Se evaluează efectivele de capră neagră din Parcul Național Munții Rodnei

Holistic

Evaluarea efectivelor de capră neagră (Rupicapra rupicapra) din fondurile cinegetice suprapuse parţial pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei are loc joi 28 iunie, pe 19 trasee stabilite pe raza fiecărui fond cinegetic în parte.

Evaluarea va fi efectuată de reprezentanţii gestionarilor fondurilor cinegetice, împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR), fiind coordonată de reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Cluj-Napoca.

Participanți: Ocolul Silvic Dragomirești, I.N.C.D.S. Marin Drăcea, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, Garda Forestieră Suceava, Direcţiile Silvice Maramureș și Suceava, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa–Năsăud, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, Postul de Jandarmi Montani Rodna, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, Postul de Jandarmi Montani Borşa, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul judeţean Bistriţa-Năsăud, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul judeţean Maramureş, Serviciul Public Judeţean Salvamont Bistriţa Năsăud, Serviciul Salvamont Rodna, Formaţia Salvamont Năsăud, Serviciul Salvamont Borşa, Ocoalele Silvice: Feldru, Cormaia Anieș, Maieru și Izvorul Someșului Mare, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Sighetul Marmaţiei, voluntari din cadrul Cluburilor ECO Năsăud şi Borşa, ONG ECO Rodna, Clubul de Speologie Montana Baia Mare, Creasta Cocoșului, Societatea Ecologică Baia Mare, Gențiana şi alte ONG-uri, precum şi persoane fizice interesate.

Cei care vor merge pe trasee vor utiliza aparatură digitală (aparate foto, camere video), binocluri, GPS.

Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 222 exemplare.

Parcul Național Munții Rodnei a fost înființat în anul 1972, când zona a fost populată cu peste 700 de exemplare de capră neagră. Costurile repopulării au fost imense, fiecare exemplar necesitând 60.000 lei, resurse echivalente, în vremea aceea, cu prețul unui autovehicul Dacia, sau cu venitul mediu pentru o persoana pe circa 30 de luni. Ultima populare a PNMR cu capre negre s-a făcut în 2005. Atunci au fost aduse 8 capre, câte 4 din Munții Bucegi, respectiv Munții Retezat. Două din caprele aduse din Bucegi au murit însă, cel mai probabil din cauza stresului la care au fost supuse, întreaga procedură de prindere și transport durând peste 25 de ore.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. Rabinul

    Sunt cam multe si prezinta un pericol major pentru oameni! De fapt nu sunt capre negre ci sunt tigrii camuflati! Rapid luati masuri sa le exterminati pe toate ca cel putin la anu’ nu mai aveti treaba sa le numarati!

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.