Social

Un fermier din Arcalia a trimis porci din rasa Mangaliţa în judeţul Braşov

(FOTO) Un fermier din Bistriţa-Năsăud a pus umărul la răspândirea porcilor din rasa Mangaliţa, supranumită „porcul somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”, nu mai puţin de 16 exemplare de purceluşi din varietatea blondă a acestei rase ajungând în judeţul Braşov.

„16 purceluși din rasa Mangalița (varietatea blondă), aparținând furnizorului Buzdură Constantin din localitatea Arcalia, județul Bistrița-Năsăud, au fost livrați astăzi, către doi crescători din județul Brașov (conform HG nr.9/2018)!”, a scris pe Facebook directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură, Nuţu Tabără, care a fost de faţă în momentul în care au fost predaţi purceluşii.

 

Hotărârea Guvernului nr. 9 din 2018 prevede că se acordă ajutor de minimis pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare.

”Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel. Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate, respectiv să deţină exploataţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract, să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap, să respecte structura raţiei furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică şi să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai precizează în comunicatul Executivului.

Furnizorii de porci solicitanţi ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care sa deţină scroafe şi/sau scrofiţe, înscrise în registrul genealogic, să furnizeze purcei înţărcaţi către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare, iar purceii să fie identificaţi potrivit legislaţiei în vigoare.

Procesatorii şi alte persoane juridice trebuie să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare şi să îi transporte către beneficiari, să încheie contract cu beneficiarii pentru creşterea şi îngrăşarea purceilor, să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puţin 50% din efectivul de purcei destinat îngrăşării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap şi să plătească beneficiarului preţul stabilit prin contract.

 

Rasa Mangaliţa a fost obținută prin încrucișarea porcului sârbesc de Sumandija de talie mare, cu părul lung și creț, și a diferitor specii de porci domestici din regiunea Salontei și munții Bakony cu mistreți, la sfârșitul secolul XVIII. Este o rasă specializată pentru producția de grăsime.

Are cinci varietăți: blondă, roșie, neagră, cu abdomen de rândunică și bariș. Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt, dar adânc. Corpul este acoperit cu păr ondulat sau creț. Mangaliță este o rasă de porc domestic de proveniență maghiară, protejată de lege în Ungaria și considerată ca făcând parte din patrimoniul național al acestei ţări. 

Sursa foto: Facebook Nuţu Tabără

6 comentarii

 • Este anormal cum functioneaza statul asta… 3 fermieri tin in spate 4- 5 bugetari cu salari mari care nu le merita…. asta e imaginea statului roman… un statul boier si camatar care suge si traieste pe spatele iobagilor si a sclavilor. Cu asa mentalitati niciodata nu putem dezvolta tara asta. Punet-ti mana si munciti, lasati cainii si iarba.

 • Românii, de o vreme încoace, consumă numai porc teleormănean, promovat agresv mai nou și de către unii demnitari bistrițeni din categoria pană. Rasa teleormăneană s-a obținut prin încrucișarea porcului turcesc de Istambul – deși cei din Videle spun că așa ceva nu se există – cu porcul dunărean, supranumit „porcul sodom”. Este protejat prin legi speciale fiind socotit patrimoniu național. Are culoare roșie, mustață neagră, consumă șobolani și se împerechează numai cu purcici tinere, provenite din ajutorul de minimis.

  • PENTRU CA PESEDE3UL E SINGURUL PARTID CARE ITI GARANTEAZA….LIBERATATEA DE A FURA!!!
   Daca esti roman te inscri in PSD si de acolo e …floare la ureche…!!!
   TREBUIE DOAR DUPA CE TE INSCRI IN PESD SA AI DOAR 2…3 IESIRI LA BUCURESTI…dupaca care poti sa ceri un post LA STAT….dupa aia e …. PENSIAAAAAAAAAAA!!!!!
   urAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
   Privatilor.,….adica IOBAGILOR….LA MUNCA!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Porcii sunt cele mai simpatice animale mai ales atunci când fac politică. În Ferma animalelor a lui Orwell, porcii conduc lumea. Noi, de aici din Bistrița, vedem doar că ei conduc România. Unii cred că de-a dreptul în gard. Uneori e riscant. Pe un fost consilier al Scroafei cu purcei, de exemplu, l-au băgat azi la coteț pentru 7 ani. Godinul care i-a mocoșit ieri prin palmă se coviță acum în corul râmătorilor din Parlament. Cel mai tare rămâne râtanul din Teleorman la care unii umblă să-i facă felul pentru că a furat prea multă ghindă. Cocina!

 • Sunt dragute comentariile de mai sus ,dar vorbind serios ,de ce nu s-au dat la crescatori din Bistrita Nasaud? Acest program este foarte bun,doar ca se adreseaza unui numar foarte mic de fermieri ,alesi toti pe criterii politice.Sunt sute de bistriteni care au dori sa ia macar doi purcei daca nu se poate zece si au primit raspuns sa mai astepte ca nu sunt bani.Il rog pe domnul Tabara sa ne raspunda public pe acest ziar,cati purcei s-au distribuit in BN si cati se vor mai distribui in acest an ,daca nu sunt doar actiuni de imagine .De ce ? DAIA.
  PAREREA MEA!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS