Lucrările la obiectivul de investiţii ”Amenajare fântână arteziană şi spaţii verzi pe str. Panait Cerna” au început anul trecut, fiind apoi blocate. Firma CML, care a câştigat contractul de execuţie, le va continua începând din această vară, de la bugeul local pe 2014 fiind alocaţi în acest sens 502.000 lei.
”Termenul de finalizare era ianuarie, dar în astfel de proiecte apar şi probleme, cum ar fi lipsa materialelor şi trebuie să acceptăm şi decalarea termenelor finale. Am preferat să decalăm pentru luna iunie, pentru ca lucrările să se facă pe timp călduros şi să avem garanţia fiabilităţii. Lucrările vor fi finalizate în acest an”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.
La intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gheorghe Pop de Băseşti se doreşte amenajarea unui sens giratoriu cu un diametru de 30 metri cu destinaţia de spaţiu de odihnă, a unei treceri de pietoni pentru acces, precum şi a patru scuaruri ce se vor afla în imediata vecinătate. În sensul giratoriu va fi amenajată o fântână arteziană cu un diametru de 9,30 m ce va conţine o lucrare de artă/sculptură, în armonie cu jocuri de apă şi lumină.
Intersecţia, cu o suprafaţă destul de generoasă, va fi reamenajată prin crearea mai multor spaţii verzi în formă de arc de cerc, care urmăresc conturul elementului principal, respectiv fântâna, completate de o compoziţie cu arbori de înălţime medie şi de câteva băncuţe din lemn.
Proiectul ”Amenajare fântână arteziană şi spaţii verzi pe str. Ştefan cel Mare” are o valoare totală de 363.000 lei.
”În acest an vor fi demarate şi finalizate lucrările la fântâna arteziană din Ştefan cel Mare, procedura este pe final”, a spus primarul Bistriţei.
Această fântână va avea ca temă principală zodiacul european, elementul său central urmând să fie Vărsătorul. Fântâna va fi formată dintr-un un bazin în formă circulară placat pe pereţii interiori şi exteriori cu materiale de finisaj durabile. Jocurile de apă imaginate (în diverse forme: jeturi simple, parabolice, piruete, coadă de păun) vor fi independente sau în perechi şi grupuri. Accesorizarea fântânii se face cu diuze, corpuri de iluminat subacvatic, filtre, etc. Vor fi armonizate cu un sistem de iluminare care va accentua jocurile de apă şi care poate avea reflectoare cu lumină divers colorată.
Totodată, se va realiza un sistem de iluminat pietonal şi arhitectural, se vor proiecta spaţii verzi, spaţii plantate cu flori şi cu arbuşti ornamentali. Piaţeta va asigura condiţii de promenedă, recreere, prin amenajări peisagistice şi dotări cu mobilier urban.
Nu pot decat sa zambesc gandindu-ma la simbolistica fantanii cu zodiac, cu varsatorul ca piesa centrala. . Totusi, daca un alt primar facea fantana cu zodiac, aveam un alt semn in centrul fantanii? Oricum, mai bine decat strut.
Si daca tot se piaptana baba, bine ca de data asta nu se piaptana, ca de obicei, in centru.
acest proiect este necesar! cum sa nu ai o fantana de acest nivel intr-un oras metropolitan cum e Bistrita? mai bine de banii aia ati fi facut un centru cu conditii decente pentru oameni de pe strada.