Actualitate

Fântânile arteziene de pe pietonalul Liviu Rebreanu și din Piața Mică, în probe

(FOTO) ACTUALIZARE Cinci fântâni arteziene sunt prevăzute în cel mai mare proiect cu finanțare europeană al Primăriei Bistrița pe vechiul exercițiu financiar, ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare de peste 10 milioane de euro, din care una pe pietonalul Liviu Rebreanu, una în Piața Mică, una în Piața Dominicană și una în fața Casei de Cultură, primele fiind realizate.

La cele de pe pietonalul Liviu Rebreanu și din Piața Mică se fac probe de funcționare, iar cei care au trecut prin zonă au putut vedea cum vor fi culorile și jeturile de apă atunci când vor merge ”la turație maximă”.

1 probe fantana pietonal 16 oct 2 probe fantana pietonal 16 oct 3 probe fantana pietonal 18 oct 4 probe fantana pietonal 18 oct

Fântâna arteziană din Piața Mică a fost construită în centrul pieţei, cu o extindere de luciu de apă care să facă trimitere la pârâul ce traversa piaţa în perioada medievală.

1 fantana piata mica probePrin proiect, funcţiunea Pieţei Mici a devenit spaţiu public pietonal. Amenajările au vizat o îmbinare între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă fantana artziana piata mica probeşi plantaţii de arbori ornamentali, care vor asigura un spaţiu de plimbare şi relaxare. În zona centrală a pieţei se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder, care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci din piatră pentru relaxare.

Obiectivul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei), care se încheie în acest an, este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.

Lucrările sunt realizate de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere.

5 probe fantana pietonal 18 oct 6 probe fantana pietonal 18 oct 7 probe fantana pietonal 18 oct 8 probe fantana pietonal 18 oct

8 comentarii

  • Ce kkt! O fantana medievala era una de la care oamenii putea sa bea apa sau sa-si umple cofele. Daca vroiau musai ca apa sa tzasneasca, erau mult mai potrivite tzasnitori la nivelul solului. Vezi Cluj, Sibiu, Carei. In felul asta era servita mai bine si idea apei si paraului care curgea pe strazi. Vezi si Baia Mare cu „paraul” ei din Piata centrala. Asa insa a iesit un kkt de beton cu motz.

  • Nu odata s-a dovedit ca primarul Cretu nu are simtul masurii. Intre numeroase alte exemple de exagerari este si aceea a fantanilor arteziene aparute ca ciupercile dupa ploaie si amplasate aiurea cu rost si fara rost. Cinci la numar sunt prevazute pe traseul celor 3 axe turistice din spatiul si asa inghesuit al centrului istoric. Trebiuie amintit ca inainte cu mai multi ani a existat cate o fantana arteziana atat in Piata Centrala, in fata Bisericii Evanghelice cat si in fata Casei de Cultura, care insa au fost desfintate, pentru a castiga spatiu. Reampasarea lor in aceleasi locuri din centrul istoric este o ineptie. De asemenea, sub aspect estetic aceste fantani arata execrabil si reflecta gusturile dubioase ale lui Cretu. Cel putin cea de pe pietonalul Liviu Rebreanu pusa in mijlocul drumului seamana cu o cripta sau cu un sarcofag .

  • Nu numai fântâna este un kitsch ci întreg pietonalul care are un aspect atât de dezolant, cu pietre de diferite mărimi, culori șterse și urâte, amplasate fără o noimă, fără cel mai mic simț estetic. Vara, noroc cu terasele și verdeața (câtă este), pietonalul fiind mai animat, se mai diminuează din hidoșenie. De-acum îți piere orice chef să treci pe acolo. Oare arhitecții nu se simt agresați de această zonă (și nu numai)? Nu pot protesta ? Altfel, duc în derizoriu și rușine frumoasa profesie pe care și-au ales-o și pe care o desfășoară în această urbe.

    • asta am remarcat și eu materialele folosite sunt nefinisate si foarte prost imbinate

    • Electricianu, di ce esti rau, io sa nu ma spal? sa put si sa nu poti sta linga mine?
      sanatate la dom primaru ca ne-o facut piscina!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.