Actualitate

Facilități fiscale privind impozitul și taxa pe clădiri pentru acest an, la Bistrița

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Bistrița din 26 noiembrie se află și un proiect de hotărâre pentru aprobarea unor facilităţi fiscale privind reducerea/scutirea pentru anul 2020 a impozitului/taxei pe clădirile nerezidenţiale deţinute sau utilizate de persoane fizice sau juridice din municipiul Bistriţa, a căror activitate a fost afectată de pandemie.

Ce prevede proiectul:


Reducerea cu o cotă de 50% a impozitului pe clădiri aferent anului 2020, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate ȋn proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea proprie a acestora sau date ȋn folosinţă printr-un contract de ȋnchiriere, comodat sau alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă ȋn perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă şi/sau alertă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să ȋşi ȋntrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă TIP 1 emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică ȋntreruperea parţială a activităţii economice.

Procedura se aplică de la data intrării în vigoare a hotărârii până la data de 21.12.2020 inclusiv (data limită de depunere a cererii de reducere a impozitului pe clădiri cu o cotă de 50%, sub sancţiunea decăderii).

Scutirea de la plata taxei pe clădiri aferente anului 2020, datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, dacă, ȋn perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă şi/sau alertă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să ȋşi ȋntrerupă total activitatea economică.

Procedura se aplică de la data intrării în vigoare a hotărârii până la data de 21.12.2020 inclusiv (data limită de depunere a cererii de scutire de la plata taxei pe clădiri, sub sancţiunea decăderii).

În luna iulie, vechiul Consiliu Local a aprobat facilităţile fiscale privind reducerea impozitului pe clădirile nerezidenţiale şi scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri pentru perioada stării de urgență, 16.03.2020 – 14.05.2020.

Prin prezentul proiect de hotărâre s-a prevăzut ca, ȋn situaţia contribuabililor care au beneficiat de prevederile hotărârii precedente, aceştia să depună doar cererea de acordare a reducerii/ scutirii până la data de 21 decembrie 2020, fără a mai fi necesar să depună alte documente care se află deja ȋn evidenţele fiscale.

”Scopul promovării acestei hotărâri este sprijinirea contribuabililor care şi-au ȋntrerupt total sau parţial activitatea ca urmare a instituirii stării de urgenţă şi/sau alertă, pentru a evita un blocaj financiar la nivelul acestora, care ar putea avea consecinţe negative atât ȋn ceea ce priveşte desfăşurarea pe viitor a activităţii, cât şi acumularea de noi datorii către bugetul local, ca urmare a dificultăţii privind plata la termen a impozitului/ taxei pe clădiri”, spune primarul Ioan Turc.

Proiectul de hotărâre vine în urma Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, care prevede competenţa consiliilor locale de a adopta hotărâri privind acordarea unor facilităţi la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri.

3 comentarii

  • Domnule Turc, care ai fost director la Registrul Comertului, vreo 10 ani, ar trebui sa intelegi ca degeaba le reduceti taxele si impozitele daca îi obligati pe bietii antreprenori sa-si tina afacerile inchise.
    Ce faceti, e praf in ochii oamenilor!
    Distrugeți tara incompetentilor!

  • Carciumarii au protestat, au facut presiuni… ceilalti cetateni adica prostii, nu au decat sa spere!!!
    Eu zic ca e discriminare ca unii sa fie ajutati, asa zic eu, mai ales ca ii ajutati pe cei care lucreaza 90% la negru!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS