un fel de bal al bobocilor), evidențierea dascălilor care au hobby-uril deosebite.. etc.
      Din păcate la cârma educației s_au perindat tot felul de neaveniți:ingineri, doamne marinar…. și au ghicit tot felul de libere care rup ritmul învățării.
      Sunt dascăl in prag de pensie și vă spun că mi se face rușine față de toți cunoscuții mei pt. ce se întâmplă în învățământ. Cel mai acut resimțim noi, dascălii, efectul acestor întreruperi ale cursului școlii. La fiecare reîntoarcere la școală incercăm să reluăm firul cunoașterii și să dăm coerență educației. O educație fărâmițată nu poate da oameni integrii. Și cred că de fapt, undeva, asta se dorește. Oamenii educați au pretenții mari. Ceilalți doar pâine și circ.

      12
      0
  • Dar de ce nu veniți la catedră în locul profesorilor? Toți aveți facultăți acum, haideți, schimbarea începe cu voi! La fotbal, politică și educație sunteți experți!🤣🤣🤣

    40
    9
    • Dar de ce nu pleaca profesorii de la catedra in alte domenii? Daca este asa “rau” in invatamant…

      12
      6
  • Corect, Michali – i-ai dat o scaltoalcă intelectuală domnului ”profesor”(sic!).Dacă mai sunt câțiva ca dânsul, e gata explicația analfabetismului.

    15
    4
    • D-na Stoian care ar fi după părerea d-voastră soluțiile ale “practice și VENERICE”!!!???

      5
      3
  • Ferească Dumnezeu!Mai bine “lipsa” decât asemenea dascăl!4 ore pe zi prestează și aproape o jumătate de an hibernează !Prea multă vacanță!

    15
    16
  • Am două întrebări care vor deranja pe domnii profesori:
    1. Știți că alte profesii nu au liber de ziua lor?
    2. Știți că în țările din apusul Europei anul școlar începe în 1 septembrie și se termină în 30 iunie?

    10
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.