Social

Festivalul Celtic Transilvania: Întâlnire cu istoria și tradițiile în satul celtic de la Băile Figa (FOTO)

Celți, daci, romani și sarmați de la cunoscute trupe de reconstituire istorică s-au ”înfrățit” la Băile Figa cu ocazia unui eveniment original, Festivalul Celtic Transilvania, și sunt gazde bune pentru toți cei care intră pe poarta satului celtic improvizat pe platoul din fața Parcului Balnear, pe care îi conduc prin antichitate. Aici domnește pacea și prietenia, însă este liniștea dinaintea ”furtunii” din ultima zi de festival, când va fi recreat un fragment al istorie antice: războaiele dintre celți și aliații lor daci împotriva armatelor romane.

1 sat celtic figa iul 1 2 sat celtic figa iul 1 3 sat celtic figa iul 1 4 sat celtic figa iul 1

Aici mai multe fotografii!

Numeroși iubitori de istorie și arheologie au admirat costumele celtice ale membrilor organizației Terra Taurina (Italia), echipamentele, armamentul celtic, corturile și atelierul de prelucrarea lemnului a celor de la Terra Celtica (Polonia), atelierele de fierărie, ceramică și țesut antic, experimente arheologice realizate de către asociația Omnis Barbaria (Satu Mare), au asistat prezentări și demonstrații de luptă ale asociației Geto-Dacii din Moldova (Iași), ritualuri religioase de epocă romană și jocurile de gladiatori ale celor de la Virtus Antiqua (Cluj), demonstrații de tactică și tehnică militară romană oferite de către asociația Amicii Muzeului (Zalău), producerea în cuptor a diferite tipuri de ceramică celtică (Omnis Barbaria), ateliere de tir – tras cu arcul dacic, aruncarea suliței, aruncarea greutății – sub îndrumarea celor de la asociația Geto-Dacii din Moldova sau demonstrații de măiestrie în mânuirea arcului, momente oferit de arcașele sarmate ale asociației Amicii Muzeului. Vizitatorii au putut urmări și o interesantă prezentare a echipamentului războinicului celtic de la Ciumești, cu replica faimosului coif celtic.

5 sat celtic figa iul 1 6 sat celtic figa iul 1 7 sat celtic figa iul 1 8 sat celtic figa iul 1

În interioriul satului celtic s-au instalat și o serie de meșteșugari tradiționali din zona Alba ce își arată măiestria pe viu la războiul de țesut și împletitul de nuiele.

De asemenea, a fost prezentată oficial macheta satului celtic realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Școala Gimnazială ”Grigore Silași” și Asociația Celtic Transilvania.

9 sat celtic figa iul 1 10 sat celtic figa iul 1 11 sat celtic figa iul 1 12 sat celtic figa iul 1

Seara celei de-a doua zile de festival a fost intitulată ”Noaptea barbarilor”, fiind programate concerte de muzică rock cu New Proscenium, Ethernus, E-An-Na, Halmyris, Ashaena, God – The Barbarian Horde, Bucovina. ”A trecut și a doua zi de festival, o zi plină de activități la care publicul a luat parte și a fost fascinat. Ziua s-a încheiat cu „Noaptea barbarilor”, un maraton al muzicii metal care a durat aproape 10 ore! Mulțumim celor câteva mii de oameni care au savurat acest maraton! Ați fost minunați! Prezența voastră a fost mult peste așteptările noastre. În ritmul ăsta anul viitor o să ne mărim locația. Mulțumim încă o dată că ați rezistat până la capăt! Mulțumim și trupelor participante pentru show-urile fabuloase! Ăsta e spiritul festivalului nostru, scopul a fost atins”, au menționat organizatorii.

13 sat celtic figa iul 1 14 sat celtic figa iul 1 15 sat celtic figa iul 1 16 sat celtic figa iul 1

”Un eveniment complex, unic în România, și chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice cu muzica bună. Un eveniment pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici. Ne propunem să ducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților care între sec. V I. Hr. – IV D. Hr. au trăit în imediata apropiere a orașului nostru”, este motivația Asociației Celtic Transilvania.

17 sat celtic figa iul 1 18 sat celtic figa iul 1 19 sat celtic figa iul 1 20 sat celtic figa iul 1

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.