Fermierii din județ care cultivă cartofi, tomate și usturoi pot primi bani de la stat fie sub forma unui ajutor de minimis, fie pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, a informat Ioan Cătălin Păun, director executiv.
Ajutorul de minimis pentru cartofi: Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice. Cererile de înscriere în program trebuie depuse până la cel târziu data de 20 mai a.c., iar valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.
Anul trecut, potrivit sursei citate, în județ au fost patru beneficiari ai acestui ajutor de minimis care s-au înscris în program cu o suprafață totală de 4,59 ha.
Pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate ajutorul poate fi cerut până în data de 10 mai a.c. prin depunerea unor documente la Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud și este în valoare de 1.500 euro pentru 1.000 mp/beneficiar la cultura de tomate în spaţii protejate.
Potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată în decembrie 2023-30 aprilie 2024, au posibilitatea de a se înscrie în cazul în care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: să solicite ajutorul de stat prin înregistrarea unei cereri tip; să înfiinţeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2024, la data depunerii cererii; să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat; să menţină cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată, până la data efectuării plăţii.
De menţionat este faptul că suprafeţele înfiinţate cu tomate, intercalate cu alte culturi, nu sunt eligibile în cadrul acestei scheme.
În județul Bistrița-Năsăud au fost depuse până acum 9 cereri din partea unor fermieri care cultivă tomate în solarii.
În ceea ce priveşte compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, producătorii agricoli interesaţi de acest ajutor trebuie să solicite ajutorul de stat printr-o cerere tip; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2024, la data depunerii cererii; să înfiinţeze culturi de usturoi pe o suprafaţă de minimum 0,3 ha în toamna anului 2023-primăvara-anuIui 2024, după caz; să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment la dala depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat; să menţină cultura de usturoi înfiinţată, până la data efectuării plăţii.
Cuantumul acestui ajutor de stat se acordă fiecărui beneficiar şi are echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha, stabilit la cursul de schimb comunicat de către Banca Naţională a României pentru data de 1 august 2023, de 4,9334 lei pentru 1 euro. Cererile şi documentele justificative trebuie să fie depuse/transmise la Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud până la data de 19 aprilie 2024 inclusiv.
Deja, doi cultivatori de usturoi au depus solicitări la Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.
Mai multe informații despre toate aceste scheme pot fi obținute de AICI.
Adaugă comentariu