Cultură

Eveniment de lansare la Palatul Culturii

Asociația Diptych și Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” vă invită la evenimentul de lansare a publicației ”Buletin de răscoală #7” la Galeria Palatului Culturii (str. Albert Berger 10, Bistrița), vineri 24 noiembrie, de la ora 17.00.

În cadrul evenimentului, artistul Dumitru Gorzo și curatorul Lina Țărmure vor susține un tur ghidat al expoziției ”în sfârșit”.

”Buletinul de răscoală” reprezintă o publicație adiacentă proiectului ”Continuous Studio VI: utopia, merită” și are scopul de a informa publicul local și național asupra acțiunilor realizate la Bistrița în perioada iunie – octombrie 2023. Materialul reprezintă o creație a echipei utopice (Dumitru Gorzo, Lina Țărmure, Răzvan Năstase, Ioana Gorzo) și redă dinamica de lucru specifică acesteia, coagulată în timpul și spațiul bistrițean. Numărul #7 este locuit de textul lui Vlad Tăușance, scris în urma șederii sale din august, în Rezidența Utopică de Scris de la Bistrița. Rezidența este un demers închegat în cinstea proiectului amintit ulterior, cu scopul acumulării perspectivelor polifonice provenite din multiple ramuri ale domeniului cultural, concentrate asupra intervențiilor programului artistic menționat anterior din Bistrița.

Numărul #4 al Buletinului a debutat cu un text semnat de curatorul și managerul cultural Horațiu Lipot, numărul #5 a reunit texte ale curatoarei Călina Coman și ale arhitectei Dorothee Hasnaș, iar numărul #6 găzduiește impresii ale antropoloagei Rucsandra Pop. Observăm cum materialul are ca scop, pe de-o parte, diseminarea de informații destinate publicului local și național cu privire la acțiunile desfășurate în Bistrița de echipa proiectului, iar pe de alta, de a aduna diverse personaje importante ale scenei culturale românești în spațiul bistrițean, pentru a-l vizita și a-și prolifera, ulterior, impresiile în toată țara. Multiplele colaborări, demonstrate de-a lungul numerelor publicației vor contura, în final, catalogul proiectului „Continuous Studio VI: utopia, merită”.

Expoziția ”în sfârșit” este ultima din proiectul ”Continuous Studio VI: utopia, merită” și reunește o selecție de lucrări realizate la Bistrița de Gorzo, în timpul șederii sale la Casa cu Lei din oraș. Expoziția, curatoriată de Lina Țărmure, a fost deschisă în data de 8 noiembrie 2023 și va putea fi vizitată până în 15 ianuarie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 9 – 16 și, în afara programului menționat, cu o programare printr-un mesaj privat pe Facebook sau Instagram @continuous.studio.

Vlad Ioan Tăușance este consultant în comunicare și marketing. În ultimii unsprezece ani a făcut parte din echipa Fundației Friends For Friends, unde dezvoltă programe de sprijin în marketing și comunicare pentru organizații neguvernamentale, proiecte educaționale și de publishing. Este apropiat de sectorul cultural independent și de industriile creative. Participă frecvent în calitate de moderator, formator sau comunicator în festivaluri, ateliere și conferințe de specialitate. A făcut parte din Echipa Curatorială Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și a fost Director Artistic pentru Baia Mare oraș candidat pentru ECoC. A publicat două volume de poezie și a scris două piese de teatru.

Dumitru Gorzo este absolvent al secției de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este co-fondator al grupului Rostopasca. Mediile predilecte de lucru acoperă forme de expresie vizuală de la pictură la performace, trecând prin sculptură, instalație, artă de stradă etc. Trăiește și lucrează la București și New York.

1 comentariu

  • Vai ce m-am distrat citind articolul ! Ce mult m-am bucurat sa aflu ca Rezidenta este un demers inchegat in cinstea proiectului „Continuous Studio VI: utopia merita” cu scopul acumularii perspectivelor polifonice provenite din multiple ramuri ale domeniului cultural! As fi vrut sa fi fost si eu in Rezidenta Utopica de Scris! Oricum , nu se mai poate ca numarul #7 sa fie vreodata locuit de textul meu…Dar cine stie , poate voi „intra” sa locuiesc in „Buletinul de rascoala # 8801”, pentru ca intentonez cat de curand sa ma apuc de publiching in scopul diseminarii informatiilor destinate publicului local si de ce nu , national. Sper ca evenimentul de lansare sa fie un act cultural care sa marcheze o borna de referinta in cultura bistriteana. Asadar , succes „Buletin de rascoala #7”! Sunt sigur ca publicul cultivat al urbei va aprecia noua publicatie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.