Cultură

Biblioteca, o lume minunată în care veţi găsi numai oameni îndrăgostiţi de cărţi (FOTO)

Biblioteca Judeţeană s-a mutat de curând în casă nouă şi se pregăteşte să-şi ia şi un nume pe măsură, cel al lui George Coşbuc. Totul e frumos aranjat pentru ca cititorii mici sau mari să se simtă ca acasă şi să revină cu plăcere. Zilele acestea sunt pline şi cu evenimente fiindcă e Săptămâna bibliotecii, iar marţi se sărbătoreşte Ziua bibliotecarului.

Despre bibliotecari şi frumuseţea meseriei lor, am stat de vorbă cu preotul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene. „Spaţiul de acum este unul generos şi nou. Sigur că atât noi, bibliotecarii, cât şi cărţile, ne simţim foarte bine. Mai avem încă de lucru. Vom face şi o inaugurare oficială în curând, dar cert este că am deschis biblioteca pentru public fiindcă   bibliotecaera nevoie. Cititorii au acces la toate secţiile, la secţia de împrumut pentru adulţi, pentru copii, la sala de lectură unde avem şi mediatecă, un spaţiu nou. Vestea bună este că Biblioteca Judeţeană va purta numele marelui cărturar George Coşbuc. Aşteptăm îndeplinirea unor mici formalităţi. E o bucurie că în această săptămână a bibliotecii, de Ziua bibliotecarului, suntem cu toţii într-un sediu nou şi suntem siguri că şi utilizatorii sunt mulţumiţi. Avem aceste semne că sunt mulţumiţi că biblioteca s-a mutat într-un sediu adecvat”, a spus Ioan Pintea.

Şi cum s-ar putea altfel din moment ce în interior totul e nou, iar afară, în curtea Bibliotecii Judeţene e un spaţiu verde şi chiar un foişor cu un aer rustic foarte plăcut.

 „Am făcut toate demersurile ca spaţiile din afara Bibliotecii să fie amenajate şi reamenajate. Sperăm ca până la sfârşitul acestei luni să putem încheia lucrările pentru ca instituţia aceasta să arate cu adevărat ca o instituţie importantă pentru oraşul acesta”, a mai spus Ioan Pintea.

Concomitent cu lucrările de amenajare din interior şi exterior, directorul Bibliotecii Judeţene are planuri mari pentru aceasta.  „În primul rând, doresc să scot Biblioteca în judeţ. E foarte important acest lucru. De pildă, m-am gândit că foarte multe localităţi din judeţ care au biblioteci şi un fond de carte foarte bun au fost lipsite de relaţia cu BJ. După ce vom termina de amenajat tot aici, la sediul nou, m-am gândit să intrăm cu adevărat în programul Bibliotecii Judeţene şi să putem să merge în judeţ să desfăşurăm acţiuni culturale în bibliotecile comunale. În plus, îmi doresc să putem ajuta bibliotecile comunale cu fond de carte. Mi-am propus acest lucru şi cred că vom găsi şi resurse financiare să sprijinim bibliotecile care au mai puţină carte cu donaţii din partea Bibliotecii Judeţene. De asemenea, mi-am propus să reluăm parteneriatul cu Penitenciarul. Mai am şi un alt proiect, deschiderea unei mini-biblioteci la Spitalul Judeţean. Avem şi concursul directorului Spitalului Judeţean, dr. Mircea Gelu Buta”, a declarat Ioan Pintea.

În anii următori, Biblioteca Judeţeană şi-a propus să iasă şi în cartierele Bistriţei care nu au biblioteci şi nici şanse prea mari să se aleagă cu vreuna.

„Ca să deschizi o bibliotecă ai nevoie de spaţii, de bibliotecar, de nişte oferte materiale greu de realizat azi. Şi atunci ne-am zis că nu ar fi rău să desfăşurăm aceste acţiuni de bibliotecă prin mijlocirea unui bibliobus. Se practică în toate ţările civilizate şi în oraşele mari. Iată că un proiect care să le fie de folos utilizatorilor ar fi acest bibliobus”, a declarat Ioan Pintea.

L-am întrebat pe directorul Bibliotecii Judeţene cum sunt bibliotecarii. „Cele mai frumoase pagini despre bibliotecă şi bibliotecari le-a scris Borges. Bibliotecarul are un comportament de anonim, dar aşa îi stă şi bine. Într-o comunitate ca a noastră, rolul bibliotecarului e extrem de important. Se bibliotecariîntâmplă lucruri în lumea aceasta care te îndepărtează de carte, iar un bibliotecar trebuie să iubească el cartea şi să fie un om de carte, un om care să iubească autorii. E foarte important. Nu se poate să fii bibliotecar dacă nu iubeşti cartea. Eu însumi iubesc foarte mult această bibliotecă pentru că iubesc cartea. Şi acasă trăiesc într-o bibliotecă, iubesc foarte mult cărţile, sunt ataşat de marii autori. Ca bibliotecar trebuie să fii interesat foarte mult de carte. Nu poţi lucra într-o bibliotecă dacă nu iubeşti cartea, scriitorii şi cititorii. Sunt condiţii fără de care nu poţi purta numele de bibliotecar”, a declarat directorul Bibliotecii.

