Actualitate

Fără subvenţii de un an, oierii au ajuns la capătul răbdării. Câmpian: Nu s-a făcut nimic

Oierii din Bistriţa-Năsăud sunt tot mai nemulţumiţi fiindcă nu au primit subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) de anul trecut. În plus, au mari probleme cu exporturile de miei grei în ţările arabe, principala piaţă de desfacere pentru carnea de oaie din România, a declarat pentru Timp Online preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud şi totodată al Federaţiei Pro Ovis, Ion Câmpian.

„Trăim cu emoţie ca Doamne fereşte să nu se întâmple ceva cu domnul ministru Irimescu sau cu omul care se ocupă îndeaproape de problema subvenţiilor. Zi şi noapte am stat cu domnul ministru să rezolvăm lucrurile acestea. E mare o problemă fiindcă până în 30 iunie trebuie făcute toate plăţile. Acum se suprapune şi preluarea de cereri şi prelucrarea dosarelor. Anul trecut nu s-a făcut nimic, nu are rost să minţim şi să tot spunem verzi şi uscate. Nu s-a făcut aproape nimic. Şi acum APIA trebuie să prelucreze dosarele din 2015 şi să preia dosarele pentru 2016. Mi-e frică să nu se întâmple ceva rău. Săptămâna aceasta mergem iar la Bucureşti să vedem cum putem rezolva lucrurile acestea”, a spus Ioan Câmpian.

Potrivit acestuia, oierii sunt disperaţi fiindcă au nevoie de bani ca să plătească contractele la primării –  concesiune, arendă -, impozitele şi să cumpere furaje. „Azi-mâine ies oile afară şi noi nu am avut bani să cumpărăm furaje. Una e când le cumperi toamna cu 50 de bani, şi alta e când le iei cu 75 de bani. Şi noi avem credite de plătit, rămase restanţă. Iarna, noi nu facem venituri, ci cheltuieli. Avansurile trebuiau plătite din 15 octombrie până în 30 noiembrie. Ar fi trebuit să facă măcar plăţi din ianuarie, dar s-au chinuit mult acolo, nu au mers softurile. Nu vreau să intru în probleme tehnice că nu le cunosc, numai vă spun cum s-au motivat întârzierile. Adevărul numai Dumnezeu îl ştie. Oierii nu au mai primit bani de anul trecut. Sunt sume mari fiindcă 90% dintre ei au şi terenuri”, a adăugat el.

Mari probleme sunt şi legate de exportul cărnii de miel. „Am fost în ţările arabe, în Iordania, nu ştim ce se întâmplă cu preţul. Acolo, preţul cu care ei cumpără e la fel de 20 de ani, iar în România a scăzut la jumătate. Nu pot să dezleg misterul, dar e un lucru neplăcut. Acum sunt miei de anul trecut, adică tineret din anul precedent, care sunt la marii crescători. I-au crescut la 25 de kg tot aşteptând preţul mai bun care nu mai sare de 7 lei. Până acum doi ani, am primit 10-11-12 lei/kg. Mă refer la mielul greu. Că acum, de Paşti, ce se vinde în Italia, Grecia va fi tot aşa, nu a scăzut în Europa, dar noi facem marfă pentru Arabia în principal. De Paşti se vinde o cantitate mai mică la italieni, croaţi, greci. Când zici România, zici ţările arabe pentru mielul greu pe care noi începem să-l dăm de prin august şi până în ianuarie-februarie ca să câştigăm la kilogram, dar ca să câştigăm la kilogram, facem cheltuieli şi munca nu mai e răsplătită. Suntem loviţi şi cu subvenţiile, şi cu preţul scăzut”.

Potrivit lui Ioan Câmpian, consecinţa acestor probleme este că fermierii încep să vândă oile. „Acum, suntem pe locul trei în Europa la efectivul de ovine, pe locul trei la cantitatea de carne exportată, dar mi-e frică de ce se va întâmpla de acum încolo. Celor în vârstă le-a ajuns, iar cei tineri, văzând că lucrurile nu merg bine nu mai vor să vină. În agricultură e un risc mare şi nu mai vin veniturile cum veneau”, a conchis Câmpian.

Judeţul Bistriţa-Năsăud poate fi considerat unul de-a dreptul mioritic dacă ne raportăm la numărul mare de oi aflat în evidenţele oficiale. Este vorba de aproape 456.000 de capete, în creştere cu peste 40.000 de faţă de anul 2014.

De la 1 februarie 2016, ciobanii ar fi trebuit să primească un ajutor de minimis pentru cumpărarea de berbeci, însă Marcel Andrei, liderul sindical al crescătorilor de ovine, a cerut ministrului agriculturii suspendarea acestui ajutor pentru că există suspiciuni că unii dintre fermieri ar face speculă cu banii.

„Va fi un ajutor de minimis de 2.500 de lei/cap de berbec. Sunt bani care ajută fermierii. Dar ce se întâmplă? Noi i-am cerut ministrului agriculturii, Achim Irimescu, să trimită Corpul de Control să facă verificări la asociațiile crescătorilor de ovine care se ocupă de controlul oficial al performanțelor. Din păcate, sunt multe situații în care berbecii apar cu certificate de origine, dar, în realitate, nu au nicio origine, nu tată, nu mamă. Sunt certificate falsificate. Cunosc un caz în care fermierul a făcut o mică avere din ajutorul de minimis. Nu o să dau nume până când nu avem și dovezile. Ce a făcut fermierul? A cumpărat 300 de berbecuți de la unul care avea de vândut pentru sacrificare. I-a cumpărat cu 300 de lei/cap și i-a revândut cu 2.500 de lei/cap, cu cât este ajutorul de minimis. Le-a făcut repede certificate de origine și a câștigat 2.200 de lei/cap de berbec. Socotiți cât a câștigat la 300 de berbeci. Nu mai putem tolera așa ceva”, a declarat pentru Agroinfo.ro

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS