Social

Femeile din șase comune se pot testa gratuit pentru depistarea leziunilor colului uterin. Unde ajunge caravana

O unitate mobilă a Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca se va afla săptămâna viitoare în județul Bistrița-Năsăud în șase comune, femeile cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv cele neasigurate, fiind invitate să își facă teste gratuite pentru depistarea leziunilor colului uterin.

Femeile cu vârste între 24 și 29 de ani beneficiază de testul Babeș- Papanicolau, iar femeile cu vârste între între 30 și 64 de ani beneficiază de testul HPV.


Primele activități de testare în localități din mediul rural, utilizând unitatea mobilă a Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca sunt programate astfel:

  • Luni, 6 iunie 2022, între orele 10.00-18.00, în Spermezeu, la Centrul de Informare Turistică;
  • Marți, 7 iunie 2022, între orele 10.00-18.00, în Târlișua, la Căminul Cultural;
  • Miercuri, 8 iunie 2022, între orele 10.00-18.00, în Căianu Mic, Parcul Central/ acces la Căminul Cultural;
  • Joi, 9 iunie 2022, între orele 12.00-18.00, în Telciu, în piață/ Centrul de Informare Turistică;
  • Vineri, 10 iunie 2022, între orele 10.00-15.00, în Ilva Mare, la cabinetul de medicină de familie (dispensar);
  • Vineri, 10 iunie 2022, între orele 15.30-18.30, în Poiana Ilvei, la cabinetul de medicină de familie (dispensar).

Testările se fac prin proiectul finanțat cu fonduri europene „Fii responsabilă de sănătatea ta– programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest”.!” în care Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud este partener al Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Scopul proiectului este de a reduce povara cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui număr de 170.002 de femei din regiunea Nord-Vest, la servicii de depistare precoce, diagnostic și tratament, al leziunilor precanceroase ale colului uterin.

Reamintim că România înregistrează în continuare rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin de trei ori mai mari decât media europeană și se numără printre țările cu cea mai scăzută finanțare alocata domeniului prevenției, dar are oportunitatea de a crește finanțarea intervențiilor preventive și de diagnosticare precoce (prin screening), prin accesarea fondurilor externe nerambursabile.

Rezultat al colaborării dintre IOCN Cluj, DSP BN, personalul medico-sanitar de obstetrică-ginecologie din Beclean, Năsăud și Maieru, rețeaua de Asistență Medicală Comunitară (AMC) și cu sprijinul primăriilor și al partenerilor locali, a devenit posibilă organizarea primei caravane a unității mobile în județul Bistrița-Năsăud. ”Informăm publicul larg și invităm femeile cu vârste între 24 și 64 de ani să vină să beneficieze de testarea gratuită, prilejuita de deplasarea unității mobile în cele șase localități din județ”, a transmis DSP.

Mai multe informații puteți găși pe pagina proiectului: https://www.potisaprevii.eu/proiecte-pocu/, pe pagina DSPBN: https://dspbn.bistriță.ro/?p=13730 ,pe pagina de Facebook „Învățăm să fim Sănătoși”, respectiv https://www.facebook.com/potisaprevii

Evenimentul de lansare a caravanei va fi organizat luni, 6 iunie 2022, ora 11, în comuna Spermezeu, la Centrul de Informare Turistică.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS