Actualitate Recomandări

Expoziție de nivel european la Complexul Muzeal. Ingo Glass – ”Formă. Culoare. Lumină. Spațiu”

(FOTO) Personalitate marcantă a abstracționismului european, sculptor şi scriitor, reprezentant al artei concrete, artistul Ingo Glass expune circa 30 de opere ale sale la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Expoziția ”Formă. Culoare. Lumină. Spațiu” reunește 22 de lucrări în muzeu și alte șase în curtea acestuia. Vernisajul a avut loc joi seara în prezența unui public numeros.

”Mai ales această zonă unde s-a restaurat muzeul de la A la Z este minunată, mai ales curtea. Aici se potrivesc, într-adevăr, lucrările mele. Merita să pun lucrări afară fiindcă sunt făcute dina luminiu pulverizat, arse în cuptor ca și mașinile, deci numai dacă umbli cu cheia și zgârii, dar sper să nu se întâmple lucrul acesta. Altfel, pot sta ani întregi. Folosesc culorile de bază: roșu, galben și albastru, chiar steagul României din întâmplare. Am avut o expoziție cu un grup de artiști din toată lumea lângă Stuttgart și un coleg din Norvegia m-a întrebat dacă știu că acestea sunt culorile steagului românesc. Eu reprezentam Munchen. I-am explicat că mă cheamă Ingo Glass, vin din Germania, dar sunt născut în România. Așa că eu cunosc steagul României. Lucrez cu formă pozitivă – care e metalul – iar negativul e aerul dintre ele. Împreună fac un ansamblu. Creează un spațiu nou, mai ales dacă sunt lucrările mărite, cum e cea din Galați, care are 13 metri, e ca o catedrală. Când intri sub această lucrare mare, te simți integrat, parcă ai aparține spre sculptură”, a spus Inglo Glass.

 

Opera lui Ingo Glass este concretă, geometrică, abstractă. Adaptabilitatea, versatilitatea și independența formelor create de artist atestă referința unei modernități conceptuale. Prin calitatea concretă a formelor geometrice, prin claritatea cromatică a celor trei culori primare: galben, roșu și albastru, sculpturile lui Ingo Glass devin vehicul al conceptlor artistice moderne specifice avangardei europene.

Istoricul de artă Vasile Duda este cel care și-a scris teza de doctorat analizând opera lui Ingo Glass: ”M-am orientat spre cercetarea artei concrete, o direcție din arta contemporană care mi s-a părut foarte interesantă. Și Ingo mi-a oferit oportunitatea de a studia opera lui, mi-a oferit câteva perspective și spre alți artiști. Prin intermediul lui am putut descoperi și ce se întâmplă în acest domeniu în Ungaria, în Germania. Aș spune că, prin intermediul lucrărilor lui Ingo Glass, am primit o ușă deschisă spre altceva, oportunitate frumoasă pentru mine, dar și pentru publicul din România care reușește să descopere acest segment al artei contemporane și un artist plecat din România, devenit celbru în Germania și care azi trăiește în România și despre care știm mai puține decât ar trebui. E bine că îl putem redescoperi și recupera pe Ingo Glass. El beneficiază în continuare de o serie de invitații de participare la expoziții internaționale”.

Alexandru Gavrilaș – managerul Complexului Muzeal: ”De câțiva ani, Complexul Muzeal și-a propus să aducă în galeriile sale  expoziții de referință în arta europeană. Aceasta este, cu siguranță, o expoziție de referință europeană și e, cu certitudine, lucrul care este cel mai bine de făcut la această oră în Bistrița. Toți cei care vor să afle ceva despre artele plastice o să întâlnească aici artistul și opera trecute în cărțile de istoria artelor”.

Expoziția e deschisă până în 4 august zilnic între 10.00 și 18.00.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.