Actualitate

Emoţii şi pentru profesori. Cum a fost al doilea examen pentru ocuparea funcţiilor de directori

După elevi, a venit şi rândul profesorilor să intre în febra examenelor. Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat astăzi proba scrisă pentru funcţiile directori şi directori adjuncţi de şcoli carea u rămas vacante după examenul de anul trecut. 50 de aspiranţi la funcţii de conducere din Bistriţa-Năsăud au dat examen pe 65 de posturi vacante, 46 de directori şi 19 de directori adjuncţi.

Proba scrisă a examenului pentru ocuparea funcţiilor de directori a constat într-un test grilă de 90 de minute cu 40 de întrebări, jumătate din management educaţional, iar jumătate din legislaţia şcolară.

Susana Gălăţan – Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa: „A fost un test mediu cu bază pe logică. În bibliografie a fost aproape toată legislaţia plus două cărţi de management şi leadership. A fost foarte multă bibliografie pentru un timp aşa de scurt. Cred că mai era nevoie de cel puţin încă o lună de zile ca să poţi spune că te-ai pregătit. Nu am contracandidat, dar am emoţii după un examen. Până nu se afişează rezultatele niciodată nu poţi fi sigur”.

Simona German – Şcoala Gimnazială Şieu: „A fost un examen greu. Bibliografia a fost foarte bogată şi, chiar dacă ai parcurs-o, au fost multe întrebări care au cerut mult timp de gândire. A trebuit tratată fiecare întrebare cu multă atenţie şi cu mult consum. Nu am contracandidat. Sunt lucruri care se bazează pe memorie, dar au fost şi cerinţe care vizau logica.

  

Nicoleta Gâţan – Şcoala Gimnazială Bistriţa Bârgăului: „Mi s-a părut un grad de dificultate mediu. Dacă ai parcurs bibliografia, nu aveai probleme. La primul concurs nu am fost fiindcă nu eram în corpul experţilor educaţionali. Eu am fost nouă ani director la Bistriţa Bârgăului şi îmi doresc să continui ceea ce am început. Sunt convinsă că voi fi director la Bistriţa Bârgăului fiindcă îmi doresc foarte mult şi mă simt capabilă. Acum este director interimar şi colegul s-a prezentat la concurs. Unde e competiţie va fi şi mai bine pentru bunul mers al şcolii şi al comunităţii în general”.

Viorel Popandron – Şcoala Gimnazială Bistriţa Bârgăului: „A fost uşor. Ce am ştiut am scris şi gata. Doamna Gâţan cred că a ştiut şi ea. I-am urat succes că aşa e sportiv. Managementul a fost cel mai greu. Pentru mine a fost şi timpul scurt, a fost mult de citit, dar m-am descurcat”.

Nicolae Zăpârţan – Şcoala Gimnazială Budacu de Sus: „Am fost şi la primul concurs. Acesta mi s-a părut mai greu fiindcă a fost foarte mult volum de învăţare într-un timp foarte scurt, am fost ocupaţi cu examenele şcolare. Mai complicată a fost partea de management cu un volum foarte mare de învăţat şi un timp foarte scurt ca să te poţi pregăti cum ar fi fost cazul. Am ştiut. Sper că, de data aceasta, trec”.

Liliana Vereş – Liceul Tehnologic Agricol: „Subiectele au fost foarte rezonabile. La cât am avut de învăţat, eu credeam că va fi mai greu. Sper să trec cu brio de această probă pentru că m-am pregătit pentru concursul acesta. Altfel nu aş fi venit. Nu poţi veni nepregătit la un asemenea concurs. Ştiu că mulţi colegi s-au plâns data trecută de proba cognitivă, dar eu cred că a fost foarte bună în sensul că se testa o viziune. Trebuia să vezi în spaţiu, totul era asociat cu ceea ce trebuie să facă un director, să facă legături. Nu am contracandidat, nu am fost nici interimar. Am fost trei ani director, la concursul din toamnă nu m-am prezentat, dar am venit acum”.

Dorel Nicoară -Palatul Copiilor Bistriţa: „A fost dificil, ca la examen. Totul s-a înscris în bibliografie, dar a fost mult de învăţat. Poate mai trebuia şi repetat. Eu am avut dezavantajul că am avut concursul Universul Einstein şi puţin am fost confuz, dar sper să fie bine. Am şi contracandidat”.

Daniela Mureşan – Şcoala Gimnazială Chiochiş: „A fost destul de greu. Nu am mai participat, nici nu am contracandaidat. Partea de management a fost mai grea”

Mihaela Moldovan – Şcoala Gimnazială Petriş: „A fost un examen ok. S-a repectat bibiografia. Au fost şi întrebări mai grele, şi mai uşoare”.

Claudia Avram – Şcoala Gimnazială Dumitra: „Am fost şi la celălalt concurs. Partea de management a fost mai grea. Clar mai greu ca în toamnă”.

Adrian Podişor – Palatul Copiilor, Şcoala Gimnazială Livezile: „Nu a fost uşor. Întrebările nu au fost precise. Erau cam în coadă de peşte”.

Codruţa Drăgan – Liceul de Servicii Bistriţa: „Mult mai bine după părerea mea pentru că a fost legislaţie, însă trebuia să fii pregătit. A trebuit să se muncească ca să ştii tot. Eu am muncit, dar a fost un volum foarte mare de bibliografie. Sper că va fi mai bine de data aceasta”.

Clariţa Rus – Şcoala Gimnazială nr. 7 Bistriţa: „A fost destul de greu fiindcă am avut de parcurs 11 cărţi. Nu am avut un model după ce să ne ghidăm. A fost ceva pe site-ul ministerului, dar nu a semănat cu ce s-a dat acum. Au fost dificile ambele părţi. Aş fi vrut mai concret să fie ca să nu creeze în cap un amalgam. Era şi câte un cuvinţel care făcea diferenţa între un răspuns şi altul. De data aceasta sper să promovez. Prima dată când nu am luat a fost un şoc, dar acum mult mai mult m-am pregătit. Din păcate, acum a fost foarte mult de învăţat pe de rost. Iar eu sunt împotriva învăţatului pe de rost fiindcă azi memorezi şi mâine uiţi”.

Dacă vor promova proba scrisă, candidaţii mai au de trecut printr-un interviu şi printr-o evaluare de CV. Se va întâmpla din 19 iulie până la sfârşitul acestei luni.

Pentru 13 unități de învățământ din judeţ concurenţa este de doi sau chiar trei pe un loc, în timp ce pentru 16 funcții de director și 8 funcții de director adjunct nu s-a încris niciun candidat. Cel mai probabil aici vor fi prelungite delegaţiile pentru directorii interimari actuali.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.