Cultură

La Bibliotecă s-a jucat prima partidă de şah

De Ziua Bibliotecarului, angajaţii Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud i-au primit în vizită pe elevii de la Palatul Copiilor, cărora le-au dăruit pliante şi cărţi. Tot la Bibliotecă a fost inaugurat Clubul de şah ”Mihail Sadoveanu”, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei de Şah Club Bistriţa, maestrul FIDE Paul Rusan, şi a campioanei naţionale la şah rapid Briana Bălan. (FOTO)

De Ziua Bibliotecarului, elevi de la Palatul Copiilor din Bistriţa, însoţiţi de profesoara Ionela Silvia Nuşfelean, au avut o întâlnire cu bibliotecarii de la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de managerul instituţiei, Ioan Pintea, care le-a dăruit cărţi şi pliante.

Copiii au prezentat scurte texte în proză şi în versuri legate de bibliotecă şi au avut un dialog cu bibliotecarii, pe care i-au întrebat despre profesia lor şi despre rolul acestora în comunitate.

Micii utilizatori ai Bibliotecii, care de vineri se va numi oficial ”George Coşbuc”, după ce proiectul de hotărâre va fi adoptat în şedinţa Consiliului Judeţean, s-au familiarizat repede cu cărţile, calculatoarele şi internetul.

În aceeaşi zi s-a deschis la Biblioteca Judeţeană Clubul de şah ”Mihail Sadoveanu”, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei de Şah Club Bistriţa, maestrul FIDE Paul Rusan, şi a campioanei naţionale la şah rapid Briana Bălan.

”Săptămâna Bibliotecii” continuă cu o expoziţie de carte – scriitori de ieri şi de azi din Bistriţa-Năsăud (miercuri) şi cu inaugurarea sistemului integrat biblioteconomic Tinread (vineri).

a biblioteca 1 a biblioteca 2 a biblioteca 3 a biblioteca 4 bj sah 2 bj sah 3 bj sah 4 bj sah 5 sah 1 sah 2 sah 3 sah 4

1 comentariu

  • Cu un an in urma, copiii erau primiti in vechiul sediu al bibliotecii din strada Garii, pe scarile institutiei. Intre timp biblioteca s-a mutat si lucrurile au facut un pas inainte. De data asta copiii nu mai sunt primiti pe sacari ci pe un coridor ingust in care s-au inghesuit niste scaune si care seamana mai curand cu un vagon de tren clasa a II-a. Prin urmare este extrem de necesara intre altele amenajarea unei sali de conferinte care sa permita organizarea unor activitati cu public, precum lansari de carte, proiectii de filme, cenacluri, etc. care nu pot fi facute pe coridor. In ciuda spatiului foarte limitat in care s-a mutat biblioteca, exista inca posibilitati deextindere, prin mansardarea podului cladirii, in care se poate amenaja intre altele si o sala de conferinte. Coridorul in care s-a improvizat aceea sala tip vagon ar putea sa fie utilizat pentru alte functii sau dotari ale unei biblioteci precum copiatoare tip xerox cu cartela sau cu autotaxare cu monezi, pentru documente ce nu pot parasi biblioteca. Tot acolo ar putea fi amplasate cataloagele clasice si chiar cele digitale (on-line). E foarte clar ca astazi o biblioteca nu poate ramane doar un depozit de carti. Omul nu vine la biblioteca doar sa imprumute o carte. Biblioteca trebuie sa ofere servicii pe care omul nu le poate gasi in alta parte.
    In legatura cu hotararea consiliului judetean ca biblioteca sa poarte numele Gearge Cosbuc, cred ca Raducu care nu are nici o treaba cu cultura nu stie ca in Bistrita si Casa de Cultura se numeste George Cosbuc. Este ca in sceneta “Doi vulpoi” cu Dem Radulescu, Marian Hudac si Vasile Muraru, in care fiecare elev intrebat cum il cheama, raspunde invariabil “Zgambeata Iftode, din Vascauti, sa traiti!”
    Si totusi din considerente practice nu e bine ca doua institutii de cultura din acelasi oras sa poarte acelasi nume. Aceasta poate crea confuzie in randul publicului, cand citind in graba pe un afis ca sunt anuntate anumite evenimente culturale la o institutie cu numele „George Cosbuc”. Dupa un timp te intrebi oare la care din ele?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS