Actualitate

Extemporalele la control! Tabără: Dascăli ce aspiră la gradaţii de merit nu au ce să arate

Lucrările de control date elevilor pe parcursul acestui semestru vor fi analizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud în cercurile pedagogice programate să aibă loc în data de 5 februarie a.c., zi în care elevii vor fi liberi. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a anunţat, la şedinţa cu directorii, că tema întrunirilor va fi legată strict de testele care se dau pentru evaluarea sumativă.

„E o chestiune de maxim interes. Noi ne-am propus să o abordăm fiindcă există o mare diferenţă între note, între standardul naţional şi notele pe care copiii le au la clasă. Conform regulamentului, comisia metodică din şcoală are obligaţia să elaboreze instrumente de evaluare şi notare şi să analizeze periodic performanţele elevilor. Şeful de catedră analizează, în conformitate cu prevederile legale, activitatea fiecărui membru al catedrei şi reamintesc faptul că, în grila de evaluare a cadrului didactic, din cele 100 de puncte, 20 de puncte sunt pentru activitatea de evaluare. Noi am zis că ne vom axa pe testul de evaluare sumativă”, a spus Tabără.

Inspectorul general a explicat de ce s-a ajuns la concluzia că trebuie pus degetul pe rană: „Mergând în teren, am avut suprize. Am găsit  de la teste excepţional date în mediul rural într-o şcoală cu posibilităţi materiale reduse, lucrări impecabile, cu barem pe standard naţional, după cum am găsit şi dascăli ce aspiră la gradaţii de merit şi care nu au avut ce să ne arate. Se duc în clasă şi atunci, pe loc, răsfoiesc culegerea şi caută probleme, nu au barem de evaluare, care nu pot justifica de ce dau o notă şi nu alta. Din păcate, aceştia nu îşi fac datoria şi nu respectă articolul 71 din Legea 1. În conformitate cu acelaşi articol, noi avem obligaţia, prin inspecţia şcolară, să verificăm acest lucru, l-am propus ca obiectiv, l-am anunţat la cercurile pedagogice”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general le-a cerut directorilor de şcoli să le transmită tuturor profesorilor că, la cercurile pedagogice din 5 februarie, trebuie aduse toate testele sumative date în primul semestru din acest an şcolar.

„Va fi o discuţie comună, va fi o selecţie de teste corect întocmite care pot fi exemplu pentru ceilalţi, dar şi din unele mai modeste care pot fi revizuite. Ne propunem să avem o bază de evaluări care poate să fie un sprijin pentru colegii tineri şi chiar şi pentru elevi şi care va funcţiona pe site-ul Casei Corpului Didactic. Un prim filtru ar fi trebuit să se realizeze la nivelul catedrei”, a anunţat şefa ISJ.

6 comentarii

 • In acest context, atunci cand un profesor da un test corect dupa ce a lucrat la clasa, ar fi bine ca director si inspector sa nu faca presiuni ca e prea exigent… Ori il respectam pe cel care munceste, ori vorbim in vant…

 • Nu știam unde-i hiba învățământului învățământului românesc!
  În județ suntem salvați! Așteptăm, ”dăcât”, o extindere la nivel național!
  Succes acestei ”Margaret Thatcher” a epocii moderne!
  4×4, please! Hai … pa! :))))))))))))))

 • Adevarat !In general ,profesorii tineri care dau saracii de ei ,an de an examene de titularizare si iau note peste 7 , dar nu se pot titulariza ,din lipsa de posturi , da , acestia nu se joaca , ei concep teste evaluative ,in stil nou ,cu bareme, teste pregatite , scoase la imprimanta cu punctaj etc .SI pentru ei nu sunt posturi ! Fiindca sunt ocupate de cei titularizati cu 6 adeseori directori ,care ascund cu grija posturile , sa aiba ei larg sa le dea cui doresc !Daca si ISJ ul stie asta e si mai grav ! Verificati !Tinerii isi fac datoria chiar daca sunt netitulari si -s adesea bataia de joc a directorilor corupti de scoli !Nu cred ca acelasi lucru, adica teste speciale ,pregatite din timp , cu punctaj il fac cei batrani si depasiti !

  • Corect, bine spus, unii nu se mai dau dusi de pe posturi numa’ cu picioarele inainte din scoli…Ajungem la situatii aberante de genul Liceului Cosbusc din Nasaud, unde catedra de biologie a ramas neocupata in 2014, pana in ultima etapa, de ce oare?

  • Ce ti-e frica sa zici ca e pastrata pentru Romocea in cazul in care i se da o lovitura in posterior din primarie!!!!

 • Un punct de vedere pertinent al doamnei inspector general. Ma bucura faptul ca activitatea dansei in acest post este mult peste prestatia de consilier local. Cand e de criticat e, cand e de laudat, sa nu fim parsivi si sa nu recunoastem ca are dreptate!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.