Ioan Pintea ne-a mărturisit că, înainte de a fi preot, a lucrat ani de zile într-o bibliotecă şi s-a ataşat foarte mult de bibliotecari. „Eu spun că revenirea mea la Biblioteca Judeţeană e de fapt o regăsire, o reîntâlnire cu colegi pe care îi iubesc şi preţuiesc foarte mult. Îi asigur că nu am alte intenţii în instituţia aceasta decât ca toate lucrurile să meargă bine şi să puntem fi de mare folos cititorilor din comunitatea noastră”, a spus Ioan Pintea.

 Adriana Zăgrean – bibliotecar la secţia de copii: „Am ajuns în bibliotecă fiindcă îmi plăcea să lucrez cu copiii venind dintr-un alt sistem, cel de protecţie Adriana Zagreana copilului şi cred că acum simt că mi-am găsit locul. E vorba şi de cărţi, şi de copii şi de un fel de dezvoltare. Găsesc în cărţi şi în copii tot ceea ce îmi pot dori. Pot să descopăr lumi noi, pot să văd oameni frumoşi, oameni buni, viitori oameni buni şi frumoşi. Sunt cărţile pentru copii pe care le reciteşti acum şi-ţi dai seama că atunci nu le-ai descoperit. Eu am o carte preferată, Singur pe lume. E la secţia pentru copii, dar cred că ar trebui citită doar la adolescenţă”, a declarat ea.

Cel mai mult îi place că a reuşit să atragă cititori „îndrăgostiţi de bibliotecă”. „Am cititori-copii care şi-au adus părinţii în bibliotecă şi apoi au devenit cititori ai secţiei de adulţi. Vin cu mare bucurie să petrecem trei ore, să citim o carte, să stăm în bibliotecă. Acum organizăm un concurs de desene pentru copii şi are ca temă eroii poveştilor citite. E un concurs la ediţia a patra, organizat de colega de la filiala Andrei Mureşanu. De 1 iunie, reluăm concursul de creaţie literară Orizonturi, un concurs cu o tradiţie de 17-18 ani”.

Rodica Barteş – bibliotecar secţia pentru adulţi: „Lucrez în Biblioteca Rodica BartesJudeţeană de 27 de ani. De ce am ales profesia de bibliotecar? A fost o întâmplare. Am lucrat în cultură înainte de 89, iar viaţa m-a îndrumat să ajung tot într-o instituţie de cultură. Mă bucur enorm că am ajuns aici. Îmi place să lucrez cu publicul, cu elevi, cu studenţi. Mă bucur că le pot oferi informaţii, bibliografii, tematici fiindcă mai nou aşa se procedează. Îmi place să organizez activităţi cu ei. Chiar ne-am gândit ca, de Ziua bibliotecarului, să facem o expoziţie cu ultimele noutăţi, cu cărţi pentru adolescenţi care sunt la modă”.

Am întrebat-o pe doamna Barteş dacă există cititori care frecventează Biblioteca de mai mulţi ani şi cu care să-şi fi construit o relaţie de prietenie. „Sunt mai mulţi chiar. Am o familie chiar longevivă. De 27 de ani, familia Muscariu, vine zilnic la bibliotecă. Mai e un pensionar care are 78 de ani şi care vine regulat la bibliotecă. Mai e o doamnă în vârstă care mi-e foarte dragă, o cititoare împătimită care vine şi aduce cărţile, cere altele. Mi-e foarte dragă. Sunt cititori, ne putem mândri cu asta. În urmă cu 7-8 ani când s-au deschis universităţi la Bistriţa, studenţii lor au început să-şi facă referate de pe internet. Profesorii le-au pus interdicţie şi de atunci vin, ne lasă tematica. Într-o zi-două, noi le căutăm bibliografii şi le oferim ceea ce caută. Nu a scăzut numărul cititorilor, chiar nu”, a spus Rodica Barteş.

Cu ocazia Zilei bibliotecarului care se serbează marţi, 23 aprilie, le dorim multă sănătate bibliotecarilor noştri, le mulţumim pentru grija pe care o poartă zi de zi cărţilor şi cititorilor şi le urăm mulţi ani fericiţi printre ele.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe imagini.

