Cultură

Festival de filme foarte scurte la Bistriţa

Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" Bistriţa va găzdui între 25 şi 26 aprilie Festival International des Très Courts, festivalul de filme foarte scurte, în care vor putea fi vizionate filme de ficţiune, animaţie, documentare sau experimentale de cel mult trei minute realizate în mai multe ţări. Publicul va putea vota filmul care i-a plăcut cel mai mult.

Deschiderea Festivalului Très Courts va avea loc joi la ora 12.00 cu selecţia pentru copii. De la ora 18.00 va fi selecţia românească, iar de la 19.00 „Paroles de femmes”. Festivalul va continua vineri, 26 aprilie, de la ora 12.00 cu selecţia pentru copii, iar de la 18.00 cu selecţia internaţională. 

Organizatori sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria Bistriţa, Societatea de Concerte, ARFA şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Festivalul are loc în aceeaşi perioadă 25-28 aprilie 2013, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 25 sunt din România, Ungaria şi Republica Moldova. În total, 17 ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul.

Spectatorii vor putea vedea o selecţie de peste două ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah si Tel Aviv.

România participă cu 25 de oraşe în festival, la care se adaugă câteva oraşe din Republica Moldova, Ungaria si Slovacia, coordonate de la Cluj.

Încurajarea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale este o prioritate a festivalului.  Astfel competiţia românească « Around the Très Courts » regrupează filme sub trei minute, realizate în România.Selecţia Paroles de Femmes, formată din 22 de filme foarte scurte despre condiţia femeii în lume, iar selecţia pentru copii cuprinde filme foarte scurte, printre care multe animaţii, destinate celor mici.

În fiecare oraş, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de  Orange şi Institutul Francez Cluj. Organizaţia Internaţională a Francofoniei acordă un premiu special unui film romanesc care valorizeaza limba franceză şi/sau abordează teme legate de drepturile omului, pace şi democraţie; diversitate lingvistică şi culturală; dezvoltare solidară şi durabilă; educaţie şi formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro şi este însoţit de o diplomă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.