Într-un sat din Bistriţa-Năsăud s-ar fi petrecut, în urmă cu mai bine de trei decenii, un fenomen neobişnuit care a marcat întreaga comunitate. Oamenii sunt mai mult decât convinşi că au văzut două nave extraterestre care ar fi trecut pe lângă dealul Bobeică din satul Chiraleş. Mărturiile a 20 de copii au fost consemnate în cartea „Cazuri OZN în România”.
Chiraleș, denumit mai demult Chiralești, face parte din comuna Lechința. În limba română, numele satului ar putea proveni de la „Chiraleisa”, o formulă liturgică rostită de cei care însoțesc pe preotul creștin ortodox când acesta umblă cu sfințirea caselor, de sărbătoarea Botezului Domnului. Provine din rugăciunea ortodoxă grecească „Kírie eléison” (Doamne miluieşte).
Localnici care, la vremea aceea erau copii, au spus că, în toamna anului 1979 au văzut ceva neobişnuit şi extrem de luminos deasupra râului Şieu care se îndrepta spre dealul Bobeică.
„Semăna cu o farfurie întoarsă sau cu un capac de oală, numai că era mult mai mare, de aproximativ doi-trei metri diametru. Poate era şi mai mare, dar nu pot să zic exact, că era totuşi la distanţă. Noi eram un grup de vreo 15 copii şi ne jucam la Cripta Grofului, aflată la marginea satului. Le-am spus atunci şi celorlalţi copii că se vede ceva venind pe deasupra râului şi cu toţii am privit acel obiect devenind foarte luminos şi îndreptându-se brusc, cu viteză, către un deal de lângă sat, căruia noi îi spuneam Bobeică. Asta se întâmpla în toamna lui 1979. Nu ştiam noi pe atunci ce înseamnă OZN şi ce sunt extratereştrii, pe vremea aceea nu aveam nici măcar televizor. Dar ni s-a părut ceva atât de ciudat, că am luat-o cu toţii la fugă către Bobeică, unde părea că se oprise, ca să vedem ce este”, a relatat Flaviu Moldovan.
El a povestit că spre deal au luat-o şi localnicii care nu i-au lăsat pe copii să se apropie. Cu toţii au văzut două lumini roşii care au decolat şi au zburat mai departe, către nord.
Potrivit mai multor mărturii consemnate de Formula AS, aceste întâmplări au avut loc în seara zilei de 15 noiembrie 1979. A doua zi, ar fi fost anunţate autorităţile din Bistriţa. SE pare însă că, din 1968, pe tot cuprinsul judeţului Bistriţa-Năsăud, fuseseră semnalate, în mod repetat, fenomene „ciudate”, de la lumini mari, ce pluteau deasupra pădurilor (oamenii spunând că au văzut „doi sori”), la obiecte zburătoare neidentificate. Despre aceste fenomene stranii a scris şi ziarul „Ecoul”. Una din descoperirile ziaristului Titus Zăgrean, care a scris despre subiect, a fost mărturia a cinci copii care spuneau că au văzut două fiinţe îmbrăcate în costume strălucitoare, coborând din obiectele zburătoare aterizate pe dealul Bobeică, de la marginea satului lor. Mulţi sunt plecaţi în străinătate sau au murit. Nici dealul nu mai există. Comuniştii l-au demolat cu buldozerele.
În ciuda faptului că mulţi dintre martori nu mai trăiesc sau sunt risipiţi prin lume, fenomenul de la Chiraleş rămâne unul de excepţie pentru cercetătorii contactelor extraterestre. Şi asta se datorează nu doar numărului mare de martori – aproape 20 de copii, plus sătenii din apropierea dealului Bobeică, ci şi duratei fenomenului.
Călin N. Turcu, expert în problema OZN-urilor, a luat declaraţii copiilor-martori şi le-a publicat în cartea „Cazuri OZN în România”. Concluzia la care ajunge C.N. Turcu, după o analiză tehnică a datelor, este că întâlnirea de la Chiraleş poate să fie considerată de gradul trei. Mai multe despre subiect puteţi citi AICI.
