Actualitate

Fântânile arteziene ale comuniştilor, mai eficiente decât cele actuale

Fântânile arteziene construite de comunişti s-au dovedit mult mai eficiente vara aceaasta decât construcţiile postdecembriste. La Han şi în Piaţa Petru Rareş, s-a simţit răcoarea în jurul fântânilor vechi, ceea ce nu se poate spune despre „Floarea energetică” din partea de sud a oraşului pentru amenajarea căreia Primăria Bistriţa a cheltuit foarte mulţi bani.

Fântâna arteziană de la Han, construită de comunişti, este cea mai eficientă în aceste zile toride de vară. Apa care ţâşneşte cu putere împrăştie multă răcoare în jur. Ea a fost modernizată în 2008 de Primăria Bistrița cu 250.000 de lei, bani cu care s-a realizat reabilitarea, noua construcție fiind prevăzută cu un sistem de iluminat și senzori de automatizare, puși în funcțiune pe perioadă verii.

fantana arteziana 2 fantana arteziana 3 fantana arteziana 4 fantana arteziana 5

Eficientă este şi fântâna arteziană din Piaţa Petru Rareş, făcută tot în perioada comunismului. Cu toate că nu e o construcţie spectaculoasă din punct de vedere arhirtectural, apa are un debit mare, ceea ce ajută la împrospătarea aerului din jur.

În faţa Palatului Administrativ există o altă fântână arteziană, construită de comunişti, dar care nu a fost modernizată, cu toate că, la începutul anului, primarul Ovidiu Creţu anunţa că au fost alocaţi 197.500 de lei pentru reabilitarea ei şi amplasarea unui obiect de artă. Vara aproape că a trecut şi nu s-a făcut nimic.

În schimb, fântâna arteziană amenajată în sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gh. Pop de Băseşti inaugurată în urmă cu exact un an după ce s-au investit în ea 750.000 de lei este aproape inutilă. Din vârful „Florii energetice”, o construcţie stupidă, abia dacă ţâşnesc trei picuri de apă. În jurul ei nu e mai nimeni niciodată, dovadă că nu îşi îndeplineşte nici pe departe rolul.

La fel de inutilă va fi probabil şi fântâna arteziană din Ştefan cel Mare, amenajată între un magazin şi curtea unui cetăţean. Primăria Bistriţa a promis că va fi gata în luna mai, dar nici vorbă de aşa ceva. Vara se apropie de sfârşit, iar construcţia care va înghiţi, în final, 225.000 de lei, nu pare să avanseze.

În ce priveşte fântâna arteziană de pe pietonal, despre care am fost anunţaţi că va avea macheta în bronz a stampei municipiului Bistriţa cufundată în apă, probabil că va fi funcţională la anul, în iunie 2016, în toiul campaniei electorale pentru alegerile locale întrucât anul acesta nu pare să existe vreo şansă ca lucrările să avanseze.

fantana arteziana `11 fantana arrteziana 10 2 fantana arteziana st cel mare lucrari iul 15 lucrari fantana arteziana pietonal

3 comentarii

  • Asta demonstreaza ca administratia EUROPEANA romaneasca, formata din politruci hamesiti, nu sunt instare decat sa subtilizeze banul public, fara sa-i dea o destinatie precisa si folositoare. Ei nu sunt capabili nici sa VACALEASCA ce o facut inaintasii nostrii, indiferent cum au fost ei organizati. HALAL ( gospodari) !

  • Pai si astea nu sunt construite tot de comunisti? Diferenta este ca cele dinainte de ’89 au fost amplasate cu cap si construite cu bani putini iar cele din „epoca Cretu” sunt amplasate dupa ureche si construite cu foarte, foarte, foarte … multi bani. Vorba aceea, „aici sunt banii dumneavoastra”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.