Actualitate Sport

Fata care iubeşte caii. Aniko Orban, pregătită să străbată pe Ranya 40 de kilometri într-o singură zi

Are doar 26 de ani, dar e pregătită să străbată călare pe Ranya, un cal arab cu care s-a împrietenit în urmă cu câteva luni, distanţa de 40 de kilometri într-o singură zi. Aniko Orban, instructor de echitaţie, e la prima participare la un concurs de anduranţă găzduit, sâmbătă, tot în premieră, de Herghelia Beclean.

De ce te-ai înscris la concursul de anduranţă?

M-am înscris la concursul de anduranţă ca să promovăm şi partea aceasta, să se audă de Herghelia Beclean în şi mai multe ramuri competiţionale. Aş vrea să se audă peste tot ce cai frumoşi avem. Cai am de la Rădăuţi, doi arabi, o iapă de 4 ani şi una de opt ani, Ranya şi Samira, sunt la noi de circa cinci luni. Am concurat la Şieu Sfântu cu Ranya pe 30 de km. A fost bine. Ne descurcăm şi ne înţelegem foarte bine. M-am calificat la 40 de km şi doresc să ajung să promovez şi celaltă iapă.

Ce înseamnă concursul acesta? Ce calităţi trebuie să aibă calul?

Calul trebuie să fie rezistent şi să parcurgă de la 30 de km – aşa se începe, aşa îţi califici calul. Contează foarte mult să fie antrenat, calul să meargă într-un anume ritm. Cei 30 de km trebuie parcurşi într-o anumită perioadă de timp, iar calul trebuie să aibă pulsul sub 60 de bătăi pe minut. Ca urmare, trebuie să meargă undeva la 15 km pe oră. Sunt ceasuri cu care poţi verifica, dar în general, ca şi călăreţ, ştii dacă respectă sau nu un anume ritm. Mergi la trap sau la galop. Cel mai bine e să te uiţi la ceas, totuşi. În plus, pulsul calului e foarte important fiindcă, altfel, eşti descalificat. Contează foarte mult calul să aibă încredere în tine, să se liniştească, nu să mergi tare fiindcă atunci pulsul urcă la 80-100. Nu! Calul trebuie să aibă încredere şi să fie calm.

La început ai avut o problemă cu încrederea?

Da. Ranya, iapa de patru ani e foarte tânără, are multă energie, nu ştie şi la început i-a fost cam frică. Când m-am urcat pe ea s-a speriat, s-a ridicat în două picioare şi m-a aruncat jos. Nu am apucat să-mi pun picioarele în scăriţe, dar apoi a venit şi parcă şi-a cerut scuze. M-am urcat înapoi pe ea şi nu am mai avut probleme de atunci.

Cum îşi cere un cal scuze?

Trebuie să veniţi să vedeţi. Vin la mine, ca nişte căţeluşi. Asta pentru că lucrăm mult împreună, şi-au dat seama că nu le fac niciun rău . Eu mă ataşez foarte repede de cai. Nici nu ai cum altfel când îi vezi. Caii arabi au personalitatea lor. Sunt mult mai sensibili şi au alt character faţă de lipiţani, de exemplu. Arabul e un cal foarte rezistent. Poate merge într-o zi chiar şi 120 de km. La noi a mers 80 de km într-o singură zi. E solicitant şi pentru cal şi pentru călăreţ.

Dat fiind faptul că sunteţi abia intraţi în concurs sunt şanse la o poziţie fruntaşă?

Este primul an în care eu concurez la anduranţă. Cu caii nu poţi face salturi spectaculoase. Trebuie să ai răbdare şi să te antrenezi bine. Eu aş putea forţa, să-i dau galop ca să câştig primul loc, dar risc să îi stric picioarele calului şi nu vreau aşa ceva. Vreau să ajung să concurez la 60 de km. Ca urmare, nu voi solicita calul foarte mult, voi continua antrenamentele, cu paşi mici şi să fie bine pentru cal.

Mult succes!

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Federaţia Ecvestră Română şi Caii Lupilor, în colaborare cu Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud şi Herghelia Beclean, organizează în perioada 4-5 iulie etapa zonală de anduranţă, disciplină care presupune finalizarea unui parcurs prestabilit, în cel mai bun timp, într-o singură zi, cu îndeplinirea criteriilor stricte sanitar-veterinare. Probele de 30 km, 40 km, 60 km şi 80 km încep sâmbătă 5 iulie, la ora 9.00. Proba de 40 km presupune cu 1 vet gate în afară de sosire (20/20 km); drum de pământ (96 %), drum pietruit (4%); relief variabil (plat, deluros, pădure); limitare de viteză 16 km/h, pe fiecare fază, timp deplasare + timp recuperare; 1 hold de 20 min.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

Aniko 5 Aniko 4 Aniko 3 Aniko 2

9 comentarii

    • Marcel din pacate chiar nu intelegi, da placere …. oamenii fac de placere si frecvent maratoane de 42 de km si nici pe departe nu au calitatile unui cal.
      Eu dorm 6 ore pe noapte si in restul timpului pe langa lucru imi place sa ma epuizez facand sport, este cea mai mare placere a mea sa fac miscare si sa fiu in forma…altii cum ma gandesc ca este si cazul tau prefera sa stea in timpul liber la soare, la plaja sau indiferent ce alte activitati ai tu de obicei. Asa ca trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu toata lumea e ca tine si normalul nu se refera la a sta, pentru altii normalul este reprezentat de altceva si placerile si gusturile difera de la un individ la altul.

  • superba d-șoara; păcat că îi plac mai mult caii, altfel aș fi și eu interesat să o cunosc. Doamne că m-apucă deja nechezatul…Succes și numai bine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.