A IX-a ediție a Serbărilor Bistriței Medievale, festival care își propune să dea viață cetății, s-a încheiat. Bătălia pungilor cu apă, concursul ”Domnița Bistriței”, recitalul Bordó Sárkány și concertul menestrelilor veacului XXI, Popa Șapkă, au fost principalele atracții ale ultimei zile.
Meșteșugarii și-au arătat măiestria la pictură pe măști și tricouri, dar și la quilling (rularea fâșiilor de hârtie), au continuat atelierele de mânuit spada, Teatrul de păpuși ”Alexandru Misiuga” a dat un spectacol pentru cei mici, Paladinii de Terra Medies și Ordinul Cavalerilor Lup au oferit noi scene de luptă, domnițele de la Nosa au dansat, iar ”statuile vivante” (Trimbulinzii) au cucerit cetatea cu poveștile lor fantasmagorice.
Legenda paznicului din turn și-a dezvăluit finalul. Personajul medieval fabulos, care a petrecut în turn 500 de ani, a fost coborât între oameni de judele cetății. Mesajul paznicului din turn, interpretat de actorul bistrițean Paul Bondane de la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu, a fost ”Fii tu însuți un paznic al turnului, căci Cetatea Bistriței va avea mereu nevoie de tine”.
Acordurile medievale au fost aduse pe pietonal de cimpoaiele și celelalte instrumente arhaice ale trupei maghiare Bordó Sárkány.
Nu a lipsit deja tradiționala bătălie cu pungi cu apă, ajunsă la a IV-a ediție, strâns legată de existența cetății din lemn, atacată de barbari și apărată chiar cu pieptul gol de Garda de Bistrița și populația cetății. Când spadele şi suliţele au tăcut, aruncate cât-colo, prin aer au zburat pungile cu apă spre căpăţânile adversarilor, prea înfierbântate de setea de cucerire a cetăţii. Bistriţenii care au dorit să apere ei înşişi zidurile, mai ales copiii, au intrat și ei în luptă, unii aducând ”muniție” de acasă.
Șapte domnițe au candidat pentru a deveni aleasa Bistriței. Dacă în anii precedenți acest spectacol s-a desfășurat sub formă de competiție, anul acesta fiecare domniță în parte a câștigat un titlu. Domnița inimilor, a creației artistice, a îndemânării și iscusinței, a grației și eleganței, a muzicii și poeziei, a templierilor sunt doar câteva din titlurile obținute de domnițele participante. Însă numai una a fost desemnată domnița supremă. Câștigătoarea titlului de ”Domnița Bistriței”, cea care a întrunit aprecierile juriului și ale publicului deopotrivă, a fost Mădălina Năstuță. Premiul cel mare constă într-o costumație medievală oferită de Asociația Culturală Bistrița Medievală, pe care domnița aleasă și-o va confecționa după gustul propriu. Alte premii au fost oferite de Hotel Metropolis, Salonul Cârlionț și meșterii prezenți la târgul medieval.
Menestrelii veacului XXI au fost în acest an muzicienii balcanici de la Popa Șapkă, solist vocal Dima Bodarev, o trupă cu un stil electrizant, cu influenţe pop, ska, rock, reggae, punk, gipsy şi folk.
După concert, Cetatea Bistriței a fost redată judelui vremurilor noastre, iar cavalerii și domnițele s-au retras cu torțe în istorie.
Domnule Marius Balan va rog indrazniti.Nu vedeti ca nimeni nu indrazneste in fata d-voastra.