Actualitate

Expoziții în Piața Centrală și la Casa Argintarului cu ocazia Târgului Mare al Bistriței

Pentru a marca dubla semificaţie a anului 2018 – Centenarul Marii Uniri şi Anul European al Patrimoniului Cultural – Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă propune în cadrul manifestărilor realizate cu prilejul Târgului Mare al Bistriţei două evenimente expoziţionale tematice.

Prima expoziţie, dedicată Centenarului şi intitulată ”Mărturii ale Marii Uniri din 1918” este realizată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale şi Primăria Bistriţa. Expoziţia, ce se va deschide în Piaţa Centrală vineri 24 august, la ora 10.00, cuprinde mai multe panouri care prezintă atât aspecte importante ale realizării Marii Uniri din 1918 cât şi detalii referitoare la participanţii locali la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în calitate de reprezentanţi ai Bistriţei-Năsăud: „Şi la Bălgradul ardelenesc, la Alba Iulia s-au strâns mii de cetăţeni din toate cele aproape treizeci de comitate, cu preoţii, cu învăţătorii, cu căpeteniile lor obişnuite, cu soldaţii care dezbrăcaseră uniforma unui rege ce nu mai este… De aceea e nezguduită fapta Unirii pentru că toţi au voit-o şi mai ales aceia care, din neam în neam au muncit şi au suferit pentru că erau români şi pentru a rămâne români… Un cuvânt de sfârşit: să fim vrednici de ce avem!” (Nicolae Iorga).

 

Cel de-al doilea eveniment expoziţional marchează Anul European al Patrimoniului Cultural şi prezintă publicului larg preţioase lucrări de grafică semnate Hans Hermann, informează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Expoziţia găzduită la Casa Argintarului (Centrul German Bistriţa), din strada Dornei nr. 5, adună la un loc lucrări de grafică din şase decenii, fiind alese cele mai expresive realizări ale artistului sibian deosebit de apreciat: peisaje naturale şi urbane, simboluri ale culturii săseşti din Transilvania, portrete sensibile.

Hans Hermann a lăsat în urma sa o operă grafică de mare amploare, de mare diversitate tehnică şi tematică, ce îşi are reperele în peisajul cultural transilvănean: peste 1.500 de picturi și aproximativ 250 de gravuri.

Așadar, vineri 24 august, ora 13.00, are loc vernisajul expoziției „Hans Hermann – Grafică din șase decenii”, eveniment realizat în colaborare cu Centrul de Dialog şi Cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS