Actualitate

Cătălin Drulă (USR): O nouă țeapă pe piața asigurărilor la care ASF e complice

Euroins România, cel mai mare jucător de pe piața auto din România, la care au încheiate polițe RCA și foarte mulți șoferi din județ, a rămas fără autorizația de funcționare a societății, aceasta fiind retrasă la cererea Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care va cere în instanță falimentul. Asiguratorul ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru cerința de capital de solvabilitate, spune autoritatea.

Prezent la Bistrița, președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că aceasta este ”o nouă țeapă pe piața de asigurări la care ASF este complice”.

”Am avut City Insurance, astăzi este Euroins. Să fie limpede: ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. ASF a fost complice la o gaură despre care aflăm că, din 2022 avem o gaură de 1,75 de miliarde de lei sub cerința de capital minim absolută pe care trebuia să supravegheze să fie îndeplinită și ASF i-a lăsat în continuare pe cei de la Euroins să vândă RCA, niște asigurări care acum – compania fiind în situația în care e – nu mai au nicio acoperire”, a spus Drulă.

Ca urmare, USR a depus, astăzi, la Parlament o cerere de revocare a ASF, atât a președintelui, cât și a Consiliului: ”Luni îl aștept pe domnul Marcel Ciolacu să voteze această revocare și să numim, în sfârșit, după 10 ani, profesioniști în conducerea ASF, un consiliu profesionist, un președinte profesionist fiindcă altfel ajungem să plătim miliarde și miliarde de lei de la buget. S-au plătit până acum pentru City Insurance 650 de milioane de lei și suntem abia la jumătate cu despăgubirile pentru a acoperi incompetența sau chiar complicitatea, dar este treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat la ASF cu țeparii pieței de asigurări. Domnul Ciolacu știa de mult situația în care este la Euroins. Săptămânile trecute a ieșit și a spus-o, dar cerem să dea explicații publice: de ce PSD și PNL au înțesat acest consiliu cu oameni de partid, cu rude, soții sau ce mai sunt acolo, oameni care au lăsat să se întâmple un dezastru pe piața de asigurări din România și au ajuns românii să plătească de două-trei ori pe un RCA pentru o mașină?”, a mai spus președintele USR, Cătălin Drulă.

El a adăugat că vor urma scumpiri de RCA, dar și costuri pe care le va suporta bugetul de stat. ”Eu am făcut apel și la Ministerul Public să se miște mai cu curaj. Am văzut diverse dezvăluiri despre practici oneroase din interiorul acestei companii. În SUA a fost un caz în sistemul bancar și imediat au făcut investigație. Societatea trebuie să primească un răspuns, nu putem să ne ștergem pe mâini așa, mai un Carithas, mai Banca Română de Scont, FNI, Bancorex și trecem mai departe și flierăm în timp ce miliardele dispar în buzunar private că banii respectivi sunt undeva”.

Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider de piață intrat în faliment după o decizie a ASF.

Pe rând, au intrat în insolvență Astra, în 2015, Carpatica în 2016, City Insurance în 2021, iar acum Euroins.

Polița de asigurare RCA rămâne în continuare valabilă după falimentul Euroins, cel mai probabil pentru 90 de zile. Teoretic, în cazul unui accident, cei asigurați vor fi despăgubiți acum de către Fondul de Garantare a Asiguraților, dar pot exista situații în care polițele vor ajunge la masa credală, cum s-a întâmplat în cazul fostului lider al asigurărilor auto, City Insurance.  

Compania care deține Euroins, Societatea de reasigurare a Eurohold EIG Re spune într-o poziție oficială trimisă către Europa Liberă că „va păstra și proteja activele Euroins România ca urmare a acțiunilor ilegale ale autorității române de supraveghere financiară”.

Eurohold spune că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

„Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine”, se arată în poziția oficială a companiei.

„În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re”.

Eurohold EIG Re susține că prin această decizie ASF „încalcă direct legislația europeană și ar putea genera consecințe și măsuri dure la nivel internațional”.