Cristiana Sabău

 bibliotecari 4 ioan Alexa bibliotecari 2 bibliotecari 3

5 comentarii

  • Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Este vorba de cladirea de pe Odobescu, 11- edificată în 1884 dupa planurile arhitectului Carl Schobll şi care a fost, initial reşedinţă a medicului Christof Reinl al Garnizoanei Bistrita, apoi reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, sediul “Magyar Nemseti Bank” şi, după 1947, sediu al Băncii Naţionale a României .In perioada 2009-2012, cladirea a fost supusa unor ample lucrari de reabilitare capitală si restaurare cu păstrarea arhitecturii şi compartimentării originale, de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, in mandatul preşedintelui Liviu Rusu. Noua conducere a judetului s-a vazut confruntata cu gasirea unui sediu adecvat pentru Biblioteca judeteana, problema care treneaza de 20 de ani. Astfel Raducu, cel care in viata lui a citit doar lista de meniuri, a repartizat bibliotecii judetene cladirea gala reabilitata ca muzeu. Ideea mutarii Bibliotecii Judetene in cladirea de pe Odobescu nr.11, a mai fost vehiculata, fiind de fiecare data respinsa din cauza spatiului insuficient, care sa gazduiasca toate functiunile de care are nevoie in prezent o biblioteca publica, unde omul nu vine doar sa imprumute o carte.Ca sa nu mai vorbim de necesitatea reconfigurarii unor spatii, compromitand astfel actiunea de restaurare interioara. Astfel, spatiile pregatite sa gazduiasca un muzeu au fost tixite de carti. Numai ca o biblioteca publica mai are nevoie de sali de lectura, de cabinet de informatica, de biblionet, de o aula destinata intrunirilor prilejuite de lansarea de carti, de conferinte, de cenacluri, etc. Aceste functii fie lipsesc fie au fost improvizate pe coridoarele de sticla adaugate pe fatada estica a cladirii cu scopul de a mari spatiul expozitional al muzeului. Astfel, asa-zisa sala de conferinta din coridorul de la parter seamana cu un vagon de tren clasa II, ceea ce l-a si facut pe primarul Cretu, prezent acolo la o lansare de carte sa-si aminteasca de „Ludusanul”- trenul cu care venea pe vremuri la Bistrita. Cel putin daca se facea si o mansardare a podului cladirii, putea fi organizata acolo o sala de conferinte dupa modelul celei de la Biblioteca judeteana Brasov (vezi Casa Baiulescu). Nici sala de lectura improvizata in coridorul de la etaj un este decat o improvizatie nefunctionala. Iata un comentariu recent aparut in „Observator BN”: „Titlul de ”cea mai tare cafenea” se potriveste perfect pentru sala de lectura a bibliotecii. Intr-adevar te simti ca si intr-o cafenea, unde in loc de liniste ai parte de rasetele, convorbirile telefonice, si discutiile bibliotecarelor.
    Dupa o zi de invatat pierduta, nu pot sa spun decat ca ma bucur ca avem si sala de lectura, pacat ca nu se poate folosi… ”
    Asta se intampla cand lucrurile sunt fortate. Intre timp s-a eliberat cladirea vechiului Tribunal, dupa mutarea Parchrtului in noul sediu din parc. Vechiul Tribunal dispune de un spatiu mult mai generos decat cel de pe Odobescu. In plus, cladirea putea fi de la inceput renovata pentru functiile Bibliotecii Judetene. Cladirea dispune si de o curte interioara care putea fi acoperita cu o cupola de sticla obtinand un „atrium” dupa modelul noului sediu al Bibliotecii Nationale. Pacat de efortul facut cu mutarea bibliotecii intr-un spatiu necorespunzator, vitregind orasul Bistrita atat de un muzeu de arta, cat si de o biblioteca publica pe masura. Unde nu-i cap, vai de…cultura.

  • Doresc multi,multi ani, bibliotecarilor dela Biblioteca judeteana!!Apreciez foarte mult noua locatie,precum si profesionalismul Doamnei Bartes si a celorlalte Doamne!!Urez de asemenea parintelui Pintea,succes in tot ce si a propus !Inca o data la multi ani!!

  • M-am uitat pe internet la Biblioteca Judeteana Brasov- Casa Baiulescu. Ideea lui Emil cu amenajarea unei sali de conferinte prin mansardarea podului bibliotecii judetene din Bistrita mi se pare grozava. Mai ales ca in cladire a fost montat si un lifl. Amenajarea mansardei sub actuala sarpanta nu presupune lucrari de zidarie ci doar izolatii si finisaje usoare si nici nu este prea costisitoare. In prezent in acoperis exista cateva luminatoare care pot fi inlocuite cu ferestre Velux. Un arhitect bun poate oferi cele mai bune solutii.

  • Mulțumim pentru urarile de Ziua Bibliotecarului! Doresc sanatate și multe realizări colegilor. Mă bucur, Domnule Director, că ne includeți și pe noi bibliotecile comunale in programele de viitor. Așteptăm invitația la DESCHIDEREA OFICIALĂ A BIBLIOTECII!!
    Și să vă simțiți minunat in noua locație, dragi colegi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS