Social

Cum va fi exploatat izvorul nr. 6 din Sg. Băi. ”Un mare câștig!” (FOTO-VIDEO)

În 2016, Primăria Sîngeorz-Băi anunța că deține licență pe un izvor de apă minerală, SC Hebe SA cedând un perimetru în care se află Izvorul 6, care are cel mai mare debit de borcut. Ca urmare, Primăria Sîngeorz-Băi derulează ”Proiectul de refacere a mediului pentru lucrările de exploatare a apei minerale naturale din perimetrul Sîngeorz-Băi, Izvorul 6”. Lucrările de amenajare și captare a apei minerale terapeutice presupun: verificare tehnică, curățare, decolmatare și punere în producție a Izvorului 6, decolmatare și amenajare a aducţiunii, captare a Izvorului 6, protecţie a captării.

”Exploararea durează undeva la un an și jumătate – doi, după care se poate exploata. Vrem să facem, probabil în primăvara viitoare, acele scalde cu apă minerală cum erau odinioară în Sîngeorz-Băi, în perioada interbelică. Acel izvor este foarte important pentru comunitatea noastră, când îl vom putea exploata Sîngeorz-Băi va atrage turiști pentru o cură cu ape minerale, pentru băi încălzite cu ape minerale, de aici vine renumele orașului. Istoricul acestei stațiuni trebuie repus pe picioare, aceasta este ținta noastră. La Izvorul 6 se vede amprenta timpului, când a început degradarea lui a început și declinul stațiunii. Sunt muncitori de la firma care lucrează aici pe proiect care nu vor să intre, s-au speriat că au auzit că a murit cineva și că din cauza gazelor se pot întâmpla diverse. Firma va găsi o soluție, se pare că numai manual se poate decolmata. Anul acesta vom ajunge la sursă, la izvorul propriu-zis și vom începe să facem probe de apă. La final va fi un câștig mare și pentru noi și pentru posibili investitori. Acele băi vor avea o importanță fantastică pentru Sîngeorz-Băi. Numai la Karlovy Vary mai sunt astfel de ape. Borcutul acesta încălzit face minuni. Legenda spune că pe vremuri borcutul era pus în niște căldări încălzite cu bolovani puși în foc, oamenii stăteau în acele căldări și după 18 zile de tratament pentru reumatism și alte afecțiuni mergeau acasă pe picioarele lor”, a declarat primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău.


Secretarul Primăriei Sîngeorz-Băi, Traian Șorecău, a precizat că izvoarele de ape minerale sunt proprietatea statului român, care prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale le concesionează. SC Hebe este deținătorul licenței de explorare a reusrselor de apă minerală pentru o perioadă de 20 de ani care va decuge din momentul publicării contractului în Monitorul Oficial, lucru care nu s-a întâmplat până acum. ”La Izvorul nr. 6, lăsat în paragină, captarea a fost colmatată prin depunere de săruri minerale. La ora aceasta decolmatăm acea sursă de apă minerală, la care se ajungea printr-o galerie de 80 de metri lungime, până în zona izvorului propriu-zis, urmând ca peste un an și jumătate sperăm noi, în urma analizelor fizico-chimice să demonstrăm capacitățile terapeutice ale izovorului în vederea exploatării”, a spus el.

Apele minerale de la Sîngeorz-Băi sunt carbogazoase, hopotone, clorosogice, calcice, magneziene și slab feruginoase. Aceste ape sunt indicate în tratarea gastritelor, ulcerelor gastrice hipo și hiperacide. De asemenea apele minerale se folosesc și în tratarea bolilor hepatice și a bilei. Studii din anul 1974 au dovedit efectul apelor minerale de la Sîngeorz-Băi asupra gutei prin cură internă și externă. Bioxidul de carbon mofetic este folosit în tratarea circulației sanguine periferice. Tratamentul cu inhalații este folosit în vindecare afecțiunilor căilor respiratorii superioare: rinite alergice, bronșite și bronșite astmatice. Tratamentul injectabil cu apă de la izvoarele 2 și 9 vindecă alergiile. Mineralizarea este cuprinsă între 6 și 12 gr/litru. Pentru a face o comparație, Marea Neagră are în medie 16 gr/litru.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS