Actualitate

Iată că este posibil! Proces încheiat la Judecătoria Bistriţa după ce a intervenit mediatorul

Un proces de exercitare a autorităţii părinteşti care tărăgăna de doi ani la Judecătoria Bistriţa s-a încheiat cu bine după ce în cauză a intervenit mediatorul.Cazul este prezentat de specialişti ca fiind unul de bună practică mai ales după ce instanţa a publicat integral acordul de mediere între părţi.

Procesul având ca obiect exercitarea autorităţii părinteşti a fost înregistrat la Secţia civilă a Judecătoriei Bistriţa în anul 2012. Doi adulţi nu au putut cădea de acord asupra felului în care îşi vor exercita calitatea de părinţi. Conform portalului instanţelor de judecată, tatăl a dat-o în judecată pe mamă. După mai multe termene de judecată, cei doi au apelat la un mediator care i-a ajutat să se înţeleagă. Împreună au semnat un acord de mediere. După mai multe discuţii la care a participat şi mediatorul, cei doi părinţi au convenit ca minorul să locuiască cu mama lui şi să-şi viziteze periodic tatăl.

 “Ambii suntem de comun acord să împărţim timpul petrecut cu minorul nostru în cadrul programului de vizitare, în cursul săptămânilor lucrătoare, după cum urmează: în timpul săptămânii minorul locuieşte la domiciliul stabil, la mamă. În cazul în care tatăl beneficiază de zile libere acesta, cu anunţarea prealabilă şi acordul mamei, poate ridica de la şcoală şi poate petrece timpul cu minorul, urmând să fie adus mamei până la ora 18.00. În week-end minorul va petrece alternativ cu fiecare dintre noi în mod egal, după cum urmează: week-end-urile vor fi împărţite între noi astfel, week-end-urile pare la mama şi cele impare la tata. Week-end-urile vor fi prelungite de joi, după terminarea cursurilor şcolare, până duminică la orele 18.00, când minorul va urma să revină la domiciliul lui stabil. În cazul în care intervin probleme deosebite sau modificări în programul de muncă al tatălui, ora de aducerea minorului va putea fi prelungita sau redusa cu până la două ore. În cazul în care unul dintre părinţi este nevoit să absenteze de lângă minor pentru mai mult de o noapte, acesta este obligat să ofere celuilalt părinte posibilitatea de a prelua el sarcina îngrijirii minorului”, au semnat părinţii.

Acordul de mediere mai prevede şi cum îşi va petrece copilul vacanţele, sărbătorile, zilele de naştere. “Ambii părinţi vor trata cu tact aspectele legate de invitaţiile pe care minorul le va face unor rude din partea familiilor extinse ale fiecăruia dintre ele, pentru a nu pune minorul în faţa unor situaţii neplăcute. Părinţii au datoria morală să asculte şi să ţină cont de opiniile minorului cu privire la invitaţii pe care şi i-ar dori”, se mai arată în acordul de mediere.

Reamintim că preşedintele filialei judeţene a Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, Emilian Ivanov, a declarat că o treime din populaţia judeţului nostru este în conflict.

“Dacă ne uităm şi analizăm statisticile cu numărul de dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, vom vedea că acest număr este foarte mare ceea ce înseamnă 30% din populaţia judeţului este în stare conflictuală, într-un proces, exceptând procesele penale la care nu fac referire. Mă refer doar la procesele de natură civilă şi comercială. Aceste conflicte deranjează bunul mers atât al societăţilor comerciale, cât şi al instituţiilor. (…) Într-o stare conflictuală, capacitatea noastră de a ne desfăşura activitatea normal este viciată”, a spus Emilian Ivanov.

El a  explicat că, prin mediere, poate fi soluţionat pe cale amiabilă un conflict în prezenţa unei persoane neutre şi imparţiale.

„Natura conflictului nu este limitată de lege. Poate fi un conflict de natură profesională, dar şi un litigiu de muncă, un conflict de natură civilă sau comercială. Toate pot fi soluţionate pe calea medierii. Mie îmi place să spun că aceste conflicte nu apar între persoane necunoscute, ci între parteneri de afaceri sau parteneri de relaţii contractuale sau necontractuale, dar între parteneri. Dorinţa mea ca şi mediator care reprezint Uniunea Naţională a Mediatorilor din România este ca medierea să fie principalul mijloc de soluţionare a conflictelor care există în societate în măsura în care ele pot fi soluţionate pe calea medierii. Eu sunt convins de faptul că, în proporţie de 90%, aceste conflicte pot fi soluţionate pe calea medierii pentru că medierea este un pas înainte în evoluţia societăţii în a crea bazele respectului reciproc şi al detensionării relaţiilor sociale bazate pe stări conflictuale”, a spus el.

Emilian Ivanov a adăugat că, la Bistriţa, sunt 40 de mediatori autorizaţi care pot fi găsiţi pe site-ul Consiliului Naţional de Mediere, dar care sunt afişaţi şi la fiecare instanţă de judecată.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS