Actualitate

Festivalul Tradițional al Romilor, la Muzeul Bistrița

De Adormirea Maicii Domnului, a avut loc o nouă ediție a Festivalului Tradițional al Romilor, în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Pe scena în aer liber au urcat ansambluri din Budești, Jeica, Silivașu de Câmpie, dar și din Târgu Mureș.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean și instituțiile de cultură din subordinea sa, în colaborare cu Partida Romilor ”Pro Europa” Bistrița-Năsăud.

Ziua de 15 august are o semnificație aparte pentru romii care, în trecut, organizau baluri în două restaurante renumite la vremea aceea: “Locomotiva” din apropierea actualului Pietonal şi “Pescăruş”.

Relaţia etniei rome cu fostele autorităţi comuniste nu a fost una bună întodeauna, aşa că la începutul deceniului 7 al secolului trecut, s-a decis ca evenimentul să fie organizat în comuna Budacu de Jos.

După Revoluție, fostul preşedinte al Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, consilierul Judeţean Emil Neia Lăcătuş, a mutat balul la restaurantul “Liliacul” din parcul municipal. Din 2001, balul romilor a fost inclus în calendarul evenimentelor organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură. O vreme, s-a organizat și concursul “Miss Piranda” și au fost invitați maneliști celebri.

În ultimii ani de viață ai consilierului Emil Neia Lăcătuș și după decesul acestuia, balul romilor nu a mai fost organizat.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.