Sursa foto principal: Facebook Albert Gavrilă
Ce scoala se face pentru a deveni expert in OZN-uri? =))
Te muti la CHIRALES si te apuci de capalit pana vezi OZN-uri.
Este perfect adevărat,se știe că au fost extratereștrii la Chiraleş. Dacă vreți să verificați acest lucru,puteți merge până acolo și o să constatați că în Cripta Grofului și astăzi mai există urme ale altor civilizații. Eu vă recomand să fiți atenți cum călcați și să nu intrați în adâncul criptei că s-ar putea să aduceți pe picioare și acasă „dovezi ” despre alte civilizații.
Da si eu le am vazut chiar eram nou nascut in anul acela
Kyrie elesion, se poate auzi in biserica romano catolica in timpul sf. liturghi. In biserica ortodoxa de ce nu se rostesc aceste cuvinte in forma lor originala??? Mai elegant sunt kyrie eleison decat chiralesia… oricat de romani sau ortodocsi am fi… este mai placut sa rostesti cuvantul in forma greceasca…
Fascinant articolul! Ca posibil viitor articol va sugerez sa va documentati si despre viata Printului din Chirales sau saritura de pe podul din Chirales a lui Apolodor.
Nu ştiu câtă veridicitate se poate acorda acestei poveşti, dar un lucru este sigur. despre actuala localitate Chiraleş (aparţinând comunei Lechinţa), studiind izvoare istorice, cronici, documente de donaţie regală şi alte documente procesuale pe care un profesor de istorie din Dej , pe numele său Kádár Jozsef (Iosif), în Szolnok – Doboka vármegye monografiája (Monografia judeţului (cetate) Szolnok-Dăbâca) scrie că prima variantă a denumirii localităţii apare între 1332-1337 în latină, limba oficială a acelor vremi, de Kyrelis, apoi pe rând Kyreleys, Kereles, Kereules, Kireles, Kerles, Körlös, iar în 1863 Szász-Kerlés. căruia saşii transilvăneni îi spuneau Kirieleis, iar românii Chiraleşti sau Chiraleş. Saşii transilvăneni sunt amintiţi din anul 1490 ca locuitori, iar românii de pe la începutul secolului XIX. Până în anul 1467 a aparţinut ca feudă a Cetăţii Unguraş iar după dărâmarea acesteia a Cetăţii Gherla (Szamosújvár – Cetatea nouă de pe Someş, apoi a fost donată Episcopiei (romano-catolice) Oradea. După 1489 când sunt amintiţi ca proprietari Szász Pál, Busz János, Bauer György, ultimii doi ca reprezentanţi ai episcopului. În 1553 revine în feuda Gherlei şi are şi moară cu trei pietre. În jurul anilor 1590, Sigismund Bathory, principele Transilvaniei donează proprietatea nobilului maghiar Szabó Balázs (Blasian), ulterior trece prin proprietatea mai multor nobili, precum Peressi Máté, Kemény Boldizsár, Kendy István, Horváth Jakab, familiile Bánfy, ultimii fiind moştenitorii familiei Bethlen. Concluzia privind denumirea localităţii, conform cronicarilor Kézsai Simon (Kyrioleis) şi Bonfini (Cherhelem), profesorul consideră că numele unguresc de Kerlés n-ar reprezenta altceva decât forma pronunţată de saşii transilvăneni a cuvântului cserjés = desis de arbuşti Kyrioleis şi de români Tyirales (Tiraleş). Îmi cer scuze pentru explicaţia prea bogată, dar era necesară pentru lămurirea adevăratei „rădăcini” a denumirii localităţii Chiraleş.
vin si opresc zilnic extraterestrii….sa-si faca nevoile …noroc cu bucurestenii ca mai vin si ne fac curatenie ….
Al, nu este o aiureală! Ceva s-a intamplat atunci pentru ca există multi martori si mai mult la vremea respectiva s-au facut investigatii!
prostii ce scrie mai de sus nu a fost nici un ozn .
nu prostiti pe oameni credinciosi . eu am fost acasa si am fi auzit despre faptul ce se intimpla .
daca erai la scoala in clasele 5-8, teai fi trezit cu ziaristii sa-ti puna intrebari, asa ca coca cola (ciocu mic)