„În plus, decizia consiliului de administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfășurare al EIOPA și al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior”.

6 comentarii

  • Oare de ce se ajunge la astfel de situații? Din lăcomie, incompetență, prostie, ticăloșie politică etc. Avem instituții care, teoretic, sunt similare cu cele lumea modernă. Doar teoretic!
    Practic acestea sunt la cheremul unor trepăduși fără școală, dar bine înfipți politic.
    Indivizii de la ASF, teoretic sub supraveghere parlamentară, au refuzat constant să răspundă unor întrebări firești venite tocmai de la membri din comisia de buget-finanțe. Salariul lor de mii de euro lunar este ascuns publicului. Tupeul lor după atâtea golănii cu banii asiguraților este maxim. Cine-i ține în spate? Cine i-au numit? Vor plăti cumva? Mă îndoiesc! Sutele de milioane de euro vor fi plătite tot de bieții români după asemenea falimente private.
    După doi ani DICOT nu a început urmărirea penală – jaful de la City Insurence. Asta spune multe. O mână invizibilă distribuie banii din ticăloșii, o alta oprește înfăptuirea corectă a justiției.

    23
  • După falimentul city mi-a crescut asigurarea cu peste 100% de la 350 la 750. Acum sa mă aștept la 1500 la următoarea asigurare???? Să nu mai spun că îmi expira polița in ianuarie 2024. Iau țeapă câteva luni singur. La falimentul city am muscat-o doar 2 luni. O sa ajungă asigurările la peste 1000€. Ne merităm soarta.

    16
    • Putem avea o țară țâță de mâță, iar cu toate faptele astea, singurul pozitiv e că lumea începe să-și deschidă ochii cu stilul oligarhic rusesc cu care suntem acaparați!!!
      Ce lucru funcționează corect în care cetățeanul simplu poate să aibă beneficii și să spună….da domnule , sunt mulțumit??…. Nicio arie nu e funcțională doar Oligarhia e singura care funcționează!!!
      USR face bine să vorbească și să demonstreze țepele din toate ariile ale Statului, sunt votant USR iar dacă trebuie să-i trimit la NAIBA și pe oamenii aceștia care de moment demonstrează verticalitate, o voi face fără să trag de timp!!
      Abia aștept 2024 și voi parcurge acei 200 km pentru a vota ori de câte ori va fi nevoie.
      Mămăliga lor… și de ele lucruri.

      13
      2
  • Ciuma rosie(galbena),devenita portocalie, a umplut institutiile publice,ministerele,administratiile locale,etc,cu tot felul de incompetenti,chelneri,analfabeti ,iar acum incep sa apara roadele muncii lor!! Aceste specimene si au dublat(triplat) salariile,pensiile,astfel incat nu sunt afectati de toate scumpirile de pe piata!!Tineti va bine,urmeaza AUR,care aduce APOCALIPSA!!

    20
    4
  • ASF (așe feri, dă foc !) este plin de sinecuriști (și securiști) gen bădălău și de beizadelele nomenclaturii, care sunt bine plătiți, n-au nicio răspundere și îi doare-n cot de problemele țării.
    Partea nevăzută a politicii este că toți poolifricii care n-au intrat în parlament de la partidele la guvernare au fost răsplătiți cu câte o funcție moca pe la instituții înființate pentru ei – agenții, cabinete demnitar, ASF, curtea de conturi, comitate și comisii, care mai de care. Dacă și din Bistrița sunt niște secretari de stat , de care n-a auzit nici președintele asociației de locatari și care , și ei, sunt membri în consilii de administrație ??!
    Competență neică, da-i secretă, să n-o afle toată lumea .
    Ați auzit de ceva isprăvi de la ei ?
    Nici nu știți cine sunt.
    Dar nu stați aproape, că nu pierdeți nimic.

  • Rezultatul imediat al acestor scumpiri exagerate va fi că vor circula din ce în ce mai multe mașini fără asigurare (nu că acum nu ar circula deja).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.