Actualitate

Producem fiecare, în medie pe an, 200 de kilograme de gunoi menajer. Cât reciclăm

În depozitul ecologic de la Tărpiu au ajuns, într-un singur an, peste 65.000 de tone de gunoi menajer adunat din tot judeţul. Cum în Bistriţa-Năsăud locuiesc în mod permanent 277.861 de persoane – conform ultimului recensământ, rezultă că fiecare locuitor al judeţului produce într-un an peste 200 de kilograme de gunoi menajer.

Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, cantitatea de deșeuri menajere colectată în cursul anului 2015 a fost de 65.199 de tone din care au fost depozitate în depozitul de la Tărpiu o cantitate de 63.418,11 tone. Din întreaga cantiate de deşeuri colectate şi depozitate, 8839 tone deşeuri menajere provin din depozitările adiacente vechilor depozite de deşeuri menajere care au fost închise în cursul perioadei 2012-2013.

Au fost colectate următoarele cantități de deșeuri reciclabile: plastic -395 tone, sticlă -68 tone, hârtie/carton -1038 tone, metal -16 tone. Din aceste cantităţi au fost valorificate: plastic-51,3 tone, PET-137,03 tone, sticlă-61,26 tone, hârtie/carton -518 tone, metal-16 tone şi 71,16 tone alte tipuri de deşeuri valorificabile.

Să mai spunem că depozitul de al Tărpiu şi-a început activitatea în cursul lunii martie 2013, iar în rimul actual, celula în care se depozitează gunoiul se va umple cât de curând.

Conform raportărilor transmise Agenţiei de Protecţie a Mediului de SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA Bucureşti – sucursala Bistriţa-Năsăud, operator unic de salubritate în judeţul Bistriţa-Năsăud, populaţia deservită de serviciul de salubritate la nivelul întregului judeţ în conformitate cu numărul persoanelor înscrise în contractele de prestări servicii încheiate între persoane fizice locuitori ai judeţului şi operatorul de salubritate, a fost în anul 2015 de 65% (81% în mediul rural şi 48% în mediul urban), procent în scădere față de anul 2014 când a fost de 78,24%.

În conformitate cu contractul încheiat cu ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud, Vitalia Servicii pentru Mediu are obligaţia ridicării tuturor cantităţilor de deşeuri municipale generate în judeţul Bistriţa-Năsăud, motiv pentru care populaţia de la care se ridică deşeurile menajere generate în judeţ, atinge un procent de 90%.

Toate comunele din judeţul Bistriţa-Năsăud au încheiat contracte de salubritate, dar nu a fost posibil ca toţi locuitorii din judeţ să beneficieze de aceste servicii, în special datorită condiţiilor geografice dezavantajoase existente în anumite zone sau din cauza unor probleme de ordin financiar cu care se confruntă locuitorii din zonele mai sărace ale judeţului.

Întrucât până în anul 2020 trebuie redusă cantitatea de deşeuri municipale cu 50%, colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile de la populaţie reprezintă un pas important în atingerea ţintelor impuse de UE şi preluate de legislaţia românească. Dacă la sfârşitul anului 2014 s-a finalizat amenajarea punctelor de colectare dotate cu containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor atât în mediul urban cât şi rural conform prevederilor proiectului Sistem integrat de management a deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud, APM susţine că, pe parcursul anului 2015, au fost remediate unele deficienţe apărute în lucrările de construcţii montaj ale acestor puncte. Ca drept urmare, activitatea de precolectare, colectare, transport şi valorificare a deşeurilor reciclabile colectate selectiv s-a desfăşurat la standarde ce au determinat acoperirea tuturor localităţilor din mediul urban şi rural cu dotări corespunzătoare.

Totuşi, anul trecut au existat un număr de 46 de localități în care s-au păstrat și vechile dotări pentru colectarea selectivă, dotări realizate de către primăriile unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ şi care au fost preluate în custodie de către operatorul economic Vitalia Servicii pentru Mediu.

Proiectul „Sistem integrat de management a deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” îşi propune creşterea gradului de acces a populaţiei la serviciile publice de salubritate la 100%.

„Categoriile de deşeuri care sunt colectate selectiv sunt deşeurile de plastic, hârtie/carton, sticlă şi metal. Se recomandă o implicare mai activă a tuturor administraţiilor publice locale precum şi a operatorului unic de salubritate, care trebuie să colaboreze şi să se susţină reciproc, astfel încât să existe un sistem de colectare selectivă unitar şi în conformitate cu cerinţele specifice în vigoare”, mai arată APM Bistriţa-Năsăud.

1 comentariu

  • Probabil s-ar recicla mai multa daca am fii mai organizati. Au venit Domnii de la Vitalia si au montat tomberoanele astea f ciudate nu inteleg care e rolul lor. In Europa ( atat cat am calatorit) nu am mai vazut acet model. oricum problema cu recilarea nu sa rezolvat daca am schimbat tomberoanele ( doar sau cheltuit nise bani pe ceva inutil) . In plus la tomberoanele pt. hartie orificiul pe care se introduce hartia e f. mic, daca ai o cutie mare de carton sau o plasa de hartie tre sa stai sa intoduci pe rand cate o foaie mi se pare o prostie. Domnilor administratori ai banilor publici sa va fie rusine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.